de boeken van Herman Smith:

Herman Smith (Utrecht, 1948) belandt als vijftienjarige jongen aanvankelijk op kantoor. Drie jaar later ontdekt zijn chef zijn ‘geheim’ van stapels tekeningen in een bureaula. Hij zet hem voor het blok: promotie maken of een kunstopleiding volgen. Dit is de omslag in zijn leven. Eerst gaat Herman Smith naar Artibus in Utrecht en wordt vervolgens toegelaten op De Rijksacademie voor Beeldende Kunsten te Amsterdam. In Leuven en volgt hij filosofiecolleges over de fenomenologie van de natuur. In 1977 komt Marjan Boontjes in zijn leven. Ze werken samen in De Bast, een antroposofisch centrum. Met haar vestigt hij zich in 1982 in Koedijk (gemeente Alkmaar) waar ze het Atelier Verteltheater “De Wisseling” opzetten.

ot op de dag van vandaag geeft Herman Smith daar schildercursus. Er volgen regelmatig exposities van zijn schilderijen op diverse locaties. Herman Smith werkt in thema’s. Dat wat hem raakt zet hij om in schilderijen. Herman heeft allerlei ateliers gehad. Het eerste atelier was een schaftkar in Amsterdam. Dan een lokaal in de bovenbouw van de Vrije School te Bergen, vervolgens een boogschuur naast een kweektuin in Tuitjenhorn, een bedrijfsruimte in Koedijk, een schuur achter een boerderij in Schoorldam en tegenwoordig een oude bollenschuur op Texel.

In 1997 komt de tweede grote omslag. Hij wordt getroffen door een beroerte. Deze heftige ervaring wordt zijn nieuwe thema. Alles komt in een stroomversnelling. Tekeningen, schilderijen, gedichten en verhalen. Dit resulteert in het boek “Een wonderlijke reis” (Uitgeverij Boom, 2001). Exposities en voorstellingen van de schilderijen en met de verhalen uit “Een wonderlijke reis” volgen in galeries, ziekenhuizen en zorginstellingen. Een galerie met een kunstuitleen wordt rond zijn schilderijen opgezet. Zowel particulieren als bedrijven leasen zijn werk of kopen het aan.

In 2012 komt Herman zijn tweede boek uit; ‘Een al te open huis – Wij zijn meer dan ons brein’ (Uitgeverij Altamira, 2012). ‘Een al te open huis’ is het eindresultaat van jarenlange verdieping. Het is een even informatief als eigenzinnig boek, dat duidelijk maakt hoe belangrijk taal, bewustzijn en verbeelding zijn voor de genezing na hersenletsel.
In 2003 publiceert Herman Smith het manifest “Hop” met schilderijen en verhalen van zijn hand (mogelijk gemaakt door het Prins Bernard Cultuurfonds). Het is samen met de schilderijen en een vertelconcert gepresenteerd tijdens ‘Kunst en Koe´ op de Open Dag bij de biologische boer op de Noorderhoeve te Schoorl.
In 2003 zoekt Van Hemert Produkties contact om het ‘document humaine’ van zijn kunstenaarschap op film vast te leggen. Op 1 oktober 2004 is de premiére van de film “Gatenkaas” in het Groninger Museum.
Contact met deze auteur

Van Herman Smith verscheen bij BoekenRoute:

“Viooltjeshemel”
paperback/ gebrocheerd: € 24,95
'De foto van oom Kees stond op de schoorsteenmantel bij mijn opa en oma in...

 

 

Herman Smith