Naverteld verleden

Jiujitsu in het verzet 1940-1945

Johan Smits

paperback/ gebrocheerd: € 17.50

ISBN: 978-90-8666-437-5, geïllustreerd, 102 blz., March 2018
Formaat: 21.5 (h) x 13.5 (b) x 1.0 (d) cm. Gewicht: 200 gram.

Uitgever: Boekenplan

trefwoorden: jiu-jitsu, verzet WOII, Tweede Wereldoorlog

Geschiedenis Jiujitsu in het verzet '40-'45

Johan Smits (1961) doet al jaren onderzoek naar de vroege geschiedenis van jiujitsu in Nederland. Daarbij heeft de periode van de Tweede Wereldoorlog altijd zijn bijzondere belangstelling gehad. Bij de auteur is de vraag gerezen of jiujitsu iets heeft kunnen betekenen voor de mensen die tijdens de bezetting aan het verzet hebben deelgenomen.

'Naverteld Verleden' is het resultaat van zijn zoektocht naar een antwoord op die vraag. In 'Naverteld Verleden' wordt aan de hand van een aantal portretten van jiujitsubeoefenaars uit die tijd een beeld geschetst van hun belevenissen gedurende de bezetting. Daarmee krijgt een, tot nu toe onbelicht, onderdeel van de geschiedenis van jiujitsu in Nederland voor het eerst aandacht.

Uniek document
Deze uitgave is een uniek document. Hierin is het dagboek van de verzetsstrijder Wim Boersma opgenomen. Nooit eerder is een dergelijk dagboek van een deelnemer aan het verzet in de Tweede Wereldoorlog in een publicatie verschenen.

Auteur
Johan Smits (1961) studeerde aan de Bibliotheek- en Documentatie Academie te ’s Gravenhage. Hij is rijksambtenaar en Rijksgediplomeerd jiujitsuleraar. Hij doet onderzoek naar de geschiedenis van jiujitsu en judo in Nederland.

Eerder zijn van hem verschenen:
- Nakada een Haagse jiujitsu- en judoschool in woord en beeld;
- het Jiujitsu Fotoalbum van Hans van der Stok, Nederlands verzetsstrijder en geheim agent in de Tweede Wereldoorlog;
- Judo in Nederland 1946 – 1954, een documentaire bijdrage om te komen tot een geschiedschrijving van judo in Nederland.

'Naverteld verleden' verschijnt 23 maart 2018.
Reserveer nu deze nieuwe uitgave van van Johan Smits.

Inkijkexemplaar:

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.