ISBN: 978-90-807300-3-8, geïllustreerd, 176 blz., April 2005
Formaat: 20.0 (h) x 12.6 (b) x 1.6 (d) cm. Gewicht: 212 gram.
oorspronkelijke titel: Indiens Gnadenreligion und das Christentum
verkorte titel: De genadereligie van India en het christendom
editie: 1e druk
annotatie(s): C. H. Beck’sche Verlagsbuchhandlung, München 1930 & Das Gesetz der Parallelen in der Religionsgeschichte: Eugen Diederichs, Jena 1917, 1923
woord vooraf: Daniël Mok
redacteur: C. Juliëtte Boulanger
vertaald door: dr. Alfred Scheepers
trefwoorden: Bhakti
beschrijving
Voor de bezinning op de contacten tussen christenen en hindoes is de vertaling van een boek van Rudolf Otto, De genadereligie van India en het christendom, van groot belang. Deze Duitse theoloog schreef in 1930 over de grote overeenkomsten tussen de bhakti binnen het hindoeïsme (een devotionele stroming) en het christelijk geloof. Met een groot gevoel voor inleving en een sterke taalvaardigheid weet hij de kracht van de genade in deze hindoeïstische traditie te beschrijven. De kracht van de overeenkomsten komt sterk op de lezer af, maar Otto weet even vaardig aan te wijzen welke structurele verschillen er zijn tussen het christelijk geloof en de genadereligie in India: In de genadeleer zijn we de meest frappante overeenkomsten tegengekomen. Maar juist hier treedt ook het ingrijpendste verschil aan het licht (p.79). Het hele kader van werkelijkheidsbeleving verschilt en daarmee krijgen woorden als genade en verlossing een andere inhoud. India heeft geen verzoener, geen Golgotha en geen kruis, aldus Otto (p.100).
Dit boek vraagt goede aandacht van de lezer. Naast de hoofdtekst wordt er in noten, bijlagen en verwijzingen veel extra aangeboden. Dat maakt het lezen er hier en daar niet makkelijker op, maar de aanhouder wint en wordt beloond.
Ook de vertaling van een andere publicatie over religieuze overeenkomsten is in dit boek opgenomen: Religieuze overeenstemming, parallellen in de godsdienstgeschiedenis. Rudolf Otto beschrijft de opvallende veranderingen die zich tussen 800 en 500 voor Christus in allerlei gebieden in religie en filosofie voltrok: China, Griekenland, India, Israël.
Dit boekje is waardevol om te bestuderen. Het is goed dat eindelijk deze publicaties in het Nederlands beschikbaar gekomen zijn.
N.a.v. Rudolf Otto, De genadereligie van India en het christendom, overeenkomsten en verschillen & Religieuze overeenstemming, parallellen in de godsdienstgeschiedenis, uitgeverij Abraxas Amsterdam 2005. ISBN 90-807300-3-3