Vormen van religieuze ervaring

Een onderzoek naar het wezen van de mens – (5e voorlaatste druk uit 2010)

William James

Vormen van religieuze ervaring

ingenaaid: € 9.95

ISBN: 978-90-807300-2-1, geïllustreerd, 416 blz., August 2010
Formaat: 22.5 (h) x 14.5 (b) x 2.6 (d) cm. Gewicht: 612 gram.

oorspronkelijke titel: 'The varieties of religious experience; a study in human nature' bij Longmans, Green & Co. 1902

vroegere titel: De verscheidenheden op het gebied van de godsdienstige ervaringen; een studie over de menschelijke natuur zijnde de 'Gifford lectures on natural religion' gehouden te Edinburgh 1901-1903

editie: Vijfde (voorlaatste) druk uit 2005

annotatie(s): Met register, index, literatuuropgaven en een biografische notitie door Daniël Mok

vertaald door: Daniël Mok; Johan L. van Tricht

redacteur: C. Juliëtte Boulanger

trefwoorden: Psychologie religieuze ervaring godsdienstpsychologie, numineus, filosofie, spiritualiteit

Beschrijving:

De Amerikaan William James - 1842-1910 -, arts, psycholoog en filosoof, publiceerde verscheidene werken, maar geen ervan bracht hem zo langdurige faam als THE VARIETIES OF RELIGIOUS EXPERIENCE - 1902 -. Deze bundeling van een serie gastcolleges in Engeland - Gifford Lectures - zou een monument blijven van wat toen de 'godsdienstpsychologie' ging heten.

Volgens James, in de typisch pragmatische, Amerikaanse traditie, moest men godsdienst niet op zijn theoretische bedoelingen en uitgangspunten beoordelen maar op de vruchten. In één zin: Not the roots but the fruits.

In zijn VARIETIES beschrijft James religieuze verschijnselen als bekering, heiligheid, mystiek, gebed maar ook de rol van godsdienst op het gelukkig en ongelukkig zijn van de mens.

William James was de broer van de Britse romanschrijver en essayist Henry James; beiden waren gezegend met een bijzonder schrijf­talent. Menigeen roemt na honderd jaar de VARIETIES, om zijn mooie en heldere beschrijvingen en om het belang dat James in een rationalistische tijd hechtte aan de persoonlijke ervaring in het religieuze.

Zo stelde hij dat een mens zonder religieuze ervaring nooit kan voldoen aan hoge morele eisen als die van liefdadigheid en heldendom. Hierin was hij het tegendeel van Nietzsche die meende dat godsdienst slechts dreef tot passieve gehoorzaamheid en een slavenmentaliteit.

Nog steeds is William James vooral in het Engelse taalgebied in ere, met een Society, een Council, een Association, een tijdschrift, websites, jaarlijkse essay-wedstrijden, awards en prijzen.

Meer teksten en voorbeelden:

NRC Handelsblad, 17 april 1998Maar wat William James ook tegenwoordig nog, of misschien juist tegenwoordig,... lees de hele tekstNieuwe drukkenDe vijfde druk verschijnt najaar 2005.

De vierde druk (2003) is bijna uitverkocht.
In... 
lees de hele tekstG. J. OVERDUIN psych. drs.The Varieties of religious experience van William James behoort tot de belangrijkste... lees de hele tekst

Figuren/plaatjes:

klik voor vergroting
5e druk 2005
klik voor vergroting
4e druk 2003
klik voor vergroting
William James

Inkijkexemplaar...

... of leen het bij de online bibliotheek van

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.