Het christendom en de wereldreligies

Dialoog en confrontatie

Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
 
Het christendom en de wereldreligies

paperback/ gebrocheerd: € 15.00

ISBN: 978-90-75879-46-9, 240 blz., March 2008
Formaat: 24.0 (h) x 16.0 (b) x 44.6 (d) cm. Gewicht: 21 gram.

redacteur: Judith Frishman; Staf Hellemans

trefwoorden: godsdiensten

beschrijving

Religie is terug als onderwerp in het maatschappelijke debat. Na een lange periode van kerkverlating, ontzuiling en steeds striktere scheiding tussen kerk en staat, leek religie op weg om uit West-Europa te verdwijnen. Maar groeiende interesse in spiritualiteit, import van godsdiensten door immigratie en heftige internationale conflicten met een godsdienstige achtergrond keerden het tij. Nu haasten religieuze kopstukken zich om de vreedzame bedoelingen van hun eigen religie te benadrukken en proberen politieke leiders om een begripvolle omgang tussen culturen en religies te bevorderen. In Nederland zijn inmiddels alle wereldreligies actief en ze gaan op nieuwe manieren via ongekend open ontmoetingen met elkaar om. Maar ook hier spelen conflicten.
Dit boek geeft inzicht in de nieuwe en onoverzichtelijke situatie. Waar eerdere studies interacties tussen religies vooral beschrijven en focussen op afzonderlijke thema’s als geweld of de verhouding tussen kerk en staat, biedt dit boek een echte insiders view: het laat zien hoe binnen afzonderlijke religies – en niet alleen in het christendom – maatstaven zijn aangelegd om andere godsdiensten te beoordelen. Het geeft een overzicht van de dialoog en de confrontaties die sinds 1960 tussen christendom, jodendom, islam, hindoeïsme en boeddhisme hebben plaatsgevonden. Tien specialisten vertellen, ieder op hun eigen terrein, hoe deze confrontaties zijn ontstaan en hoe men hiermee theologisch, spiritueel en politiek constructief om kan gaan. Daarbij gaan zij in op vele bijzondere en wezenlijke aspecten in de dialoog. Ook wordt een kritische kijk geboden op de mystiek, als een door velen veronderstelde oplossing voor de verschillen tussen de religies.
Het christendom en de wereldreligies is van belang voor wie op een of andere wijze betrokken is bij ontmoetingen met andersgelovigen en de achtergronden wil leren kennen van de dialoog tussen religies en de wereldwijd toenemende botsingen. Een overzicht van websites van bij interreligieuze dialoog in Nederland betrokken organisaties maakt dit boek compleet.

Meer teksten en voorbeelden:

inhoudVoorwoord 7
Judith Frishman en Staf Hellemans
1. De januskop van religie:... 
lees de hele tekstMinister Hirsch Ballin bij aanbieding boek:UTRECHT - De spanning rond de film van Wilders laat volgens minister Hirsch... lees de hele tekstvoorwoordChristendom, jodendom, islam, hindoeïsme en boeddhisme zijn als grote
religies... 
lees de hele tekst
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.