Lekker afzien zuivert het gemoed

Miel Vanstreels

Lekker afzien zuivert het gemoed

paperback/ gebrocheerd: € 10.00

ISBN: 978-94-92954-21-3, 40 blz., July 2018
Formaat: 21.0 (h) x 14.8 (b) x 0.4 (d) cm. Gewicht: 100 gram.

Uitgever: Calbona Uitgeverij

beschrijving

Miel Vanstreels (1951) toert al sinds zijn elfde rond op een racefiets. In binnen- en buitenland. Over heuvels en bergen. Mijmeren is zijn meest geliefde bezigheid tijdens het fietsen. Dat gemijmer legt hij vast in senryu's, een op het zenboeddhisme geïnspireerde Japanse dichtvorm, die in de achttiende eeuw ontstond als reactie op de haiku. Een senryu bestaat, net als de haiku, uit drie regels van 5-7-5 lettergrepen. Gaat het in de haiku om 'de puurheid van de natuur', in de senryu staat 'de onvolmaakte mens' centraal. Ideaal voor iemand die niet vies is van enige zelfspot en ironie. De fiets als kapstok voor het leven.

'Miel Vanstreels heeft van de ironie, waarmee hij op speelse manier en zonder veel schroom zijn eigen limieten op de fiets thematiseert, zijn handelsmerk gemaakt: hij mag gerust beschouwd worden als de ongekroonde koning van dit type van gedichten.' (Robin Porrez in 'Een poëtische Trofeo Baracchi'.)

Meer teksten en voorbeelden:

Van de Boekenplank van WimIk ben geen kenner van poëzie en ik heb in mijn leven misschien maar een of... lees de hele tekst

Figuren/plaatjes:

klik voor vergroting
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.