In het nieuws een selectie

Vrijwel dagelijks komen boeken in het nieuws. Hier een selectie, zo actueel mogelijk.
Suggesties voor deze rubriek graag per mail naar redactie at boekenroute punt nl, of via het contact formulier.

Klik op de titel of de voorkant van het boek om direct te bestellen.

  VPRO, Gids 47 - zaterdag 23 november 2019


De onschuldigen
Burhan Sonmez
gebonden: € 21,50
De onschuldigen van Burhan Sönmez, die om politieke redenen Istanbul verruilde voor Engeland, waar hij als balling leefde, is een in hoog tempo vertelde roman vol heimwee en melancholie.


  Trouw, Letter&Geest - zaterdag 16 november 2019


Geestgrond
Sarah Moss
gebonden: € 21,50
Geestgrond is een beklemmende roman over een ongewoon gezin. Het boek opent met een gruwelijke scéne waarin een jonge vrouw- naakt en gekneveld - een moeras in wordt gedreven. Je zit meteen op het puntje van je stoel. In 170 pagina's zuigt Moss je mee in Sylvie's moeras waar ze gevangen zit tussen dood en leven. Moss is geloofwaardig door dicht bij Sylvie te blijven en precies op de grens tussen feit en fictie te balanseren.


  Trouw, de Verdieping - zaterdag 16 november 2019


Terug naar Rottumerplaat
Aaldrik Pot et al.
paperback/ gebrocheerd: € 29,95
Vier maanden zaten vogelwachters Aaldrik Pot en Nicolette Branderhorst op het onbewoonde Rottumerplaat, heen en weer geslingerd tussen euforie en boosheid. “We realiseerden ons hoe de mens de dieren en planten in de allerlaatste hoekjes heeft weggedrukt.”


  de Volkskrant, Boeken - zaterdag 9 november 2019


Het geel van Marcel Proust
Mieke Bal
paperback/ gebrocheerd: € 24,50
Marjan Slob: In dit boek beschrijft Mieke Bal hoe kunst tot werking komt. Je oog valt op een detail in een kunstwerk en opeens ontwaar je zin, betekenis. Die ervaring kan behoorlijk overweldigend zijn. Lichte kost is dit boek niet, maar het is mooi hoe ze een manier van kijken en denken inbrengt die schaars is in ons taalgebied.


Jacht op de schat
Prof. Andrea Camilleri
paperback/ gebrocheerd: € 20,90
Rob van Scheers: Afgelopen juli overleed de schrijver Andrea Camilleri. Gelukkig leeft zijn fameuze creatie Salvo Moltalbano gewoon voort.Commissaris Moltalbano is een mopperkont om van te houden. Hij leeft in het fictieve plaatsje Vigáta, en zit in een latrelatie met zijn jeugdliefde die hij evenwel nooit ziet. Inmiddels zijn er twintig deeltjes over Moltalbano in het Nederlands uitgebracht.


Geloof me niet als ik vertel over de oorlog
Asmaa Azaizeh
paperback/ gebrocheerd: € 19,99
Arjan Peters: "Onlangs was Asmaa Azaizeh in Amsterdam, de Palestijnse dichter uit Haifa die in haar bundel afstand neemt van de retoriek over oorlog en verzet die per definitie van haar wordt verwacht. Zolang ze zich schaamt om over de oorlog te schrijven, voelt Azaizeh die niet aan den lijve, of ten hoogste in haar angstdromen, die ze ook beschrijft. Haar woorden geloof je meteen."


  NRC, Wetenschap - zaterdag 9 november 2019


Turn the tide
Sijmen Hendriks
gebonden: € 44,95
Woeste golven, donkere wolken: in dit prachtige fotoboek zijn grijs, zwart, wit en bruin de overheersende kleuren. Een beetje onheilspellend en dat is niet voor niets: met beelden wil fotograaf Sijmen Hendriks laten zien hoezeer de vogels die op en rond de Noordzee leven onder druk staan door menselijke activiteiten. Het is geen somber boek daarvoor zijn de foto's te fraai.


