Niemand zal ontkennen dat ik uw Aardbol aan mijn pink draag

Velimir Chlebnikov

paperback/ gebrocheerd: € 17,50
ISBN: 978-90-6143-445-0, geïllustreerd, 912 blz., juli 2018
Formaat: 21,5 (h) x 14,0 (b) x 1,8 (d) cm. Gewicht: 320 gram.

Uitgever: Uitgeverij Pegasus

vertaald door: Willem G. Weststeijn

... uw Aardbol aan mijn pink ...

Velimir Chlebnikov (1885-1922) vormde samen met Vladimir Majakovski (1893-1930) en Aleksej Kroetsjonych (1886-1968) de kern van het Russische futurisme. Als ‘dichter van de Revolutie’ kreeg Majakovski internationaal de meeste bekendheid. Samen met Kroetsjonych ontwikkelde Chlebnikov de ‘zaoem’, de bovenverstandelijke taal, vol neologismen, zelfgemaakte en soms geheel onbegrijpelijke woorden. De poëtische wereld die hij schiep was echter aanzienlijk rijker dan enkel deze ‘woordschepperij’. In die wereld komt alles samen: van de Slavische en Egyptische mythologie tot aan beschrijvingen van contemporaine gebeurtenissen (Eerste Wereldoorlog en Revolutie) en utopische toekomstvisioenen. Om greep op de wereld te krijgen probeerde Chlebnikov de ‘wetten van de tijd’ te ontdekken.

Chlebnikov is in de eerste plaats dichter, maar ook in zijn proza komt zijn enorme veelzijdigheid volledig tot zijn recht. Na in de Sovjettijd te zijn doodgezwegen wordt hij nu erkend als een van de origineelste auteurs die de Russische literatuur heeft opgeleverd. Zijn invloed op de Russische literatuur van nu is groot.

In de serie OOST! verschijnt nog niet eerder in Nederlandse vertaling gepubliceerd werk van Oost- en Midden-Europese schrijvers.

Meer boekennieuws op Facebook.

ingezonden mededeling:

Bot detected - pagehit Not For our stats.