De Schreeuw van Ambon

Hein Bloemink

paperback/ gebrocheerd: € 22.50: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-94-6365-136-3, 347 blz., April 2019
Formaat: 21.0 (h) x 14.5 (b) x 2.2 (d) cm. Gewicht: 536 gram.

Uitgever: Uitgeverij Elikser

trefwoorden: roman, thriller, Molukkers, treinkaping, gijzeling, jaren ’70, RMS, complot, lokvogel, ‘De Molukse Kwestie’

Opnieuw aandacht voor Molukkers in Nederland

Nederland is in de jaren '70 in de ban van gewapende gijzelingen en treinkapingen door Molukkers bij Wijster en in Amsterdam. Zij strijden voor een vrije republiek RMS. Op Ambon wordt echter gewerkt aan een ultrageheim plan om de RMS te realiseren. Daar wordt de jonge Molukse vrouw Naomi Rinsampessy tegen haar wil als lokvogel ingelijfd door het Indonesische regime. Men wil met haar hulp Nederland in stilte de hand reiken om de RMS (het doel van de gijzelingen) op Ambon mogelijk te maken. Maar daarvoor moet wél honderd miljoen dollar worden betaald. Is het een corrupte truc? Van wie? Doordat de Nederlandse regering het aanbod woedend afwijst en doodzwijgt, loopt de situatie uit de hand. Als in 2016, bijna veertig jaar later, door Zuid-Molukker Harko Latumena onderzoek wordt gedaan naar deze gebeurtenissen, wordt de lezer meegezogen in het complot van toen. Tijdens de spannende zoektocht naar levende getuigen in Indonesië komen werkelijkheid en fictie samen in een intrigerend plot. Deze politieke thriller geeft helder inzicht in 'De Molukse Kwestie' en verklaart de blijvende emoties.

Kees Jan Dellebeke, werkzaam bij de BVD tijdens de Molukse acties van de jaren '70: "Een spitsvondig, fictief en op feiten gebaseerd goed gedocumenteerd verhaal met verrassende wendingen, dat opnieuw dringend aandacht vraagt voor de echte historie van Molukkers in Nederland. Ademloos!"

"Hein Bloemink (1961) is uitgever en redacteur van een krant in Haren. Dit is zijn tweede roman. Het gaat om een vlijmscherpe historische thriller. De spannende fictie omtrent een plan om de Molukse kwestie netjes op te lossen ligt naadloos in een frame van onweerlegbare historische feiten. Niet alleen een mooi staaltje van betrouwbare geschiedschrijving, maar ook een soms bloedstollende thriller rond gebeurtenissen die alle onwaarschijnlijkheid ontberen, valt de lezer ten deel.
Zo leveren nog steeds slepende naweeën van een beroerde koloniale oorlog een indringende roman op."

leeskost.nl

Inkijkexemplaar:

Figuren/plaatjes:


Achterkant
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.