Jacob Kooistra's artistieke levenswerk

van prullaria naar feeënpaleis

Siebe A. Sonnema

Jacob Kooistra's artistieke levenswerk

paperback/ gebrocheerd: € 32.95: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-94-6365-081-6, geïllustreerd, 244 blz., September 2018
Formaat: 24.0 (h) x 16.5 (b) x 2.2 (d) cm. Gewicht: 481 gram.

Uitgever: Uitgeverij Elikser

trefwoorden: waargebeurd, boeiend, miniatuur, lunapark, oudoom, Baard, tijdsbeeld, levenswerk, anekdotes, documentaire

Jacob Kooistra, bouwer van een miniatuurlunapark

Als kind was Siebe Sonnema al gefascineerd door het miniatuur-lunapark dat zijn oudoom Jabik in zijn overvolle huisje aan de Loëngawei in Baard had opgesteld. En toen hij tijd vond, het opmerkelijke verhaal van deze oudoom, zijn vrouw Jantje en hun dochter Kenau te boek te stellen, raakte hij meer en meer onder de indruk van de bijzondere kwaliteiten van het werk en zijn maker.
Hij schetst een tijdsbeeld van Jabik Kooistra's eeuw op het Friese platteland, vanaf de industriële revolutie tot aan de roerige jaren zeventig. Op zijn twaalfde begonnen als jager van trekpaarden die trekschuiten over de vaarten trokken. Gevolgd door zijn eigen beurtschipper- en bodediensten met een van de eerste Fords. Tot aan de exploitatie van zijn tot vrachtschip omgebouwde salonboot 'Kenau' op de Friese meren. Vooral wordt Jabiks' levenslange fascinatie voor het kermiswezen beschreven, wat hem er toe zette in de avonduren zijn droom te visualiseren. Zo ontstond uiteindelijk na vele jaren een schitterend miniatuurlunapark, gebouwd van weggegooid materiaal.
In dit boek doet hij daar op vermakelijke en boeiende wijze verslag van. Zo beschrijft hij o.a. hoe voor 'omke Jabik' altijd op zoek naar onderdelen, geen enkel apparaat ooit veilig was, hij kon er altijd wel wat van gebruiken om er een nieuwe toepassing aan te geven. Vele anekdotes passeren de revue in deze informatieve geschreven documentaire. Ode aan een unieke man wiens bijzondere levenswerk staat opgesteld in het Martena museum te Franeker.

Inkijkexemplaar:

Figuren/plaatjes:

klik voor vergroting
Achterkant
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.