In het nieuws een selectie

Vrijwel dagelijks komen boeken in het nieuws. Hier een selectie, zo actueel mogelijk.
Suggesties voor deze rubriek graag per mail naar redactie at boekenroute punt nl, of via het contact formulier.

Klik op de titel of de voorkant van het boek om direct te bestellen.

  NRC, Wetenschap - zaterdag 9 januari 2021


Veldgids Schelpen
Rykel de Bruyne
gebonden: € 32,95
In deze herziene, uitgebreide versie van zijn gids uit 2004 beschrijft weekdierdeskundige Rykel de Bruyne ruim 320 soorten schelpen en weekdieren. Wat een feest om de kleurrijke slakken in de gids afgebeeld te zien: van het blauwtipje tot de slanke waaierslak. Zo besef je pas echt hoe divers en fraai het onderwaterleven van de Noordzee is.


  NRC, Cultuur/Boeken - vrijdag 8 januari 2021


Sebald Rutgers' reis naar de Revolutie
Hans Olink
paperback/ gebrocheerd: € 19,90
In Moskou, daar wilde de ingenieur Sebald Rutgers (die in New York woonde) zijn na 1917. Hij vertrok samen met zijn gezin naar wat voor hen het beloofde land is. Het werd een lange, gevaarlijke reis langs fronten en door niemandsland. De beschrijving van deze tocht is fascinerend. Hun dochter laten ze achter in Japan en hun twee zoons gaan aanvankelijk wel mee, maar keren om in Vladivostok. Rutgers en zijn vrouw reizen soms per trein, soms op een boerenkar en in 1918 komen ze aan in Moskou


Het spoor van de tsaar
Denise van Dalen
paperback/ gebrocheerd: € 18,50
Denise van Dalen reist met haar vriend over de Transsiberische spoorlijn van Moskou naar Siberië en van daaruit over de Transmongoliëspoorlijn door naar Peking. Zij hebben Rusland leren kennen als een Europees land en waren zeer onder de indruk van de vooruitstrevendheid van Mongolië, wandelen door de bossen van Siberië en verregenden op hun eindpunt in Peking. Mooie combinatie van heden en verleden, van persoonlijke en historische verhalen.


  Trouw, Religie - woensdag 6 januari 2021


Genesis, boek van het begin
Jonathan Sacks rabbijn
paperback/ gebrocheerd: € 29,95
Voor wie Genesis en Leviticus als onderdeel van het Oude Testament kent, is het leerzaam om te ontdekken hoe rabbijn Sacks de vertrouwde verhalen vaak anders leest. Inspirerend is ook zijn steeds herhaalde standpunt dat een beschaving niet kan blijven voortbestaan zonder religie. Genesis en Leviticus zijn oude boeken, maar ze stellen vragen die voor onze samenleving nog niets aan actualiteit hebben ingeboet. We mogen Sacks dankbaar zijn voor deze serie.


  VPRO, VPRO Gids/Boeken - vrijdag 1 januari 2021


Alle mensen zijn sterfelijk
Simone De Beauvoir
gebonden: € 24,99
De onsterfelijke Italiaanse edelman Fosca, die in 1279 werd geboren maar dankzij het drinken van een elixer ontsterfelijk is reist door de wereld(geschiedenis) en ontmoet in een hotel in de provincie de ambitieuze actrice Régine, die nog gelooft dat het eeuwige leven iets nastrevenwaardigs is. Haar geliefde Fosca weet na achthonderd jaar wel beter. 'Ik leef, maar ik heb geen leven. Ik zal nooit sterven, maar ik heb geen toekomst. Ik ben niemand. Ik heb geen historie en geen gezicht.'


  NRC, Beste cultuur 2020 - woensdag 30 december 2020


Elders
Henri Michaux
gebonden: € 25,00
Op de lijst van Arnold Heumakers staat dit boek op nummer drie. 'Bizarre, absurde imaginaire werelden, met laconieke humor opgeroepen in prachtig vertaalde prozagedichten. Met dank aan de Nederlandse Academie voor Patafysica.'


De wijde Sargassozee
Jean Rhys
gebonden: € 22,50
Shira Keller heeft dit boek als tweede op haar lijst gezet. 'Rhys schenkt de madwoman uit Jane Eyre een verhaal. Hoe leidde de dynamiek tussen haar en Rochester tot haar 'waanzin'?'


De dief
Georges Darien
paperback/ gebrocheerd: € 24,50
Door Arnold Heumakers wordt dit boek als eerste genoemd op zijn lijst. 'Een internationale van dieven bedrijft rechtvaardigheid voor eigen gewin. Idealisme en cynisme gaan een fascinerend huwelijk aan in deze even groimmige als vermakelijke roman uit het fin-de-siécle.'


