Vrouwen en kinderen eerst

Over 1001 vrouwen, de canon en ‘de achterkant’ van de geschiedenis

Els Kloek

Vrouwen en kinderen eerst

paperback/ gebrocheerd: € 17.50

ISBN: 978-94-6004-454-0, 150 blz., September 2019

Uitgever: Uitgeverij Vantilt

beschrijving

Hoezo ‘vrouwen en kinderen eerst’? Omdat die regel eeuwenlang zijn werk heeft gedaan in de zeef die geschiedschrijving nu eenmaal is: de daden en belevenissen van vrouwen en kinderen waren zo weinig bepalend voor de loop van de geschiedenis, dat ze meestal als eersten door de zeef van historisch belang vielen en zo de geschiedenisboeken niet haalden.

In "Vrouwen en kinderen eerst" laat Els Kloek aan de hand van voorvallen uit het dagelijks leven, observaties en onderzoekservaringen haar licht schijnen over historische thema’s en actuele kwesties. Dit doet ze op haar eigen, lichtvoetige toon, zonder te moraliseren, dicteren of aan te klagen. In veertig korte stukken zet ze de lezer aan het denken over actuele kwesties als de (on)mogelijkheid van excuses voor onrecht dat in het verleden heeft plaatsgevonden, zin en onzin van de canon, vrouwengeschiedenis als ‘inhaalmanoeuvre’, de biografie, nationalisme en ‘erflaters’, het verdriet van vorige generaties en andere heikele kwesties waarmee historici bij hun onderzoek te maken krijgen. Ook huisvrouwen en opmerkelijke vrouwen passeren de revue, van de vergeten Isabella van Hattem tot de wereldberoemde Anna Maria van Schurmann en van Betje Wolff tot de onvergetelijke Annie M.G. Schmidt.

Kloek hoopt haar lezers aan het denken te zetten over de vraag hoe vrouwen en gender geïntegreerd kunnen worden in het beeld van ons verleden, en over ethische en educatieve kwesties die spelen bij historisch onderzoek. Dit doet zij op de lichtvoetige toon die haar eigen is, zonder te moraliseren, dicteren of aan te klagen.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.