In het nieuws een selectie

Vrijwel dagelijks komen boeken in het nieuws. Hier een selectie, zo actueel mogelijk.
Suggesties voor deze rubriek graag per mail naar redactie at boekenroute punt nl, of via het contact formulier.

Klik op de titel of de voorkant van het boek om direct te bestellen.

  Trouw, De verdieping - vrijdag 15 maart 2019


Zo stroom ik van je over
Eke Mannink
paperback/ gebrocheerd: € 18,95
‘Ik ben een weggeefkind.’ Over de gevolgen van een adoptie. Vorig jaar zomer publiceerde schrijver en dichter Eke Mannink haar debuutroman ‘Zo stroom ik van je over’, over de gevolgen van een adoptie. Die van haarzelf, welteverstaan. De bedoeling was een punt te zetten achter een lang verhaal, het werd een nieuw begin.


  het Financieele Dagblad, Meer lezen - zaterdag 9 maart 2019


Hebzucht
Jeroen Linssen
paperback/ gebrocheerd: € 24,50
Hebzucht zou de oorzaak zijn van de financiële ineenstorting tien jaar geleden. Toch heeft hebzucht ook haar nut bewezen om de kwakkelende economie uit het slop te trekken. In Hebzucht biedt sociaal en politiek filosoof Jeroen Linssen inzicht in de ambiguliteit van inhaligheid.


  NRC, Boeken - vrijdag 1 maart 2019


De zaak Oldenbarnevelt
Wilfried Uitterhoeve
paperback/ gebrocheerd: € 23,50
In 2019 is het 400 jaar geleden dat Johan van Oldenbarnevelt werd onthoofd. Historicus Wilfried Uitterhoeve evalueert zijn doodvonnis en laat zien dat de hele rechtsgang voorgekookt was. De reconstructie van Uitterhoeve is nauwgezet: voorgeschiedenis, de details over de rechtsgang , de uitputtende verhoren (waarin de landsadvocaat behendig overeind bleef), de machinaties van voor- en tegenstanders worden nuchter gerecapituleerd. Het boek heeft ook prachtige illustraties.


  NRC, Wetenschap - maandag 25 februari 2019


Biografieën in beweging
Aad Haverkamp
paperback/ gebrocheerd: € 30,00
Cultuurhistoricus Aad Haverkamp promoveert deze week op het proefschrift Bbiografieën in beweging'. Een cultuurhistorische analyse van levensverhalen van Nederlandse topsporters,1928-2014. Hij analyseert een selectie van de 208 sportbiografieën die in Nederland zijn gepubliceert. Bij uitgeverij Verloren verschijnt nu een handelseditie.


  NPO, Radio 1 OVT - zondag 24 februari 2019


Arbeidersbestaan
Jacques J. Giele
paperback/ gebrocheerd: € 17,50
In de boekenrubriek van OVT van 24 februari een enthousiaste bespreking over het boek Arbeidersbestaan van Jacques Giele.


  VPRO, Boeken - donderdag 21 februari 2019


Niemand wil ze hebben
Linda Polman
paperback/ gebrocheerd: € 22,50
Op 21-2 is Linda Polman te gast in Nooit meer slapen, 0.00-2.00 uur op NPO Radio 1. Polman schreef een boek over hoe Europa sinds de jaren dertig met vluchtelingen omgaat. Ontmaskeren is wat zij doet in dit boek. Doelwit zijn westerse regeringen die weeklagen over het lot van vluchtelingen maar ondertussen de grenzen potdicht houden. Het is een ontluisterend boek geworden.


  de Volkskrant, Sir Edmund - zaterdag 9 februari 2019


Groots en meeslepend
Hendrik H. Marsman
paperback/ gebrocheerd: € 19,95
Arjan Peters bespreekt het boek 'Groots en meeslepend' en vindt de vroege gedichten van Marsman erg mooi, 'maar' schrijft Peters ' het is ook verrassend om in de nieuwe bloemlezing te zien hoe rap in zijn carriere de druistige dichter zelf inkakte en op een vroegoude sok begon te lijken'.


  de Volkskrant, Sir Edmund - zaterdag 26 januari 2019


Harmoniewereld
Velimir Chlebnikov
paperback/ gebrocheerd: € 14,50
Arjan Peters:'Onlangs is het gedicht 'De kraanvogel' vertaald door Willem G. Weststeijn in de bloemlezing met de lange Chlebnikov-gedichten, getiteld Harmoniewereld. Chlebnikov was nog maar 24 jaar toen hij dit schreef, een opgewonden futurist die de poetische taal vernieuwde. Daarachter school het verlangen naar een nieuwe wereld. Hij leidde een zwervend bestaan voordat hij op zijn 36ste stierf.


  NRC, Boeken - vrijdag 25 januari 2019


Hand schudt hoofd
Karel Feenstra
paperback/ gebrocheerd: € 16,00
Hand schudt hoofd bestaat uit een verzameling 'ultrakorte verhalen' in steeds tachtig woorden, steeds met een mooie onverwachte climax. Feenstra schrijft (soms) over het nieuws, veel over geschiedenis en zijn familie. Heel soms geeft hij toe dat een onderwerp niet in tachtig woorden is te vatten, want dat is hetzelfde 'als een oude wijnstok in een rozijnendoosje proberen te steken'.


Surinaams onbehagen
Hans Ramsoedh
gebonden: € 29,00
Wie na de uitlatingen van minister Blok over 'failed state' Suriname, meer wil begrijpen van de voormalige Nederlandse kolonie, leze Surinaams Onbehagen van Hans Ramsoedh. In een omvangrijk en gedetailleerd overzicht toont de historicus de verschillende kanten van de sluimerende onvrede.


  de Volkskrant, Sir Edmund/Boeken - zaterdag 19 januari 2019


Neem dit lichaam
Fatena Al-Ghorra
paperback/ gebrocheerd: € 17,95
Arjan Peters schrijft dat een vertaler veel kan verpesten, maar hij vond er ook een die met beleid te werk gaat. Van de Palestijnse Fatena Al-Ghorra, uit Gaza naar Antwerpen gevlucht, vertaalde Nisrine Mbarki deze bundel, vol gemoedsuitstortingen zonder terughoudendheid. Hunkering en liefdessmart verdragen geen relativering. Mbarki voelt Al-Ghorra aan, en laat het Nederlands ernstig zingen.


  Trouw, Boeken - zaterdag 19 januari 2019


De zaak Oldenbarnevelt
Wilfried Uitterhoeve
paperback/ gebrocheerd: € 23,50
Wilfried Uitterhoeve geeft een heldere en beknopte inleiding tot de val van Van Oldenbarnevelt in 1618 en richt zich vooral op zijn verhoor en dood. Dat Van Oldenbarnevelt, raadspensionaris van Holland, een zeer bekwaam en loyaal dienaar van de Oranjes en Holland was, maakt zijn vroegtijdige dood nog schrijnender.