Het onbeloofde land

Paula Brunsveld van Hulten

paperback/ gebrocheerd: € 18.95

ISBN: 978-94-6365-099-1, 225 blz., November 2018
Formaat: 20.0 (h) x 13.5 (b) x 2.1 (d) cm. Gewicht: 315 gram.

Uitgever: Uitgeverij Elikser

trefwoorden: roman, Nederlands-Indië, ontheemdheid, oorlog, migratie, jappenkamp, Bersiap, identiteitsstoornis, angst, gapende donkerte

Roman over ontheemdheid door oorlog en migratie

Dit boek vertelt het verhaal van een klein blond meisje met gemengd Nederlands Indisch bloed, op Java. Al snel komt de oorlog, het jappenkamp en Bersiap, en de vermissing van haar vader in de Politionele Actie, met gevolgen voor haar identiteitsvorming. Als ze op veertienjarige leeftijd met haar moeder naar Nederland moet vertrekken omdat ze niet meer gewenst zijn in de Republik Indonesia, groeit naarmate ze ouder wordt onderhuids een identiteitsstoornis. Ze wordt bang voor haar spiegelbeeld, is slechts een façade, zoals ze zichzelf voelt. De angst om te verdwijnen in die gapende donkerte in haar geest groeit. Bestaat ze wel? Was er wel een Indië, een vader?
Het verhaal heeft weliswaar een Nederlands-Indische achtergrond, maar de ontheemding en ontworteling van het hoofdpersonage, rode draad in dit boek, zijn actueel en universeel herkenbaar voor alle migranten; hoe groter het cultureel verschil, hoe sterker het gevoel van ontheemding. Het boek is fictie, ingebed in werkelijke gebeurtenissen en geschiedenis in WO II en dekolonisatie. Personages en hun verhalen zijn bedacht, soms gemodelleerd op bestaande mensen, maar veel feiten en ervaringen, gevoelens kent Paula Brunsveld van Hulten uit eigen ervaring.
Een boeiend, onthullend, vlot verteld verhaal.

Inkijkexemplaar:

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.