Thuis in de abdij

Vluchtelingen in Mariënkroon 1904-2018

Hans van den Eeden

Thuis in de abdij

gebonden: € 24.50: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-90-78108-06-1, geïllustreerd, 180 blz., October 2018
Gewicht: 850 gram.

Uitgever: Brandarispers

redacteur: Mees Douglas

Thuis in de abdij Mariënkroon

In het boek “Thuis in de abdij” staat het thema “vluchtelingen” in relatie tot abdij Mariënkroon in Nieuwkuijk, bij Den Bosch, centraal. Uit het toegankelijke boek, met fraai beeldmateriaal blijkt dat “vluchtelingen” onlosmakelijk met Mariënkroon verbonden zijn.

De naam Mariënkroon verwijst naar de cisterciënzers in Heusden en Elshout. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog nemen zij voorlopig de wijk naar ‘s-Hertogenbosch. Omdat in 1629 deze stad door Frederik Hendrik wordt ingenomen vluchten zij opnieuw. Dan naar het rooms- katholieke Gent. In het boek wordt stilgestaan hoe de cisterciënzers vanuit Pont Colbert in Versailles in 1902 op de vlucht slaan. In 1904 koopt de vermogende abt Paul Maréchal kasteel Onsenoort in Nieuwkuijk. Als de abt en het convent in 1918 naar Frankrijk terugkeren, blijven enkele monniken achter en wordt het klooster verder ontwikkeld. Tijdens de Eerste Wereldoorlog worden Belgische vluchtelingen in het klooster opgevangen. Door de opmars van de geallieerden in 1944 vluchten ongeveer zeventienhonderd inwoners van Nieuwkuijk en omgeving naar het klooster. Tijdens de Watersnoodramp in 1953 en de Hongaarse Opstand in 1956 gaan de poorten opnieuw open.

In het boek wordt aandacht besteed aan de opvang van vluchtelingen door Focolare in Mariënkroon vanaf 2015. Hieruit blijkt dat de Regel van de Benedictus over de opvang in het D.N.A van Mariënkroon zit. Veel betrokkenen komen in het boek aan het woord. Dat maakt Thuis in de abdij zowel een boeiend informatief als menselijk boek.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.