De conservatieve revolte

Een ideeëngeschiedenis van de Fortuyn-opstand

Merijn M. Oudenampsen

De conservatieve revolte

paperback/ gebrocheerd: € 24.50: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-94-6004-396-3, October 2018

Uitgever: Uitgeverij Vantilt

beschrijving

Nederland heeft in de afgelopen decennia een ruk naar rechts gemaakt. Het eens progressieve gidsland ging in korte tijd behoren tot de Europese voorhoede van de wederopleving van nationalisme en anti-immigratiesentiment. Maar welke ideeën stonden eigenlijk aan de basis van deze omslag? In het nu al veelbesproken De conservatieve revolte gaat Merijn Oudenampsen op zoek naar de intellectuele bronnen van de Fortuyn-opstand.

De Fortuyn-opstand vormt een belangrijk keerpunt in de Nederlandse politieke cultuur. Vaak is deze omslag beschreven als een opstand van de onderbuik. In dit nu al veelbesproken boek beschrijft Merijn Oudenampsen de revolte in de bovenkamer. Hij gaat op zoek naar de intellectuele bronnen van de Fortuyn-opstand.

Boegbeelden als Frits Bolkestein, Pim Fortuyn, Ayaan Hirsi Ali en Geert Wilders beschrijft hij als voortrekkers van een bredere stroming: nieuwrechts. Deze term kwam in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië in omloop als benaming voor conservatieve bewegingen die in de jaren zestig ontstonden als reactie op nieuw links. De politieke omslag in Nederland, zo luidt de prikkelende stelling van De conservatieve revolte, is een verlate tegenhanger van de Anglo-Amerikaanse conservatieve ommekeer.

Inkijkexemplaar:

Figuren/plaatjes:

klik voor vergroting
Achterkant
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.