Gebroken glas

Praktijkervaringen van een geestelijk verzorger

Fia Oomen

paperback/ gebrocheerd: € 17,50
ISBN: 978-90-8954-984-6, 202 blz., september 2017
Formaat: 19,3 (h) x 13,3 (b) x 1,5 (d) cm. Gewicht: 347 gram.

Uitgever: Uitgeverij Elikser

trefwoorden: Verhalen, verpleeghuiswereld, geestelijk verzorger, zingeving, praktijkverhalen, gedichten, psychogeriatrie, dementie, informeren

beschrijving

Afhankelijk of dement worden, en dan overgeleverd zijn aan de karige zorg van vreemde handen: het is een schrikbeeld geworden in onze cultuur, zo zelfs dat sommigen liever eerder dood willen, dan dat.

Dit boek vertelt een tegenverhaal. En dat van binnenuit. Het boek schetst een ander perspectief op het kwetsbare leven in een verpleeghuis, zonder blind te zijn voor de pijn en voor het verlies dat er geleden worden. Hier komen mensen aan het woord die - zoals Herman Andriessen, wiens gedichten de verhalen afwisselen, het omschreef: 'staan in het einde' - maar die met vallen en opstaan bezig zijn met hun laatste staaltje levenskunst.

Zo plukt en schikt Fia Oomen een prachtig, veelkleurig veldboeket, op een akker waarvan veel mensen denken dat er niks meer groeien kan. Met gevoel voor humor en relativeringvermogen, maar ook met compassie en kennis van zaken laat ze zien hoe verpleeghuiszorg zorg 'bewarende zorg' kan worden: als het jou niet meer lukt om zelf je identiteit bij elkaar te houden, dan kunnen anderen je daarbij helpen.

Het boek is daarmee ook een krachtig pleidooi voor het vak van geestelijk verzorger geworden. Daar heb je specifieke kennis en kunde voor nodig. Maar ten diepste is de geestelijk verzorger maar met één ding bezig: medemenselijkheid.

Inkijkexemplaar:

Figuren/plaatjes:


Achterkant

Meer boekennieuws op Facebook.

ingezonden mededeling:

Bot detected - pagehit Not For our stats.