Opstaan, het is oorlog

Maastricht 1940-1945 en de bevrijding van Bunde

Jacques Huinck

Opstaan, het is oorlog

paperback/ gebrocheerd: € 21.50: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-90-8666-095-7, geïllustreerd, 100 blz., August 2018
Formaat: 22.0 (h) x 21.0 (b) x 0.8 (d) cm. Gewicht: 245 gram.

Uitgever: Boekenplan

trefwoorden: 1940-1945, Maastricht, Bunde, Tweede Wereldoorlog, WOII

'Opstaan, het is oorlog' - Jacques Huinck

Duitse vliegtuigen en jachtvliegtuigen, die laag en nóg lager overvlogen, werden verwelkomd door fel knetterende mitrailleurs en dreunen. Geschrokken zaten we rechtop in bed. Wat gebeurde er opeens, zo midden in de nacht? Het was 10 mei 1940.

‘Opstaan, het is oorlog!’
‘Wat is oorlog?’ Mijn ouders kleedden hun drie kinderen, waarvan ik de oudste was, aan en we renden naar beneden. In de woonkamer zette mijn vader de radio aan, waarop een ernstige stem was te horen. Wat zei die man allemaal? Opnieuw trappen af naar het kantoortje achter de zaak. Dat was veilig, dacht mijn vader, omdat daar geen ramen waren. De kelder was veel veiliger, maar mijn moeder zou op 10 mei 1940 bevallen. De smalle houten keldertrap, zonder leuning, was ook gevaarlijk.

Glasscherven
Nóg spannender werd het, toen plotseling alle lichten uitgingen. Gelukkig begon het al te schemeren. Wat schrokken we, toen we door de openstaande deur van het donkere kantoortje een ladder zagen omvallen in de winkel. Er spoten stofwolken uit plafondkieren, een schoorsteen viel door het glazen dak boven het trappenhuis, alle etalageruiten van het centrum, ook die van onze winkel, kletterden met een oorverdovend geraas op straat.
Wij schrokken ons dood! Wat een dreun was dat! Wat een ontzaglijke ontploffing! Een ongelofelijke klap! Niet te bevatten!
Na bijna een uur was ik nog steeds aan het bibberen. De Servaasbrug was opgeblazen.

Jacques Huinck – de auteur van 'Opstaan, het is oorlog' – was tussen de vijf en de tien jaar oud toen de Tweede Wereldoorlog over Nederland raasde. Ook zijn geboortestad Maastricht werd bezet en delen van de stad werden verwoest. Voor de jonge Jacques waren de gebeurtenissen traumatisch.

Op zijn zeventiende kwam Jacques op het idee tekeningen te maken van al zijn herinneringen. Hij plakte die in albums, samen met de foto’s die zijn vader had gemaakt of verzameld tijdens de oorlog. Aanvankelijk verdwenen ze in een koffertje op zolder. Dat koffertje deed dienst als een soort externe harde schijf, wat hem enigszins in staat stelde de pijnlijke herinneringen in zijn hoofd te wissen.

Toen hij al grootvader was, kwam hij op het idee met zijn project naar een uitgever te stappen. En het resultaat is dit indrukwekkende fotoboek. Het laat de lezer de gruwel van de Tweede Wereldoorlog herbeleven. Het toont de impact ervan op de gewone man, gezien door de ogen van een kind.

Auteur
Jacques Huinck (1935) is grottengids in Maastricht. Schreef boeken over zijn schooltijd met onder andere een katholiek internaat, over zijn opleiding als fotograaf in het gebombardeerde Aken. Hij werd zelfstandig fotograaf en docent aan de kunstacademie, maakte films en kreeg een reisbeurs naar Hollywood.

Bestel vandaag 'Opstaan, het is oorlog'.

Inkijkexemplaar:

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.