Na de psychoanalyse

 
 

paperback/ gebrocheerd: € 14.50

ISBN: 978-90-5625-488-9, 80 blz., October 2017
Formaat: 20.6 (h) x 12.2 (b) x 0.6 (d) cm. Gewicht: 113 gram.

Uitgever: Valkhof Pers

redactie: Harry Stroeken

beschrijving

Psychoanalyse lijkt heel eenvoudig. Wat is er immers makkelijker dan totale vrijheid tot spreken met als enige taak alles te zeggen wat bij je opkomt? Echter, aanvankelijk is dat wellicht een bevrijdende ervaring, maar na verloop van tijd wordt dat moeilijker en leidt het tot een confrontatie met jezelf.

Het is iets heel anders theoretisch kennis te nemen van wat psychoanalyse inhoudt, dan om je er zelf aan bloot te geven.
Het eerste verplicht tot niets, bij het tweede stel je jezelf in de waagschaal.

In Na de psychoanalyse, een bundel van eerder digitaal verschenen interviews, komt een negental 'ervarings - deskundigen' aan het woord die zich hebben gewaagd aan dit proces van zelfexploratie en in deze interviews terugkijken op hun ervaring. Alle in dit boek geportretteerden - onder wie schrijver Adriaan van Dis, oud-SCP-directeur en Eerste Kamerlid Paul Schnabel en Maaike Meijer, hoogleraar genderstudies in Maastricht en biografe van de dichteres Vasalis - zijn positief over wat zij hebben beleefd, zelfs de vrouw bij wie de analyticus zich grensoverschrijdend gedroeg.

Harry Stroeken (1940) is psycholoog-psychoanalyticus en zelfstandig gevestigd als psychoanalytisch psychotherapeut te Utrecht. Hij was tot zijn pensionering bijzonder hoogleraar te Leiden. Hij heeft diverse publicaties over psychoanalyse op zijn naam staan. Hij was ook redacteur/samensteller van het digitale Psychoanalytisch Woordenboek, waaruit de hier bundelde interviews af komstig zijn.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.