Opkomst en ondergang van beschavingen

Waar staat het Westen? Geschiedfilosofie met een kwantitatieve analyse

Floris van de Vooren

paperback/ gebrocheerd: € 22.00: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-94-6301-228-7, 316 blz., March 2019
Formaat: 24.0 (h) x 17.0 (b) x 2.4 (d) cm. Gewicht: 600 gram.

Uitgever: Uitgeverij Eburon

beschrijving

Als we denken aan de toekomst, zien we het vaak somber in en geloven we dat onze westerse beschaving wordt bedreigd en zelfs zal verdwijnen. Sommigen zien de huidige conflicten in de wereld als een botsing van beschavingen. Maar wat is precies de definitie van een beschaving en welke factoren zijn van invloed op haar opkomst, bloei en ondergang? Auteur Floris van de Vooren gaat uitgebreid in op deze vragen. Aan de hand van een scenarioanalyse analyseert hij de factoren die de ontwikkeling van beschavingen beïnvloeden. Daarbij maakt hij gebruik van een wiskundig model.

Zoals Van de Vooren beschrijft, heeft elke beschaving zijn eigen karakteristiek. Daarbij wordt rekening gehouden met het feit dat alle huidige beschavingen met mondiale ontwikkelingen op het gebied van automatisering, genetica en milieu te maken hebben. De bestaande beschavingen worden aan de hand van hun bevolking, economie en militaire uitgaven met elkaar vergeleken. Tenslotte positioneert de auteur ze op basis van een tentatieve berekening van hun kracht.

De analyse in dit boek stelt ons in staat de vraag te beantwoorden waarom sommige beschavingen ten onder gaan en andere niet. Het Westen staat voor een aantal uitdagingen, waarop de antwoorden van grote betekenis zijn voor de verdere ontwikkeling van onze beschaving.

Dr. Floris van de Vooren is econoom en econometrist.

Inkijkexemplaar:

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.