Vierendertig voet in de kiel

De bouw van een botter

Peter Dorleijn

Vierendertig voet in de kiel

gebonden: € 89.50: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-90-5194-562-1, 288 blz., August 2018

beschrijving

Peter Dorleijn richt in dit boek een monument op voor een oer-Hollands scheepstype: de botter. Het boek bevat magnifieke tekeningen, gecombineerd met informatie over de botter uit de monden van degenen die ze jarenlang met eigen hand bouwden. Met achterin bouwtekeningen voor de (model)bouwer.

Dit bijzondere boek staat boordevol oude foto’s, historische lijnenplannen en vele honderden scheepstekeningen. Dorleijn levert maatschetsen en knap weergegeven details, met duidelijk omschreven werkwijzen. De heldere tekst is voldoende om zelf een botter - of een schaalmodel - te bouwen. Ook staat het boek boordevol gegevens over onderhoud en reparatie. Vierendertig voet in de kiel is één grote ode aan de botter.

“Dorleijn biedt in vele, vele bladzijden, vaak door zijn informanten aan het woord te laten, een caleidoscopisch, steeds boeiend beeld van een verdwenen Nederlandse cultuur. En dat
op een manier, die blijvend tot lezen noodt. Een aparte rol naast de tekst spelen de illustraties. Originele foto's doen de sfeer in de vissersplaatsen herleven. Maar vooral de tekeningen van Dorleijn met hun zeer hoge kwaliteit zijn voor de lezer een onmisbare verduidelijking bij al wat gezegd wordt over constructiedetails van de schepen en van het tuig.” (L.M. Akveld in Bijdragen en Mededelingen betreffende de Geschiedenis der Nederlanden)

Peter Dorleijn (1937, bekend van de serie Van gaand en staand want) is historicus, tekenaar/kunstenaar en zeiler. Zijn grote thema is de visserij op de Zuiderzee. In een vele jaren durend onderzoek heeft hij een uitgebreide geschiedenis samengesteld van de Zuiderzeevisserij. Hiertoe interviewde hij tientallen oude vissers die de tijd vlak voor en na de bouw van de Afsluitdijk nog hadden meegemaakt. Daarnaast deed hij archiefonderzoek en praktijkonderzoek aan boord van zijn eigen botter, de MK63.

Vierendertig voet in de kiel is een grondig nagekeken en volledig nieuw vormgegeven heruitgave van Dorleijns eerdere standaardwerk De bouwgeschiedenis van de botter, waarvan twintig jaar geleden twee drukken verschenen.

Dit boek verschijnt naar aanleiding van het 50-jarig jubileum van de Vereniging Botterbehoud.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.