Het gestolen huis

De stille oorlog tegen de Papoea's

Joop Verstraten

Het gestolen huis

paperback/ gebrocheerd: € 17.50

ISBN: 978-90-74328-74-6, 151 blz., January 2005
Formaat: 20.0 (h) x 12.5 (b) x 1.4 (d) cm. Gewicht: 203 gram.

Uitgever: Uitgeverij IJzer

trefwoorden: Indonesië Papoea Nieuw Guinea aanklacht papua kolonie verleden Irian Jaya Papua Barat Freeport

beschrijving

'Verstraten schetst een indringend, eerlijk portret in een spottend sarcastische, vlotte, journalistieke stijl en met kennis van zake. Warm aanbevolen' (Biblion, recensiedienst van de bibliotheken)

Voormalig Nederlands Nieuw Guinea - sinds de soevereiniteitsoverdracht aan Indonesië achtereenvolgens Irian Jaya en Papua Barat genaamd - is nog altijd een betrekkelijk onbekend gebied. Dat is opmerkelijk want het is niet alleen een prachtig land met wonderschone stranden, onbekende valleien en ongerept oerwoud maar ook zijn de oorspronkelijke bewoners, de papoea’s, uiterst hartelijke mensen die de schaarse buitenlandse bezoekers onbevangen en met open armen ontvangen. Maar tegelijkertijd voltrekt zich hier een drama waarvan de wereld geen weet heeft of geen weet wil hebben.
In 1962, onder dreiging met een oorlog door Soekarno en onder zware diplomatieke druk van Kennedy, blies Nederland een smadelijke aftocht uit deze laatste oostelijke kolonie. Het liet ruim 700.000 van haar onder-danen achter met de in duigen gevallen restanten van de belofte op zelfstandigheid. Na een kortstondig VN-mandaat werd de macht overgedragen aan Indonesië.

Joop Verstraten doet in dit boek verslag van zijn reis door het land van de papoea’s en plaatst wat hij daar zag in het perspectief van de recente geschiedenis maar ook van een sombere toekomst. Ruim 40 jaar van een corrupt en door militairen gedomineerd regiem betekende voor de papoea’s gewelddadige repressie terwijl ondertussen hun bodem-schatten worden geplunderd en hun land wordt overspoeld met migranten uit andere delen van de Indonesische archipel. Zij vormen inmiddels een gemarginaliseerde, geminachte en slinkende minderheid in eigen land. En blijkbaar zonder vrienden op het wereldtoneel want het zwijgen over hun lot is oorverdovend.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.