Provo en Provocaties 1965-1967

Roel van Duijn en vele anderen

Provo en Provocaties 1965-1967

ingenaaid: € 59.50: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-90-79395-21-7, geïllustreerd, 682 blz., May 2015
Formaat: 31.5 (h) x 23.0 (b) x 3.0 (d) cm. Gewicht: 1200 gram.

Uitgever: Kelderuitgeverij

woord vooraf: Roel van der Duijn

inleiding: Jan Donkers

illustrator: Willem

Facsimile van het blad Provo

Alle 15 nummers van het anarchistenblad PROVO en alle PROVOCATIES, de vlugschriften van de provo's. Met een voorwoord van Roel van Duijn en een inleiding van Jan Donkers. Alles gebundeld in een doos.

Alweer de derde druk van deze heruitgave.

De eerste nummers van het blad Provo riepen heftige reacties op in het gezapige Nederland halverwege de jaren zestig. In de beste anarchistische traditie trapte Provo tegen de heilige huisjes van staat, kerk en koningshuis. Provo trof de autoriteit in haar ziel, provo’s werden gearresteerd, hun pamfletten en het blad werden in beslaggenomen. Deze overreactie leidde natuurlijk tot veel belangstelling voor Provo en haar ideeën. Provo inspireerde jongeren tot in de kleinste uithoeken van Nederland en zelfs buiten de landsgrenzen en toonde dat verandering in de verkalkte structuren mogelijk was.
En die kwam er ook. Provo luidde de doodsklok over het autoritaire regentendom, plaatste rookbommen bij het koningshuis, riep op tot een vrijere en feministische seksuele moraal, klaagde het militarisme aan, verwierp iedere politieke partij inclusief de CPN, signaleerde als eerste de toenemende milieuverontreiniging, pleitte voor witte fietsen en tegen auto’s en wilde de politie hervormen tot maatschappelijk werkers. Het lukte Provo niet, maar dat hadden de provo’s zelf ook niet verwacht, fundamentele
veranderingen in het economisch systeem te brengen. Wel stond Provo aan de basis van de ontwikkelingen naar meer persoonlijke vrijheid van de decennia erna.

Figuren/plaatjes:

klik voor vergroting
achterzijde
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.