Duizend jaar weer wind en water in de Lage Landen 7

1800 - 1825

drs. J. Buisman

Duizend jaar weer wind en water in de Lage Landen 7

gebonden: € 49.50: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-90-5194-215-6, May 2019

beschrijving

Deel 7 - 1800-1825, veel extreem weer, Bataafs-Franse tijd, invasie in Zeeland, Napoleon en Willem I

40 graden in Nederland. Dat is in zeker duizend jaar niet eerder gebeurd. Integendeel zelfs: onze voorouders leefden in de Kleine IJstijd. Met ouderwets koude en lange winters, sommige weergaloos. Maar het weer is grillig met ook zinderende zomers.
In 1819 was de zomer warm en extreem droog. Net als nu 200 jaar later. Ook toen waren er muizenplagen en droge rivierbeddingen. Weinig nieuws onder de (hete) zon zou je denken. Maar niets is minder waar. Het nieuwe, bijna 1000 pagina’s tellende boek van Jan Buisman, dat deze week verschijnt, barst van weerfeiten die nooit eerder zijn gepubliceerd.

In 'Duizend jaar weer, wind, en water in de Lage Landen' geeft Jan Buisman een indrukwekkend en zeer gedetailleerd overzicht van het weer in de noordelijke en zuidelijke Nederlanden door de eeuwen heen.

De jaren 1800-1825 zijn uiterst bewogen jaren, niet alleen door de vele watersnoden, maar ook door ingrijpende gevolgen van de Napoleontische oorlogen, inclusief een Engelse invasie in Zeeland, dienstplicht voor duizenden Nederlanders voor de tocht naar Rusland, de bevrijding en het nieuwe Koninkrijk onder Willem I.

Bij Napoleons nederlaag in Rusland, van zulk een ingrijpend belang voor heel Europa, speelde het weer een belangrijke rol. Napoleon verschool zich er ten onrechte achter (hij kon immers zelf de oorzaak niet zijn).
In toenemende mate zijn in deze periode de gegevens over het weer uit allerlei bron bekend. Jan Buisman blijft onnavolgbaar in het tot leven brengen van de feiten. Ook de door de vele ingrijpende gebeurtenissen beperkte periode die dit deel bestrijkt zorgen bij de lezer weer voor rode oren.

Opnieuw een schitterend verhaal waar de liefhebbers reikhalzend naar uitzien.

Jan Buisman (1925) is historisch geograaf. Hij werkt sinds jaren met grote vasthoudendheid aan zijn grote reeks over de geschiedenis van het weer. Een grote schare enthousiaste volgelingen ziet uit naar volgende delen.

Aan het achtste deel wordt op dit moment gewerkt. Het zal naar verwachting de jaren 1825-1900 beslaan en in 2020 of 2021 verschijnen.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.