De geschiedenis van de katharen

Michel Roquebert

De geschiedenis van de katharen

gebonden: € 39.50: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-90-8684-150-9, geïllustreerd, 494 blz., October 2017
Formaat: 23.8 (h) x 15.9 (b) x 4.1 (d) cm. Gewicht: 938 gram.

Uitgever: Uitgeverij IJzer

beschrijving

Wie waren de katharen nu werkelijk?
Hoe verliep de kruistocht tegen de Albigenzen, die in 1209 begon onder aanvoering van Simon van Montfort en eindigde in 1244 met de val van Montségur?
In De geschiedenis van de katharen reconstrueert Michel Roquebert met ongeëvenaarde nauwgezetheid de kathaarse gemeenschap, haar geschiedenis en de geschiedenis van haar onderdrukking. Hij heeft zich daarbij uitsluitend gebaseerd op de bronnen uit die tijd: kathaarse handleidingen en rituelen, kronieken, verhoren en veroordelingen van de inquisitie, briefwisselingen tussen pausen, koningen en hooggeplaatste personen, door concilies vastgestelde canons en allerhande openbare en particuliere akten. Roquebert neemt u mee naar het hart van de middeleeuwen.

Michel Roquebert (1928) schreef een vijfdelig monumentaal werk van bijna drieduizend pagina’s over de katharen. Het boek dat hier nu voor u ligt is een verkorte versie daarvan, bedoeld voor een breder publiek.
Het resultaat is een intrigerende, eerlijke en op vele bronnen gebaseerde geschiedenis van de katharen.
Deze geschiedenis, die zich uitstrekt over meer dan drie eeuwen, beschrijft de hoge vlucht die de ketterij neemt in heel Europa en de redenen van haar bijzondere ontwikkeling in de domeinen van de graaf van Toulouse en zijn vazallen, grofweg de regio Midi-Pyrénées en Languedoc-Roussillon.
Ook wordt uitgebreid ingegaan op de in 1209 door paus Innocentius III in het leven geroepen kruistocht die duurde tot aan de val van Montségur in 1244, en op de inquisitie die in 1233 in Toulouse werd opgericht om het afvallige christendom uit te roeien waarin ze pas in het eerste kwart van de veertiende eeuw zal slagen.

Wie echt álles wil weten over de geschiedenis van de katharen moet terecht bij Michel Roquebert. De vijf lijvige delen van L’épopée Cathare beschrijven de periode van 1198 tot 1329, De schrijver, die er 30 jaar aan werkte, gebruikte en vergeleek daarvoor alle beschikbare bronnen. Het resultaat, dat bestaat uit een drieduizendtal pagina’s, is een ongemeen boeiende reconstructie van de kathaarse geschiedenis: een aanrader! Voor wie 2.800 pagina’s iets te veel van het goede vindt, kwam er in 1999 een samenvatting van de ganse reeks in één deel. Bondig, toch volledig en, zoals steeds bij Michel Roquebert, het boek leest als een trein! (www.katharen.nl)

Goede Nederlandstalige boeken over de katharen blijven eerder zeldzaam. Er zijn weinig originele studies en wat de vertalingen betreft tonen onze uitgevers zich doorgaans niet van hun meest geïnspireerde kant. Als gevolg daarvan krijgen we wel vertalingen in onze maag gesplitst van totaal overbodige boeken van Jean Blum en Rene Weis maar blijven de Franse klassiekers van Anne Brenon en Michel Roquebert voor de Vlaamse en Nederlandse lezer onbereikbaar. (www.katharen.nl)

Inkijkexemplaar:

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.