ingenaaid: € 16.95

ISBN: 978-90-5881-971-0, 168 blz., January 2018
Formaat: 22.0 (h) x 15.5 (b) x 1.1 (d) cm. Gewicht: 298 gram.

trefwoorden: health check bevolkingsonderzoek voorspellende geneeskunde patiënt-artsrelatie

De rol van health checks in de samenleving

Het is steeds gemakkelijker om zonder tussenkomst van een dokter health checks te laten doen. Ook als er zich geen symptomen voordoen. Het kan gaan om tests die eenvoudig via drogist, apotheek of internet verkrijgbaar zijn, maar ook om medisch onderzoek bij mensen die geen gezondheidsklachten hebben, gericht op het vinden van ziekte, een erfelijke aanleg voor ziekte, of risicofactoren die de kans op ziekte vergroten: de total bodyscan en genoombreed DNA-onderzoek (het ‘duizenddollargenoom’).
Over de voors en tegens heeft al de nodige medisch-ethische en politiek-beleidsmatige doordenking plaatsgevonden. Maar wat betekenen health checks voor de arts-patiëntrelatie en voor de relatie tussen gebruikers en hun directe naasten? Om het antwoord op die vraag te vinden werd een enquête gehouden onder gebruikers en niet-gebruikers van health checks: wat zijn hun ervaringen; is men tevreden over de informatie; welke gevolgen had deelname aan een health check voor henzelf, hun familie en de arts-patiëntrelatie? Ook werden artsen geïnterviewd en werden artsen en gebruikers met elkaar in gesprek gebracht.
In deze studie worden op basis van literatuuronderzoek en empirisch onderzoek conclusies getrokken en aanbevelingen gedaan voor de omgang met health checks. Vóór alles dient ook bij het stijgende gebruik van health checks de duurzame arts-patiëntrelatie in stand te blijven.

Inkijkexemplaar:

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.