1940-1945

Mobilisatie, Oorlog, Verzet, Hongertochten en Voedseldropping

Wijbrandus Klinge

1940-1945

paperback/ gebrocheerd: € 16.50

ISBN: 978-90-71343-55-1, 80 blz., November 2007
Formaat: 22.0 (h) x 15.0 (b) x 0.7 (d) cm. Gewicht: 150 gram.

Uitgever: Calbona Uitgeverij

trefwoorden: oorlog, hongerwinter, Deventer

Mijn Memoires

We waren nog maar net Deventer uit, toen er, tot onze schrik, door de Duitsers een controle werd gehouden. Ik zei tegen mijn broer: "ik stap van mijn fiets af en ga lopen, dan zien ze dat ik invalide ben en laten ze me wel gaan. Fiets jij maar door." Mijn broer werd zonder problemen doorgelaten, maar ik werd aangehouden en na mijn persoonsbewijs te hebben getoond, vroegen ze me hoe het mij gelukt was over de brug te komen. Ik liet toen het briefje van mijn huisarts zien en m´n helm en EHBO-band, maar het hielp niet hun te overtuigen dat ik aan de hand van deze bescheiden over de brug was gekomen. Ik moest met ze mee naar een gebouwtje, waar ik grondig werd gefouilleerd, zelfs de inhoud van m´n vulpotlood. Gelukkig had ik geen bezwarende papieren bij me. Maar wel kregen 2 Duitsers de opdracht mij naar de andere kant van de brug te brengen…………….

We vertrokken ´s morgens op fietsen met slechte banden. Over de slechtste gedeelten hadden we extra stukken van oude fietsbanden geklemd, zodat het net was alsof je op een hobbelpaard reed. Het was heel erg koud en er stond er ook een harde storm met af en toe fikse sneeuwbuien.
Tegen schemerdonker fietsten we op een dijk langs een bevroren vaart.
Mijn zus kon niet meer tegen de storm in fietsen en ging naast haar fiets lopen.
Lopen ging mij erg moeilijk af, i.v.m. mijn handicap, ik heb rechts een prothese, maar kon daarmee toch beter fietsen dan lopen…………….

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.