...en er zij KLEUR!

gedichten en schilderijen

Anneke Velderman

...en er zij KLEUR!

paperback/ gebrocheerd: € 15.00

ISBN: 978-90-77754-34-4, 60 blz., December 2007 UITVERKOCHT!

Uitgever: De Troubadour

fotograaf: Claudia Philippo; Josina van Amsterdam; Marion Halekor

illustrator: Anneke Velderman

trefwoorden: poëzie gedichten esotherie levensbeschouwelijk poëzie 15 jaar en ouder tekeningen kunst schilderijen joie de vivre queeste

Anneke Velderman: ...en er zij KLEUR!

Voor Anneke Velderman zijn dichten, schilderen, filmen en fotograferen in wezen allemaal varianten op één en hetzelfde thema: intuïtief verwerken van het zien van Het Verhaal.

In haar in 2005 verschenen - nu uitverkochte - bundel "Kleurrijk Leven" was Het Verhaal dat van het kind dat onbevangen de wereld ingaat maar al snel leert dat het zich dient aan te passen aan dat wat De Grote Mensen van het kind verwachten.

In de - binnenkort verschijnende - bundel "...en er zij KLEUR!" gaat het ook om een voor iedereen ongetwijfeld herkenbaar verhaal. In zekere zin is het een hervertelling van de legende van Mensenkind die met een hoofd vol kwetsbare dromen naar de wereld komt, leert dat de maatschappij niet geïnteresseerd is in dromers maar alleen in nuttige harde werkers. Noeste arbeiders die in alle grauwheid mogen en moeten proberen om op de een of andere manier eraan bij te dragen dat de wereld in alle grauwheid door (en dol) blijf draaien.

Maar vraagt Mensenkind: "Waarom? Waarom moet ik mijn dromen inleveren?", dan blijkt het verrassende antwoord van de Grote Mensen veelal te zijn: "omdat dat nou eenmaal zo hoort: ik heb het ook moeten doen. Maarre... als je echt veel liever idealen waar maakt dan nuttig doet, dan heb ik hier nog een paar idealen die ik niet waar mocht maken, doe jij dat dan maar voor mij..."

Dan staat Mensenkind pas echt alleen, helemaal alleen zonder zijn eigen dromen in de duisternis van de eenzaamheid, stomgevallen, zonder woorden.

En dan in die stilte komt Mensenkind er opnieuw achter dat hij naar de wereld is gegaan om zelf zijn eigen weg te vinden. De dromen ontwaken weer. En door het vele nuttige harde werken dat hij voor het waarmaken van andermans dromen heeft moeten leren is hij nu ook in staat om zijn eigen dromen te realiseren, om op zijn eigen manier zijn leven in te kleuren - kleur te geven aan het leven van de mensen om hem heen in de gewone wereld van alledag.

Dit verhaal wordt verteld door de interactie van woordtaal (gedichten) en beeldtaal (schilderijen en foto's). De schilderijen en gedichten zijn uiteraard door Anneke Velderman gemaakt.
Maar, aangezien Anneke op de foto's de rol van Mensenkind speelt, zijn de foto's in deze bundel niet door haarzelf gemaakt, maar door anderen: Marion Halekor en Josina van Amsterdam.

Figuren/plaatjes:

klik voor vergroting
klik voor vergroting
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.