De zaak Menten, het complete verhaal

Hans Knoop

De zaak Menten, het complete verhaal

paperback/ gebrocheerd: € 20.00: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-90-8975-860-6, geïllustreerd, 272 blz., December 2016
Formaat: 21.1 (h) x 13.5 (b) x 2.5 (d) cm. Gewicht: 377 gram.

Uitgever: Just Publishers

redactie: Studio Hanzeboek

beschrijving

De Blaricumse miljonair Pieter Menten kwam in juli 1976 in opspraak toen hij zijn collectie kunstwerken liet veilen. Mogelijk betrof het roofkunst. Het schimmige oorlogsverleden van Menten werd aan het licht gebracht door journalist Hans Knoop en het televisieprogramma TROS Aktua, in november 2016 volgen 3 afleveringen van de gedramatiseerde versie van dit boek bij omroep MAX.

Pieter Menten zou zich in 1941 in Polen als SS'er aan ernstige oorlogsmisdaden hebben schuldig gemaakt. Na de oorlog zouden verschillende kabinetten hem de hand boven het hoofd hebben gehouden. Juist één dag vóórdat de rijksrecherche Menten wilde arresteren vluchtte deze naar het buitenland. Hierop ontstond grote deining in de politiek en de hele Nederlandse samenleving. De zaak Menten wordt maandenlang voorpaginanieuws.

Dagelijks volgden krantenlezers - als in een thriller - de intensieve speurtocht van journalist Hans Knoop naar de verdwenen Menten. Uiteindelijk wist hij hem op te sporen in een hotel in het Zwitserse Zürich. Hier werd Menten alsnog gearresteerd.

Het proces dat volgde en waarin Menten werd veroordeeld, bracht de verantwoordelijke minister van Justitie Dries van Agt in ernstige problemen, De zaak wierp zijn schaduw vooruit op de kabinetsformatie van 1977, waarbij bleek dat het vertrouwen tussen PvdA en CDA onder meer door deze affaire duchtig was aangetast.

Niet alleen voor Pieter Menten maar ook voor Hans Knoop was de spraakmakende affaire die wereldnieuws werd, het breekpunt in zijn leven. In De Zaak Menten vertelt Hans Knoop eindelijk het complete verhaal.

Hans Knoop (1943) werkt als freelance journalist en media-adviseur, is een veelgevraagd spreker en schreef verschillende boeken. Eerder verscheen bij Just Publishers Israël, van lieveling tot paria.

Figuren/plaatjes:

klik voor vergroting
Achterkant
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.