Diagnose: schizofrenie

vijftien levensverhalen van familieleden

Cornelie van Well

Diagnose: schizofrenie

gebonden: € 14.90

ISBN: 978-90-5898-056-4, geïllustreerd, 142 blz., October 2004
Formaat: 22.0 (h) x 14.0 (b) x 1.1 (d) cm. Gewicht: 237 gram.

e-Boek (PDF): € 4.95

ISBN: 978-90-5898-057-1, geïllustreerd, 112 blz., October 2004

Uitgever: BoekenRoute

illustrator: M. van Pelt

trefwoorden: schizofrenie interview

beschrijving

Centraal in dit boek staan familieleden die leven met iemand die lijdt aan schizofrenie. De opzet is vergelijkbaar met de andere boeken van Cornelie van Well: vijftien gesprekken met familieleden en mensen uit de directe omgeving van schizofrenie patiënten. Ook de meest recente inzichten uit de medische wetenschap komen aan de orde. Het boek is op 10 oktober 2003 uitgekomen, op de Nationale Dag voor de Geestelijke Volksgezondheid, dit jaar met het thema Schizofrenie. Het eerste exemplaar is in Zwolle uitgereikt aan Tineke Verweij van Ypsilon.

Voor wie bestemd?
Vooral voor de familieleden: bewustwording, herkenning en erkenning: wat heb je nodig om te "overleven" in de moeilijke situatie, waar haal je de kracht vandaan? De ervaringen die uit de levensverhalen blijken zullen hulpverleners inzicht geven bij hun opleiding en dagelijks werk. In dit boek staan diverse verhalen waarin men zeer kritisch is naar de hulpverlening, maar zeker ook positieve ervaringen worden genoemd. Voor de ouders die net te horen hebben gekregen dat bij hun kind de diagnose "schizofrenie" gesteld is geeft de ervaring van anderen inzicht en troost.

Daarnaast is het een boek wat interessant is voor de kring van mensen om de directe familie heen. Veel mensen ervaren (te) weinig begrip uit deze kring. Men heeft het idee dat er veel vooroordelen zijn richting schizofrenie. Een opmerking die veel werkende moeders nog steeds krijgen is dat het beter was geweest als ze niet hadden gewerkt. Dit wakkert het schuldgevoel wat veel moeders hebben alleen nog maar aan.

Meer teksten en voorbeelden:

Recensie SyntheseResencie Synthese
Tijdschrift voor hulpverlening, therapie en geestelijk werk.

Lente... 
lees de hele tekstRecensie Ypsilon Nieuws"Dit boek hoort in de broekzak van elke hulpverlener"

In een tijd dat de... 
lees de hele tekstRecensie Trouw"Eén op de honderd heeft het"

Gisteren, op 10 oktober, was het de Nationale... 
lees de hele tekstWaarom ik dit boek schrijf...Bij mijn broer Ernst (1959) werd twintig jaar geleden vastgesteld dat hij lijdt... lees de hele tekstVoorwoord Bert Stavenuiter'Voor jou is het misschien “weer zo’n verhaal”, maar ik vond toch dat ik het... lees de hele tekst
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.