  VPRO, Gids 45 - zaterdag 9 november 2019


De illusie van drank
Jeroen Derks
paperback/ gebrocheerd: € 21,50
Boeken over whisky zijn er genoeg, maar De illusie van drank van Jeroen Derks is vermoedelijk de enige in zijn soort. 'Het boek gaat eigenlijk over het waarnemen van drank en hoe we dat wellicht in de toekomst gaan doen, omdat ik (JD) erachter kwam dat we een illusie aan het waarnemen zijn.' Derks beschrijft niet alleen op basis van wetenschappelijke studies hoe smaak tot stand komt in ons brein, hij onderzoekt ook of we die smaaksensatie misschien kunnen creéren in een virtueel universum.


  De Groene Amsterdammer, Boeken - donderdag 7 november 2019


Onbeschut
Barbara Kingsolver
paperback/ gebrocheerd: € 24,99
Landontwikkelaar Landis koopt in 1861 land op en doet zich voor als utopist. Hij wil een zichzelf bedruipende kolonie stichten van landbouwers en intellectuelen. In praktijk blijkt hij een potentaat. De natuurkundedocent Greenwood ondervindt dat als hoofd der school die wetenschappelijke nieuwlichterij met hypocriete religiositeit bestrijdt. Een achterhoede gevecht dat in Onbeschut breed wordt uitgemeten.


  VPRO, VPRO gids 44 - zondag 3 november 2019


Alleen de bergen zijn mijn vrienden
Behrouz Boochani
paperback/ gebrocheerd: € 24,99
De gevluchte Iraans-Koerdische dichter en journalist Behrouz Boochani werd vijf jaar lang gevangengehouden op het eiland Manus. Over deze periode schreef hij het aangrijpende relaas Alleen de bergen zijn mijn vrienden. Boochani heeft ervoor gezorgd dat het lijden van de asielzoekers in deze kampen gehoord werd, maar helaas is er nog steeds niets fundamenteels veranderd.


  de Volkskrant, Boeken - zaterdag 2 november 2019


Paardje-Bochelaartje | Конек-Горбунок
Aleksandr Poesjkin
paperback/ gebrocheerd: € 21,50
Paardje-Bochelaartje is een van Ruslands meest geliefde cultuursprookjes. Vertaler Robbert-Jan Henkes is ervan overtuigd dat het is geschreven door dichtersgod Aleksandr Poesjkin. Russische sprookjes gaan meestal over één ding: de intense dynamiek tussen mazzel en pech. De inhoud is realistisch, maar in de vorm heerst een ongebreidelde fantasie.


De wapens neer!
Bertha von Suttner
paperback/ gebrocheerd: € 24,50
Niets helpt beter tegen een sluimerende depressie dan 'een vrolijke, frisse oorlog'. Deze nogal idioot klinkende uitspraak is afkomstig uit de 19de eeuwse pacifistische klassieker De wapens neer! van de Oostenrijkse Bertha von Suttner. Net als in het huidige Midden-Oosten was oorlog in het Midden-Europa van de 19de eeuw een soort natuurverschijnsel. Het feit dat Von Suttner ooit werkte als oorlogscorrespondente, echoot door in realistische beschrijvingen van de slagvelden.


  NRC, Wetenschap - zaterdag 26 oktober 2019


Basisgids Paddenstoelen
Nico Dam et al.
paperback/ gebrocheerd: € 22,95
Bij het doorbladeren van deze basisgids blijkt dat plooirokjes, fluweelpootjes, witte satijnvezelkopjes en porseleinzwammen hun naam eer aan te doen. Ze ogen net zo fijn en poezelig als ze klinken. Deze gids is weliswaar niet bedoeld om eetbare exemplaren te zoeken en is natuurlijk verre van compleet, maar toch leuk en leerzaam.


  de Volkskrant, Boeken - zaterdag 19 oktober 2019


Een zaak van lange adem
Ruud Abma
paperback/ gebrocheerd: € 19,50
Dit boek gaat over studentenprotesten in jaren zeventig toen studenten nog alle tijd hadden. Wie terugkijkt, vallen vooral de riante omstandigheden op waaronder studenten hun protest indertijd konden organiseren: geen burn-out leidende prestatiedruk, geen zorgen om geld, woning of baan en jaren de tijd om de studie af te maken.


