Je neemt jezelf mee overzee

Een persoonlijke visie op de naoorlogse emigratie van Nederland naar Australië

Jan Fels

Je neemt jezelf mee overzee

paperback/ gebrocheerd: € 19.99: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-90-6523-881-8, geïllustreerd, 150 blz., November 2017
Formaat: 20.5 (h) x 20.5 (b) x 1.1 (d) cm. Gewicht: 365 gram.

co-auteur: Brenda van Dijk

trefwoorden: emigreren, emigratie, Australië, expat, remigreren, emigrant, assimileren

beschrijving

Twee keer in zijn leven emigreerde Jan Fels naar Australië; de eerste keer met zijn moeder, de tweede keer met zijn vrouw. Twee keer stond hij na een paar jaar op een kruispunt: nu terugkeren of ‘voor altijd’ blijven? Het werd het eerste, maar Australië heeft Jan nooit meer losgelaten.

Hij bleef de ontwikkelingen in het land op de voet volgen. Wat begon als een willekeurige verzameling van krantenknipsels en boeken, veroorzaakt door ‘heimwee’ naar Down Under, liep uit op een serieuze zoektocht naar alles wat met emigratie naar Australië te maken had.
Jan verzamelde feiten, cijfers en verslagen van officiële instanties, interviewde emigratieambtenaren en tientallen emigranten, en doorploegde ruim 50.000 registratiekaarten.
Zijn zoektocht resulteerde in dit boek.

Jan’s persoonlijke relaas en bevindingen werpen een nieuwe blik op (r)emigratie. Welke overheidsbelangen speelden mee? Hoe verging het de Nederlanders op werkgebied? Hoe zagen de Aussies de emigranten? Hoe bleven de voorlichters in de loop der jaren hun werk doen na kritiek op de rooskleurige voorlichting? En misschien wel de hamvraag: wanneer ben je succesvol als emigrant?

Jan Fels (1939) is econoom. In Australië werkte hij mee aan de stadsontwikkeling van Melbourne, in Nederland werkte hij bij Projektburo Almere van de Rijksdienst IJsselmeerpolders, dat plannen maakte voor de nieuw te bouwen groeikern Almere. Aan het einde van zijn carrière was hij docent economie.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.