Het filosofisch labyrint

Gerard Leliefeld

paperback/ gebrocheerd: € 32,95: GRATIS verzending! (NL)
ISBN: 978-90-71633-27-0, geïllustreerd, 486 blz., maart 2017
Formaat: 23,0 (h) x 15,0 (b) x 2,5 (d) cm. Gewicht: 668 gram.

Het filosofisch labyrint

Dit boek valt te beschouwen als een vervolg op 'Bilderdijk en de Verlichting' (Gerard Leliefeld, 2012) waarin het standpunt van Bilderdijk in zake religie tegen dat van Kant werd verdedigd en de idealen van de Verlichting tegen Nederlands grootste dichter aan het begin van de 19e eeuw. Het is of de geschiedenis van twee eeuwen geleden zich herhaalt. Maar ging het toen om de strijd van de 'redegodsdienst' tegen de orthodoxie binnen het protestantisme en om de strijd tussen voor- en tegenstanders van de scheiding der machten (inclusief die van kerk en staat), nu gaat het om een soortgelijke strijd binnen de islam en om de strijd tussen theocratie en democratie. Wat is er van de ouderwetse idealen van de Verlichting overgebleven?
In dit boek tracht de auteur niet alleen een antwoord op die vraag te geven, maar ook de rol van de filosofie in het algemeen ter discussie te stellen. Het krachtigst neemt hij stelling tegen Heidegger en Sartre, die hij, in tegenstelling tot Plato en Aristoteles, als overschatte figuren beschouwt.
Aan de hand van vele voorbeelden illustreert hij zijn stelling, dat literatuur voor de ontwikkeling van denkbeelden op filosofisch en economisch gebied méér heeft bijgedragen dan filosofie: filosofische waarheden worden in een labyrint gepresenteerd. In plaats van die te achterhalen doet men er goed aan naarstig naar de uitgang te zoeken om zich ervan te bevrijden.

Meer boekennieuws op Facebook.

ingezonden mededeling:

Bot detected - pagehit Not For our stats.