Over de oorlog

Carl von Clausewitz

paperback/ gebrocheerd: € 19.95: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-90-8684-173-8, geïllustreerd, 247 blz., October 2018
Formaat: 21.5 (h) x 14.0 (b) x 2.0 (d) cm. Gewicht: 333 gram.

Uitgever: Uitgeverij IJzer

beschrijving

Het zonder twijfel beroemdste geschrift over oorlog is het postuum verschenen werk Vom Kriege van generaal Von Clausewitz (3 delen, 1832-1834). Maar terwijl het zijn roem aanvankelijk dankte aan het gebruik dat de generale staven van Pruisen en Duitsland ervan maakten, is men het later vooral gaan waarderen om de scherp­zinnige wijze waarop de relatie tussen de politiek en de oorlogvoering erin wordt geanalyseerd. En tegelijkertijd is deze directeur van de Berlijnse ‘Allgemeine Kriegsschule’ ook de mentor geweest van tal van revolutionairen, die zijn dialectisch-strategische opvattingen overdroegen op het terrein van de klassenstrijd.
Deze Nederlandse vertaling bevat de eerste drie van de acht boeken die samen het (onvoltooide) Vom Kriege vormen. Men vindt er, in Von Clausewitz’ elegante stijl, een samenvatting van zijn belangrijkste principes, die ook bij de moderne oorlogvoering onverminderd van kracht zijn.
De juistheid van Von Clausewitz’ stelling dat ‘oorlog enkel een voortzetting van de politiek met andere middelen is’, blijkt telkens.

Inkijkexemplaar:

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.