Mensen en rechtspersonen op mijn weg

Cornelis de Bruijne

Mensen en rechtspersonen op mijn weg

paperback/ gebrocheerd: € 19.50: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-90-75879-74-2, geïllustreerd, 310 blz., November 2017
Formaat: 21.5 (h) x 13.5 (b) x 2.0 (d) cm. Gewicht: 425 gram.

flaptekst

Cornelis (Kees) de Bruijne blikt terug op een veelzijdig en gevuld leven. 25 jaar was hij werkzaam in het bedrijfsleven, 25 jaar in het rechtswezen. Een levenshouding van persoonlijk geloof en maatschappelijke betrokkenheid heeft hij steeds als vanzelfsprekend ervaren.
De Bruijne schept een levendig beeld van zijn jeugd tijdens de oorlogsjaren. Na zijn studie aan Nijenrode gaat hij in 1959 werken bij het van oorsprong Joodse bedrijf De Bijenkorf, waar veel medewerkers getekend zijn door de oorlog. In 1969 maakt hij de overstap naar de uitgeverswereld, waar hij na de fusie van N. Samsom N.V. met Wolters-Noordhoff secretaris van de Raad van Bestuur wordt. Een door hem gerespecteerd directielid zet hem ertoe aan een rechtenstudie aan te vangen. Deze voltooit hij, ondertussen voltijds werkend en een gezin vormend.
In 1984 kiest hij definitief voor een carrière als rechter. Hij werkt als ondervoorzitter van de Raad van Beroep en het Ambtenarengerecht Zwolle. Daarna verricht hij pionierswerk als voorzitter College van beroep studiefinanciering Groningen. De bijna tien jaar die hij vervolgens werkzaam is als raadsheer-plaatsvervanger bij het gerechtshof Den Bosch, beschouwt hij als een van de mooiste periodes, vanuit juridisch oogpunt, maar ook omdat de meest uiteenlopende figuren op de zittingen verschijnen.
Vanuit de christelijke traditie waarin hij is opgegroeid, tracht hij ook buiten het dagelijks werk iets bij te dragen aan de samenleving. Hij is in diverse bestuursfuncties actief op het gebied van onderwijs en (geestelijke) gezondheidszorg. Zo ook bij verschillende charitatieve en andere vermogensfondsen, waaronder veertig jaar bij de Pieter van Foreest-Stichting, Hij wijdt een extra hoofdstuk aan deze stichting, omdat hij er zich zeer betrokken bij voelde. Oprichter van deze stichting was zijn oom prof. dr. Gerrit Arie Lindeboom.
De Bruijne beschrijft de vele bijzondere ontmoetingen met de mensen op zijn levenspad met warmte en humor en vanuit een grote ruimheid van geest.

Van de hand van Cornelis de Bruijne (geb. 1938 verschenen bij dezelfde uitgever ook 'De weg van mijn grootvader, Cornelis Lindeboom 1872-1938' en 'Adriaan de Bruijne, molenaar en predikant op Zuid-Beveland'.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.