Pijnlijk mooi

Lijden en schoonheid in christelijke kunst

Marc de KeselAnne Marijke Spijkerboer

Pijnlijk mooi

paperback/ gebrocheerd: € 24.95: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-94-92183-81-1, 190 blz., March 2019
Formaat: 22.8 (h) x 14.8 (b) x 2.0 (d) cm. Gewicht: 387 gram.

Uitgever: Skandalon Boeken

beschrijving

Hoe kan kunst die pijn en lijden uitdrukt tegelijkertijd mooi zijn? Het is raadselachtig: we raken ontroerd door de kunstwerken van Charlotte Salomon over de Holocaust, verdriet en trauma, door de Mattheus Passion van Bach en door een film over de lijdende Christus.

Lijden is een rijke bron van kunst, zeker in de christelijke traditie. Door de eeuwen heen, maar ook in moderne kunst, wordt lijden verbonden aan schoonheid, in woord, beeld en muziek.
Tien kenners van (christelijke) kunst verzamelden de mooiste kunstuitingen, en bespreken ze diepgaand en aanstekelijk. Van Francis Bacon tot de hedendaagse kunstenaar Anselm Kiefer, van Markies de Sade tot de moderne componist John Tavener.

Dit boek nodigt uit tot lezen en verder lezen, tot kijken en luisteren. En tot verwondering: want hoe kan het toch dat kunst zo ‘pijnlijk mooi’ kan zijn?

MARC DE kESEL, filosoof, is directeur van het Titus Brandsma Instituut en auteur van talloze boeken over mystiek, kunst en cultuur. theoloog.
ANNE MARIJKE SPIJKERBOER, theoloog, is gespecialiseerd in kunst en christendom en is auteur van 'Rembrandts engel' over Rembrandts bijbelse kunst.

Met bijdragen van Frank Bosman, Kick Bras, Oane Reitsma, Wessel Stoker, Joseph Beuys, Anne-Marie Bos, Marc De Kesel, Marcel Poorthuis, Anne Marijke Spijkerboer en Sander Vloebergs


Deel 5 in de reeks Figura Divina

Figuren/plaatjes:

klik voor vergroting
Achterkant
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.