Dossier Marinus van der Lubbe 1933/1934

Brochures, vlugschriften en artikelen over Marinus va der Lubbe en de Rijksdagbrand uit radencommunistische, anarchistische, antimilitaristische en anarcho-syndicalistische hoek.

Diverse auteurs

paperback/ gebrocheerd: € 20,00: GRATIS verzending! (NL)
ISBN: 978-90-807734-2-4, geïllustreerd, 220 blz., juni 2017
Formaat: 21,0 (h) x 14,8 (b) x 1,4 (d) cm. Gewicht: 360 gram.

Uitgever: Kelderuitgeverij

redacteur: Jaap van der Laan

tekst achterzijde van deze uitgave

Het is nooit anders geweest: de besten van ons worden warhoofden, zwakzinnigen, utopisten en wat al niet meer genoemd. Maar gelukkig, Marinus heeft bewezen voor misschien een klein deel der arbeiders, wat hij wél was, ook in de dingen die wij misschien anders hadden gedaan. Voor ons heeft hij voor de rijksdagbrand en tijdens en na de brand bewezen dat hij een eerlijk, en oprecht rebel was.
Roel Drent in 'De Arbeider' van 20-1-1934

Of het na het nu nog hangende proces mogelijk zal zijn een definitief oordeel te vellen over de dader en de omstandig¬heden van de Rijksdagbrand, zal men weldra weten. Vast staat in ieder geval, dat de dader geen provocateur is en dat de mede aangeklaagde communisten onschuldig zijn.
Waarom zwijgt hij? [ ] Maar zelfs: al zou hij spreken - het kan het oordeel over de daad zelf niet meer wijzigen. [ ] Want niet, dat de dader gehoord, maar dat de daad begrepen wordt, niet dat de dader spreekt, maar dat de daad vanzelf spreekt, althans voor zichzelf spreekt, is de beslissende maatstaf voor het al of niet rechtvaardigen van een terroristische daad.
Arthur Lehning in 'Grondslagen' 1933 nr 5

Meer boekennieuws op Facebook.

ingezonden mededeling:

Bot detected - pagehit Not For our stats.