de boeken van Peter Hattink:

Peter Hattink (1944), journalist, is geboren te Brugge, België, en kwam op twaalfjarige leeftijd in Nederland terecht. Hij studeerde af aan de HEAO te Eindhoven en volgde cursussen Spaans aan de Universiteit Menédez Pelayo te Santander, Spanje. In Nederland en in Spanje werkte hij enige jaren voor het internationale bedrijfsleven; daarna ging hij over naar de journalistiek. Vanaf 1976 tot 1981 – gedurende de politieke overgang van de dictatuur naar de democratie in Spanje – was hij medewerker van het Madrileense dagblad Diario 16 en correspondent van de TROS, GPD, Elsevier en incidenteel van BRT, waarbij hij verslag uitbracht over de gebeurtenissen op het Iberisch Schiereiland en in Noordwest-Afrika.

In juli 1981 werd hij tot chef benoemd van de Latijns-Amerikaanse afdeling van Radio Nederland Wereldomroep. Hij zorgde voor een spoedige toetreding van de Wereldomroep tot “Debate Europa”, een Spaanstalig programma waaraan zeven internationale zenders deelnamen, dat hij tien jaar lang coördineerde. In 1982 werd hij uitgezonden naar Argentinië waar hij de Falklandoorlog versloeg voor de Wereldomroep, TROS, NCRV en GPD. In 1992 begon Peter Hattink met de opbouw van een netwerk van Amerikaanse radiostations, dat voor een deel de Spaanstalige programmering vanuit Hilversum via de satelliet overnam. In 1994 was het volume van het aantal stations en radionetwerken in Amerika zo omvangrijk geworden dat er een keuze gemaakt moest worden tussen het voortzetten van het chefschap van de Latijns-Amerikaanse afdeling te Hilversum of het zich volledig wijden aan de verdere uitbouw en consolidatie van de Amerikaanse partnerstations van de Wereldomroep. Hij koos voor het laatste en nam Costa Rica als operationele basis.

Als manager van de Satellietuitzendingen voor Spaanssprekend Amerika van Radio Nederland Wereldomroep bezocht Peter Hattink radiostations in geheel Spaanssprekend Amerika. Hierdoor ontmoette hij veel verschillende mensen op het gehele continent en in het Caribische gebied. Bij zijn bezoeken werd hij gegrepen door lokale anekdotes, die hij later met behulp van onderzoek en literatuur heeft bijschaafd tot toegankelijke verhalen, die – geplaatst in hun historische context – een inzicht geven in de manier van denken van de betrokken partijen.

Peter bleef na zijn pensionering in 2005 bij de Wereldomroep in Costa Rica. Hij werkt samen met Radio Sistema Cultural Nicoyano te Nicoya, Guanacaste, schrijft anekdotische verhalen over de geschiedenis en hij schildert thema´s uit het verleden van Latijns-Amerika.
Contact met deze auteur

Van Peter Hattink verscheen bij BoekenRoute:

“Hockeyen om het hoofd van de bisschop”
paperback/ gebrocheerd: € 22,95
Peter Hattink reisde vele jaren als journalist door heel Latijns-Amerika. De...

 

 

Peter Hattink