Linoleumkoorts
Asis Aynan
paperback/ gebrocheerd: € 16,99
Met linoleumkoorts bedoelt de auteur de zenuwen van de leraar, voordat de klas binnendendert.Aynan is behalve schrijver ook filosoof en docent op een multiculturele hogeschool met veel migrantenkinderen. Er is het vak 'diversiteit'en het personeel krijgt een cursus 'inclusie'. Het woord inclusief doet Aynan denken aan een all-in-vakantie. Maar het is niet de taal die moet veranderen, maar wij, levend in onze gescheiden monoculturen: 'Het monoculturele drama.'


  de Volkskrant, Boeken - zaterdag 5 oktober 2019


Alle verhalen
Jean Rhys
gebonden: € 24,99
Uit de verzamelde verhalen van Jean Rhys klinkt het unieke geluid van een groot talent. Als eeuwige buitenstaande beziet ze de wereld. Eén eigenschap van Rhys' grote talent springt in deze bundel naar voren: haar verhalen tellen soms luttele pagina's, maar zijn nooit te kort, doordat ze met één detail een gehele atmosfeer oproepen. Dat de Nederlandse vertalingen worden gepubliceerd is een verstandig besluit van uitgever Orlando, want zo kunnen we zien hoe de verhalen bij elkaar horen.


  de Volkskrant, Boeken - zaterdag 28 september 2019


Vrouwen en kinderen eerst
Els Kloek
paperback/ gebrocheerd: € 17,50
Vrouwen en kinderen eerst is een bundel met prikkelende stukken van historica Els Kloek. Kloek besteedde haar werkende leven aan het zichtbaar maken van de verzwegen helft van de geschiedenis. Haar levenswerk werd een naslagwerk met korte biografieën van vrouwen, bekend en onbekend, aanvankelijk digitaal en later ook in boekvorm. Ter gelegenheid van de Maand van de Geschiedenis is dit boek nu verschenen.


  NPO, Oorlogsjournaal - donderdag 26 september 2019


Postje Klarendal
Hans Feijten
paperback/ gebrocheerd: € 25,00
Door de aandacht voor '75 jaar Market Garden' heeft ook de uitgave 'Postje Klarendal' de nodige aandacht gekregen. Mooi dat deze vergeten groep vrijwilligers een postuum eerbetoon krijgt. Dit boek gaat over de vergeten heldendaden van een groep van dertien vrijwilligers. Postje Klarendal was een EHBO-post in de Arnhemse wijk Klarendal, waar vrijwilligers zich bekommerden om slachtoffers tijdens de Slag om Arnhem in september 1944, dit jaar 75 jaar geleden.


  VPRO, VPRO gids Boeken - donderdag 26 september 2019


Onbeschut
Barbara Kingsolver
paperback/ gebrocheerd: € 24,99
In haar grootse roman laat Barbara Kingsolver de levens van twee bewoners van een woongemeenschap parallel lopen totdat ze onvermijdelijk kruisen. Vaak pakt zo'n dubbele vertelling niet goed uit, maar hier zijn beide verhalen even boeiend. Onbeschut is een rijke en geëngageerde, maar ook een buitengewoon geestige roman over (de gevolgen van) principes en idealen.


  De Telegraaf, Vrouw - zaterdag 21 september 2019


De verdwijning van Robin
Marjan Gorissen
paperback/ gebrocheerd: € 18,99
Hoogzwanger en dan door toedoen van je beste vriendin in een cel belanden en zelfs daar moeten bevallen. Dat overkwam Marjan Gorissen. Dat ze tijdens haar detentie zou bevallen was een nachtmerrie voor haar. Uiteindelijk bleek na 103 dagen dat ze onschuldig was. Met het schrijven van dit boek wil Marjan inzicht geven in wat er met je gebeurt als je onschuldig wordt vastgezet.