Koekoek

Beeld van een onverwachte gast

Oldrich MikulicaTomáš GrimKarl Schulze-HagenBård G. Stokke

Koekoek

gebonden: € 14.95

ISBN: 978-90-5011-587-2, geïllustreerd, 160 blz., October 2016 UITVERKOCHT!

Uitgever: KNNV Uitgeverij

trefwoorden: koekoeken koekoekenboek natuurfotografie ornithologie vogelboek vogelboeken vogelfotografie vogels

beschrijving

Het blijft fascinerend: het koekoekjong, een monsterlijk groot kuiken met een enorme eetlust, dat de andere kuikens verdringt en zijn gastouders tot uitputting drijft. Het bedrog begint al bij het koekoeksei, dat een verbluffende gelijkenis vertoont met die van het gastgezin. Hoe krijgen koekoeken dat voor elkaar? En hoe kunnen sommige gastouders het vreemde ei dan toch feilloos herkennen?

Vier Europese koekoek-experts verzamelden hierover verhalen, achtergronden en de nieuwste feiten. Het boek bevat spectaculaire natuurfoto's van de prijs­winnende fotograaf Oldrich Mikulica die bijzonder koekoekengedrag laten zien, veelal niet eerder getoond. Een schitterend kijk- en leesboek, "Koekoek" is een topper onder de vogelboeken.

Het wonderlijke eierverhaal is slechts een van de vele koekoekgeheimen die in dit boek aan de orde komen. De auteurs, vier bekende Europese vogelexperts, hebben een boeiend meesterwerk afgeleverd, boordevol verhalen, achtergronden en nieuwe feiten.

"Koekoek" beschrijft de ecologie en het gedrag van koekoeken - en dan niet als een studieboek, maar als een avonturenverhaal, vol raadsels, zoektochten en verrassende wendingen. De vele voorbeelden uit het veld nemen de lezer mee door heel Europa. We lezen over de eeuwige wapenwedloop tussen koekoek en gastheer en nemen een kijkje achter de schermen van het onderzoek. Het boek gaat ook in op folklore en cultuur, bescherming en bedreigingen.

De vele prachtige foto's zijn van de prijswinnende fotograaf Oldrich Mikulica. Ze tonen de koekoekwereld in al zijn facetten, van oogstrelend mooi tot ronduit bizar. Daarmee is Koekoek - Beeld van een onverwachte gast ook een heerlijk bladerboek voor jong en oud.

'Een geweldig boek! Nooit eerder is het leven van koekoeken onthuld in zoveel detail - buitengewoon, esthetisch en intiem.' - Tim Birkhead, bioloog

'Het meest fascinerende verslag van koekoekengedrag en -ecologie dat ik ooit ben tegengekomen.' - Franz Bairlein, voorzitter van de Internationale Ornithologische Unie

Figuren/plaatjes:

klik voor vergroting
Achterkant
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.