Ik vond geen spoken in Achtmaal
Dean Bowen
paperback/ gebrocheerd: € 7,50
Roos van Rijswijk heeft dit boek in haar lijstje op nummer twee gezet. 'Poëtisch verslag van de auteur die de geest van Henriëtte Roland Holst probeert te vangen. of juist niet.'


  Trouw, Filosofie - woensdag 23 december 2020


De Gutmensch Scheurkalender 2021
-
paperback/ gebrocheerd: € 15,00
Rutger Bregmans populaire 'De meeste mensen deugen' is in het Duits vertaald als 'Im Grunde Gut'. Dan moet er een markt zijn voor 'De Gutmensch scheurkalender'. Komt van pas als je met je mond vol tanden staat bij een populist.


  de Volkskrant, Boeken - zaterdag 19 december 2020


Waar woont de haat?
-
paperback/ gebrocheerd: € 19,95
Lang niet alle Hongaren denken als Orbán, laat deze gevarieerde bundel zien. Waar woont de haat? biedt een geluid dat hard nodig is. Ook de bewogen geschiedenis van Hongarije komt voorbij, een land waar mensen 'naar de politiek keken als naar het weer,' zoals Gyorgy Konrád schreef in een essay. De bundel bevat grote namen uit de Hongaarse literatuur en ook veel bijdragen van minder bekende auteurs, wier werk nu soms voor het eersts in het Nederlands is vertaald.


  Trouw, Top 3 Religie - zaterdag 19 december 2020


Oer
Corien Oranje et al.
paperback/ gebrocheerd: € 14,99
Je kunt je afvragen of het wel wetenschappelijk verantwoord of geloofwaardig is om het scheppingsverhaal en de evolutietheorie aan elkaar te knopen. Maar binnen de grenzen van de orthodoxe protenstantse heilsleer knalde Corien Oranje er met Oer verrukkelijk creatief in, als ze een proton als ooggetuige de 14 miljard oude geschiedenis van het helaal laat vertellen.


Een Nazaret-manifest
Samuel Wells
paperback/ gebrocheerd: € 24,95
Wells besloot de eenvoud van dat 'being with' van God eens heel goed te doordenken. Wat impliceert dat voor het christelijk handelen? Heel kort gezegd: bewegen van doen naar zijn. Want wat deed Jezus daar al die jaren in Nazaret? De wereld verbeteren? Al onze problemen oplossen? Nee, God was gewoon onder de mensen.


Alles is Genade
Jim Forest
gebonden: € 29,90
Dorothy Day (1897-1980) was een Amerikaanse vredesactivist. Ze deelde haar bezit met daklozen, zette zich in voor onderdrukten en stichtte de katholieke areidsbeweging. Het lijkt een kwestie van tijd tot Rome haar heilig verklaart. Lees haar verhaal voor die tijd, om niet uit het oog te verliezen hoe deze onconventionelen heilige schuurde met kerk en samenleving.


  Trouw, Filosofie - woensdag 16 december 2020


Het nieuwe moeten
Els Kuypers
paperback/ gebrocheerd: € 19,50
Politieke partijen hebben 'vrijheid' in hun naam, en onze hele cultuur is ervan doordesemd. Maar hoe vrij ben je bij alle eisen die de maatschappij stelt? Els Kuypers pleit voor ruimte.


  NRC, Boeken - vrijdag 11 december 2020


Wacht maar
Esther Shaya et al.
paperback/ gebrocheerd: € 22,50
Onder de leiding van Henriëtte Pimentel werden honderden Joodse kinderen gered van deportatie. In de oorlog dronk zij regelmatig 'een borreltje' met SS'er Aus der Fünten die verantwoordelijk was voor de deportaties - een afleiding die medewerkers van de administratie in de Schouwburg de gelegenheid gaf kinderen te laten 'verdwijnen'. Zelf ontsnapte Henriëtte Pimentel niet aan deportatie. Ze werd vermoord in Auschwitz-Birkenau.


De onderspitdelver
Thomas Bernhard
paperback/ gebrocheerd: € 22,50
Van Thomas Bernhard is opnieuw een roman meesterlijk vertaald. Met weer die prachtige lange zinnen, die steeds opnieuw in andere volgorde herhaald worden. De Onderspitdelver is een hommage aan pianist Glenn Gould en vertelt hoe deze samen met "Wertheimer' de ik-figuur in 1953 in Salzburg een cursus volgt bij de beroemde pianist Horowitz. Gould is een genie en Wertheim delft op alle fronten het onderspit en geeft zijn carriére op.


  de Volkskrant, Boeken - zaterdag 5 december 2020


Piranesi
Susanna Clarke
paperback/ gebrocheerd: € 22,50
Fantasyschrijver Susanna Clarke laat na tien jaar weer van zich horen met een roman over de eenzame Piranesi in een griezelige, wonderschone wereld. De kracht van het boek zit in de beschrijving van Piranesi's eenzame bestaan. Niemand had kunnen voorspellen dat op het moment van publicatie de halve wereld zich enigszins zou kunnen inleven in Piranesi's situatie. Afgezonderd leven met één andere persoon - het komt ongemakkelijk dicht bij de realiteit.


