Van Panopticum tot Arena

een etnografie van een auditpraktijk

Marja Creemers

paperback/ gebrocheerd: € 28,00: GRATIS verzending! (NL)
ISBN: 978-94-6301-120-4, 268 blz., mei 2017
Formaat: 24,2 (h) x 17,4 (b) x 1,7 (d) cm. Gewicht: 529 gram.

Uitgever: Uitgeverij Eburon

beschrijving

Lijkt de relatie tussen auditor en auditee in de auditpraktijk op die van de gevangenisbewaarder en gevangene in het panopticum van Foucault of is er wellicht eerder sprake van sensemaking uit Karl Weick’s theorie?

Auditees spreken vaak met veel emotie over auditing. Ze lijken zich machteloos te voelen en auditoren als machthebbers te zien. In de literatuur die de ‘auditcultuur’ bekritiseert, wordt opvallend vaak verwezen naar Foucault die aan de hand van Bentham’s panopticum illustreert hoe macht werkt. Het panopticum is een koepelgevangenis waar gevangenisbewaarders vanuit een donkere toren de gevangenen in helverlichte cellen kunnen observeren. Net als de gevangenisbewaarders observeren auditoren de auditees. Net als de gevangenen zijn auditees slechts object van informatie. Nooit subject van communicatie.

Dit boek gaat over de relatie tussen auditor en auditee en beantwoordt de vraag of de relatie tussen auditor en auditee lijkt op die van de gevangenisbewaarder en gevangene in het panopticum of dat er wellicht eerder sprake is van sensemaking uit Karl Weick’s theorie.
Auteur Marja Creemers promoveerde op dit proefschrift aan de Universiteit voor Humanistiek. Zij is directeur van Schoolleidersregister PO .

Inkijkexemplaar:

Figuren/plaatjes:


Achterkant

Meer boekennieuws op Facebook.

ingezonden mededeling:

Bot detected - pagehit Not For our stats.