Scheurkalender Dementees 2019

365 uitspreken van mensen met dementie

Paula IrikIrene KruijssenEline Hoorweg

Scheurkalender Dementees 2019

kalender: € 17.95

ISBN: 978-94-6365-079-3, geïllustreerd, 371 blz., September 2018 UITVERKOCHT!

Uitgever: Uitgeverij Elikser

trefwoorden: gezondheid, dementie, dementees, uitspraken, scheurkalender, ontroerend, inspirerend, ondeugend, verbazend

Uitspraken van bewoners uit het verpleeghuis

Na de publicatie van boeken en artikelen over het Dementees door Paula Irik, Irene Kruijssen en Eline Hoorweg, werd het nu tijd voor een manier om nog meer mensen dagelijks te bereiken, liefst thuis. Zo werd al snel het idee geboren om een scheurkalender te maken, een manier om dagelijks met deze kostbare schat in aanraking te komen. Dat komt de waardigheid van mensen met dementie – en dus ook van allen die met hen optrekken en voor hen zorgen – ten goede. Want wie hun uitspraken leest, denkt meer aan hun levenskunst en minder aan de ziekte!
In de gesprekken met mensen met dementie die de samenstelsters van deze kalender in de verpleeghuizen ontmoeten, worden ze elke keer weer verrast door de wijsheid, de poëzie, de humor en de levenservaring die naar boven komen.

De verhalen horen ze tijdens de muziektherapie, in individuele gesprekken en in de ontmoetingsgroepen waarin ze als geestelijk verzorger en muziektherapeut samenwerken.
Tijdens de ontmoetingsgroepen maken ze gebruik van verhaal en taal, van lied en muziek om herinneringen op te roepen en contact tot stand te brengen tussen mensen met en zonder taal. Ze zien mensen even opleven, wakker worden, elkaars herinneringen herkennen. Plezier, verdriet en woede worden gedeeld. De eenzaamheid en zinloosheid die de ziekte meebrengt, zijn eventjes naar de achtergrond verdrongen.
Als je de tijd en moeite neemt om te verstaan, ligt daar een bron van wijsheid, levenservaring, troost, plezier. Daarom willen de samenstelsters de Juweeltjes van het Dementees de wereld insturen. Zij hopen dat de lezers, net als zij, worden geraakt door deze taal. Met een glimlach, een traan van ontroering, verbazing over een nieuw inzicht, een blik op het leven van 70, 80 jaar geleden.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.