  NRC, Cultuur - zaterdag 5 december 2020


De Gutmensch Scheurkalender 2021
-
paperback/ gebrocheerd: € 15,00
Wat doet Adriaan van Dis wanneer er "weer eens een boreale wind opsteekt"? Het antwoord is te leuk om hier prijs te geven, maar wie deze scheurkalender op 1 januari openslaat, vindt het antwoord. De Gutmensch-kalender, die dit jaar voor het eerst verschijnt, is meer dan een tikkeltje politiek. De kalender wil de rechtervleugel van repliek dienen als het gaat om zaken zoals vluchtelingen en migratie, waarbij rechts zo luidruchtig optreedt.


  NRC, Boeken - vrijdag 27 november 2020


Lentetuin
Tomoka Shibasaki
paperback/ gebrocheerd: € 19,50
Lentetuin kan worden opgevat als een kleine studie naar de verhouding tussen de mens en de stedelijke leefomgeving. Zelden heb ik (Auke Hulst) een boek gelezen waarin architectuur zo'n grote rol speelde. De hoofdrolspelers behoren tot de laatste bewoners van het View Palace Seaki lll-flatgebouw, dat op de nominatie staat afgebroken te worden voor nieuwbouw van voor de bevolking van Tokio veel te dure huizen. Dit om de stad een metamorfose te laten ondergaan voor de Olympische spelen.


  Trouw, Duurzaamheid&Natuur - vrijdag 27 november 2020


Zo kan het ook
Jaco Appelman et al.
paperback/ gebrocheerd: € 24,95
Uitgangspunt van dit boek is niet de burger, maar de natuur. Het gaat over 'een bio-geinspireerde toekomst', ofwel leren van de natuur. Die heeft, na 3,8 miljard jaar evolutie en miljoenen mislukkingen, een enorm oplossend en innovatief vermogen opgebouwd.


  Trouw, Filosofie - woensdag 25 november 2020


De magie van taal
Net Koene
paperback/ gebrocheerd: € 29,95
Het is een 'magisch proces': met taal kun je je ervaringen en ideeën 'naar het hoofd van de Ander overbrengen', schrijft taalkundige en filosoof Net Koene. Met een soms erg specialistische precisie kruipt ze door woorden, constructies en toonhoogten, maar steeds in een weldadige leesbare stijl.


  NRC, Wetenschap - zaterdag 21 november 2020


Rumphius' Kruidboek
Norbert Peeters
paperback/ gebrocheerd: € 29,95
Norbert Peeters geeft een rijkgeschakeerde weergave van Rumphius' werkwijze en grensverleggend wetenschappelijk onderzoek. De illustraties die het boek verrijken maar vooral de beeldende beschrijvingen van Rumphius zelf die Peeters ontsluit, zorgen ervoor dit hedendaagse Kruidboek een onmisbare gids is.


  Trouw, Religie - woensdag 18 november 2020


O
Esther Maria Magnis
gebonden: € 14,50
Het boek is fraai vormgegeven. Het is ook een uitmuntend idee om de O-antifonen af te stoffen voor een breed publiek en Magnis is er de juiste persoon voor om dit te doen. Haar stijl bevat precies de juiste mix van nuchtere alledaagsheid en zoekende eerbied om de sfeer van de O-antifonen aan te raken. Een prima adventboekje dus.


  de Volkskrant, Boeken - zaterdag 14 november 2020


Ovidius, Ibis
Ovidius
paperback/ gebrocheerd: € 14,90
Voor de fraaie Monobiblos-reeks van uitgeverij Damon maakte classicus Christiaan Caspers de eerste Nederlandse vertaling sinds 1678. In zijn nawoord laat hij overtuigend zien dat het gedicht meer is dan een uit de hand gelopen stijloefening: ook hier toont zich de meester.


  Trouw, Duurzaamheid&natuur - woensdag 11 november 2020


Hoveniers van Oranje
Lenneke Berkhout
ingenaaid: € 39,00
In de zeventiende en achttiende eeuw waren de tuinen van de welgestelden pronkstukken. Over wie ze onderhield, is veel te vertellen, blijkt uit het werk van historica Lenneke Berkhout. Hoveniers waren heer en meester. Zij overlegden met de prinsen en bepaalden met de teeltkeuze wat er aan het hof werd gegeten. Niet dat ze daarin helemaal vij waren. In hun traktaat stond uitvoerig beschreven welke gewassen in elk geval dienden te worden geteeld. Dat was een lange lijst.