Ons' Lieve Heer op Solder - Our Lord in the Attic

ontwerpstudies voor het museum - Design studies for the Museum

H. BrouwerS. MirzadG. Nieuwmeijer

Ons' Lieve Heer op Solder - Our Lord in the Attic

paperback/ gebrocheerd: € 12.50

ISBN: 978-90-5269-368-2, 62 blz., September 2008, Verscheidene talen
Formaat: 20.1 (h) x 20.1 (b) x 0.4 (d) cm. Gewicht: 168 gram.

redactie: M. Vrolijk

bewerkt door: N. Arkema

beschrijving

Ontwerpstudies voor het museum – Design studies for the Museum
Het Museum Amstelkring, Oudezijds Voorburgwal 40, Amsterdam, bekend als Ons’ Lieve Heer op Solder, omvat een dubbele schat: het zeventiende eeuwse woonhuis herbergt een unieke schuilkerk uit dezelfde periode. Een schuilkerk die een bijzonder verleden weergeeft: de positie van de Amsterdamse katholieken na de Alteratie, de overgang in 1578 van katholicisme naar protestantisme als officiële godsdienst in de stad. Ons’ Lieve Heer op Solder werd in de zeventiende eeuw een van de godshuizen voor de dolende katholieke bevolking van de stad.
In de tweede helft van de negentiende eeuw werd de officiële positie van de Nederlandse katholieken hersteld. In de oostelijke binnenstad verrees een nieuwe parochiekerk, de Sint-Nicolaas binnen de Veste, die de functie van Ons’ Lieve Heer op Zolder overnam.
De schuilkerk en het complex van huizen bleven bewaard en werden omgezet in een museum.
Het museum biedt ons een blik op de verhouding tussen protestanten en katholieken in het verleden en op het vroege gedoogbeleid van het stedelijk bestuur ten aanzien van andersdenkenden. Juist in deze tijd geeft dat een nieuwe actualiteit aan het museum.
Als gebouw bestaat de Amstelkring uit drie elementen: een woonhuis, een schuilkerk en twee kleinere huizen. De waarde van het gebouw is uniek.
Het interieur behoort, in de woorden van de experts van Monumentenzorg, tot ‘de absolute top van de ons nog resterende zeventiende-eeuwse monumentale interieurs’.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.