FAZANT OP DE VAALT

Leo van der Laan

gebonden: € 14.95

ISBN: 978-90-820285-7-7, geïllustreerd, 68 blz., April 2017
Formaat: 21.0 (h) x 14.8 (b) x 1.0 (d) cm. Gewicht: 243 gram.

boekontwerper: Irene Adelheid Damminga

hoofdredacteur: Marcel P. Vaandrager

Een gedichtenbundel met een knipoog naar het leven

‘FAZANT OP DE VAALT’ is mijn tweede bundel met poëzie, waarvan de titel ontleend is aan een toevallige observatie.

Op een morgen passeerde ik op weg naar mijn werk een dampende mesthoop met daar bovenop een trotse fazantenhaan beschenen door het prille zonlicht. De geelbruine, dampende vaalt viel in één beeld samen met de schitterende kleuren van de vogel. Ik zag hierin een metafoor voor het leven, waarin het schone dikwijls vergezeld gaat van het lelijke. Denk bijvoorbeeld aan een fraai bronzen beeld besmeurd met graffiti of uitwerpselen van duiven, een verjaardag die de jarige dankbaar doch met tegenzin viert of aan een zonovergoten dag die eindigt met donder en bliksem.

Deze bundel bevat , naast parlando-gedichten, een groot aantal verzen die ik ‘kolderrijmen of kakelverzen’ noem. Ze zijn schertsend van toon. Lees ze met een knipoog naar het leven, waarin tegenstellingen als: het schone en lelijke, het aangename en onaangename, de hoop en de teleurstelling, de vreugde en het verdriet elkaar op onverwachte wijze kunnen kruisen en samenvallen. Op zo’n moment laat humor zijn gezicht zien.
‘FAZANT OP DE VAALT’ bevat tweeënvijftig gedichten en versjes die persoonlijke gedachten, (jeugd)herinneringen, domheden, ergernissen, onzin en liefdesbetuigingen beschrijven.
Waarschuwing: herkenning is gegarandeerd. Verzen met een belerende inhoud mag u ongestraft overslaan. Bij voorbaat mijn excuus hiervoor. Wanneer u tijdens het lezen in deze bundel zo nu en dan afkeurend uw hoofd schudt of glimlacht, ben ik in mijn opzet geslaagd.

Bruchem, 2017 Leo van der Laan

Inkijkexemplaar:

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.