de boeken van Marcel Worms:

Marcel Worms (1951) studeerde aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam bij Hans Dercksen. Tevens volgde hij lessen bij Yuri Egorov en bij Alicia de Larrocha. Na zijn eindexamen in l987 specialiseerde hij zich in kamermuziek bij Hans Broekman en in twintigste-eeuwse pianomuziek bij Alexandre Hrisanide.
Marcel Worms is actief als kamermuziekspeler en als solist: in 1990 bracht hij in een recital in de IJsbreker jeugdwerken van Schönberg in première en in 1991 voerde hij het complete pianowerk van Janáček uit.
Sinds het seizoen 1992/1993 speelt hij het programma Jazzinvloeden in de twintigste-eeuwse pianomuziek. In 1994 is dat programma voor het label BVHAAST op cd verschenen.
Met de door hem opgerichte Groupe des Sept voerde Marcel Worms het complete werk van Poulenc voor piano en blaasinstrumenten uit. Dit programma werd op cd uitgebracht bij Emergo Classics.
In het Mondriaan herdenkingsjaar 1994 stelde Marcel Worms een programma samen onder de titel Mondriaan en de muziek van zijn tijd. Willem Breuker en Theo Loevendie schreven een compositie voor dit project. Dit programma presenteerde hij in Nederland, in vele Europese landen, waaronder Rusland (Hermitage Sint-Petersburg, Poesjkin Museum Moskou), en in de Verenigde Staten, onder andere in de National Gallery of Art in Washington.
Ter gelegenheid van de honderdste geboortedag van Jean Wiéner speelde hij in 1996 een geheel aan de pianomuziek van deze Franse componist gewijd programma in Nederland en Frankrijk.
Sinds 1996 is Marcel Worms bezig met een bluesproject: rond de 190 Nederlandse en buitenlandse componisten (uit vijftig landen op alle continenten) schreven een bijdrage voor dit programma. Dit programma verscheen inmiddels op vijf cd's. Tussen 1998 en 2009 voerde Marcel Worms dit programma uit in een groot aantal Europese landen en verder in China, Indonesië, Rusland, het Midden- en het Verre Oosten, de USA, Afrika en Zuid-Amerika en op Cuba. In 1999 speelde hij het op het North Sea Jazz Festival in den Haag. In 2001 vond een optreden plaats op de Warschauer Herbst in Warschau en in 2002 op het EU Jazz Festival in Mexico City en op het Audio Art Festival in Krakau. In 2004 was het programma te horen op het Festival de la Música Contemporanea in Bolivia, op het Forum Neuer Musik in Keulen, op het Internationale Festival van Aveiro (Portugal) en op het Fajr Festival in Iran. In 2005 presenteerde Marcel Worms zijn bluesproject op het Festival Tbilisi Autumn in Georgië en in 2008 op het Internationale Pianofestival van Bucaramanga (Colombia).
Uitgeverij Donemus bracht in 2007 31 Nederlandse bijdrages aan het bluesproject uit in twee albums, inclusief cd's en in 2009 verschenen bij uitgeverij Peer in Hamburg drie albums met een bloemlezing uit het internationale bluesrepertoire.
In het kader van Van Goghtentoonstellingen in Washington en Los Angeles maakte Marcel Worms de cd Pictures at a Van Gogh Exhibition, welk programma hij in deze steden ook uitvoerde.
Op verzoek van de Rotterdamse Kunsthal stelde hij een programma rondom Picasso samen, dat in het kader van een Picassotentoonstelling aldaar op cd is verschenen.
Een programma met tango's uit Latijns-Amerika en Europa werd onder meer uitgevoerd in China en Argentinië.
Vanaf 2002 houdt Marcel Worms zich actief bezig met het pianowerk van Federico Mompou. In november 2007 organiseerde hij een driedaags Mompou Festival in Amsterdam en in 2009 bracht hij de eerste cd-opname uit van ongepubliceerd pianowerk van deze componist.
Contact met deze auteur

Van Marcel Worms verscheen bij BoekenRoute:

“Blue Notes”
paperback/ gebrocheerd: € 30,90
Pianist Marcel Worms (1951) was aanvankelijk bioloog en ging pas op latere...

 

 

Marcel Worms