de napalmsessies

Nick J. Swarth

de napalmsessies

ingenaaid: € 19.50: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-90-74328-76-0, 32 blz., October 2004

Uitgever: Uitgeverij IJzer

trefwoorden: dvd film Tobias Delius Simon Heijdens Steve Noble

beschrijving

De Napalmsessies vrucht van bijzonder samenwerkingsproject
NIEUW: POËZIE OP DVD

Uitgeverij IJzer en Muzieklab Brabant hebben met de dichtbundel / DVD ‘de napalmsessies’ een bijzonder samenwerkingsproject gerealiseerd. Dichter Nick J. Swarth (Nederland) saxofonist Tobias Delius (Nederland) en draaitafelkunstenaar Steve Noble (Engeland) werkten aan de verbeelding en verklanking van de lyrische suite ‘de napalmsessies’ samen met 21 videokunstenaars uit Nederland, België, Spanje, IJsland en Duitsland.

Nick J. Swarth is een dichter die ‘een schaamteloos lyrisme durft koppelen aan baldadigheid en flauwe grapjes’ (Yang). Zijn poëzie is vol betekenis, gelaagd, direct en misleidend. Zijn performance is krachtig, op het theatrale af. Een project met muzikanten uit de school van improvisatie en jazz ligt voor de hand vanwege het karakter van zijn poëzie. Vooral ook omdat zijn wijze van optreden vraagt om een breder kader. De muziek kleurt de beelden van de dichter in, doet ze ontstijgen aan de beperktheden van de taal.
Tenorsaxofonist Tobias Delius (winnaar van de Boy Edgarprijs 2004 ) en draaitafelkunstenaar Steve Noble bieden Swarth een plaats op het podium door hem uit te dagen, te aaien, te tarten. Intense solo’s, zweetdruppels, opperste concentratie op 1 cm2 vinyl; een krachtenspel dat de dichter niet in het hoekje van de pratende stoorzender drukt (zoals vaak bij dit soort combinaties) maar hem en zijn taal respect en ruimte bieden.

De DVD ‘de napalmsessies’ is de neerslag van een serie van 6 optredens die in 2003 op diverse plaatsen werden geregistreerd. Videokunstenaar Simon Heijdens verwerkte 18 uur materiaal op fascinerende wijze tot een muziekfilm waarin de intensiteit van de optredens weergaloos nagalmt. Maar Heijdens ging verder, vroeg 21 videokunstenaars uit diverse windstreken een deel van de tekst van Swarth te verbeelden in een korte videoclip. Het resultaat is van een ongekende speelsheid. Nieuwe betekenissen dienen zich ruimhartig aan.

Bijzonder is de vormgeving. Verpakt in karton oogt de DVD als een wegwerpproduct. De bijgevoegde bundel, een typografisch kleinood met bibliofiele aspiraties, maakt het geheel af.
Een opmerkelijk product dus, enig in zijn soort in het door plezierdichters geteisterde Nederlandse poëzielandschap. Een waardig antwoord ook op de rijmelarij van slamdichters: performance en diepgang kunnen wel degelijk samengaan.


‘de napalmsessies’
Nick J. Swarth, Tobias Delius, Steve Noble feat. Simon Heijdens
Uitgeverij IJzer, Utrecht
isbn: 90-74328-76-8
prijs: € 19,50

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.