Wiking

Een Nederlandse SS-er aan het Oostfront

Henk Kistemaker

Wiking

paperback/ gebrocheerd: € 20.00: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-90-77895-90-0, 236 blz., December 2007
Formaat: 19.0 (h) x 13.5 (b) x 2.2 (d) cm. Gewicht: 250 gram.

Uitgever: Just Publishers

trefwoorden: Wiking, Tweede Wereldoorlog, Kistemaker, SS

In de reeks Ooggetuigen

Procentueel kwamen de meeste vrijwilligers voor de Duitse Waffen-SS uit Nederland: 30.000 mannen. De eerste Divisie waarin een contingent Nederlanders diende, was de SS-Divisie Wiking. Wiking werd kort na de inval in Rusland tijdens Operatie Barbarossa toegevoegd aan Heeresgruppe Süd. De divisie vocht o.a. in de Oekraïne en kon tijdens het zomeroffensief van 1942 tot diep in de Kaukasus doordringen. In 1944 kon men de Russische omsingeling bij Tsjerkassy doorbreken. Hierdoor ontkwamen duizenden Duitse soldaten aan vernietiging. In mei 1945 raakten de meeste Wikingers in Amerikaanse krijgsgevangenschap.

Ook de jonge Henk Kistemaker meldde zich, in een zucht naar avontuur en op dwingende voorspraak van zijn vader, als vrijwilliger. Hij wilde met de Duitsers strijden tegen het oprukkende communisme. Na een zware training werd Kistemaker toegevoegd aan de SS-Divisie Wiking. Hij maakte de zware en gruwelijke gevechten aan het Ostfront actief mee: als infanterist en als lid van een Panthertank-bemanning. Op 22 jarige leeftijd, als de oorlog is afgelopen, is hij een oorlogsveteraan.

Kort voor zijn overlijden in 2003 schreef Henk Kistemaker zijn herinneringen op. Het werd een indrukwekkend en schokkend verslag over een jonge Nederlander in de maalstroom van de oorlog.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.