In het nieuws een selectie

Vrijwel dagelijks komen boeken in het nieuws. Hier een selectie, zo actueel mogelijk.
Suggesties voor deze rubriek graag per mail naar redactie at boekenroute punt nl, of via het contact formulier.

Klik op de titel of de voorkant van het boek om direct te bestellen.

  Trouw, Religie - woensdag 5 augustus 2020


Zwerven langs kloosters
Antoon Erftemeijer
paperback/ gebrocheerd: € 16,75
Het is voor katholieken, en ook voor niet-katholieken, aantrekkelijk om voor korte tijd het leven in een klooster mee te maken. Antoon Erftemeijer is al zo'n vijftig jaar te gast bij zusters en broeders in binnen- en buitenland. Met zijn boekje wil hij lezers enthuisiast maken voor kloosters als pleisterplaats voor pelgrimerende gelovigen. Het bevat bovendien enkele foto's van eigen schilderingen, gemaakt ik abdijen.


  NRC, Economie - zaterdag 1 augustus 2020


Misschien
Ans Feijen
paperback/ gebrocheerd: € 22,50
In de NRC een interview met Ans Feijen over haar leven. Zij is twee jaar geleden ruim een maand naar de Azoren geweest en heeft daar deze roman geschreven. Het gaat over mensen die bij elkaar betrokken raken als een stervende vrouw hun vertelt dat ze nog één keer terug wil naar Ladakh om afscheid te kunnen nemen van haar pleegkind.


  Trouw, Boeken - zaterdag 1 augustus 2020


De maan van papier
Andrea Camilleri
paperback/ gebrocheerd: € 18,90
Een jaar na de dood van Italie's populairste thrillerauteur verschijnt 'De maan van papier'. 's Lands favoriete speurder Montalbo voelt de ouderdom aan de deur kloppen en is somberder dan normaal. In een huisje op een priveterras wordt een artsenbezoeker dood aangetroffen. De inspecteur raakt verstrikt in de broeierige band tussen de dode en diens zus, en onorthodoxe afspraken tussen partners en minnaars.


  de Volkskrant, Boeken jeugd - vrijdag 31 juli 2020


Rosa Parks
Lisbeth Kaiser
gebonden: € 14,50
Uitleg hoeft niet moralistisch te zijn. Lees en bekijk de prettige prentenboekenreeks van Klein naar groots, waarin Anne Frank, kunstenares Frida Kahlo en wetenschapper Marie Curie worden voorgesteld aan een publiek vanaf een jaar of zes. De collectie is sinds kort echt compleet met het levensverhaal van de zwarte mensenrechtenactivist Rosa Parks, die niet wilde opstaan in de bus. Het strakke uiterlijk en de neutrale, feitelijke toon maken de serie erg overtuigend.


  het Parool, Nieuws - zaterdag 25 juli 2020


Blootgegeven
Salo Muller
paperback/ gebrocheerd: € 17,95
In een vier pagina's groot artikel met en over oud-Ajaxverzorger Salo Muller gaat het vooral over zijn oorlogsverleden. Muller kreeg het voor elkaar dat de NS Holocaustslachtoffers gaat compenseren. In het boek Blootgegeven staan verhaaltjes over zijn fysiojaren. Hij klapt in dit boek uit zijn praktijk met licht hilarische anekdotes. Verhaaltjes om van te glimlachen.


  de Volkskrant, Boeken - vrijdag 24 juli 2020


Lopend vuur
Jonathan I. Israel
gebonden: € 49,50
In lopend vuur onderzoekt de Britse historicus Jonathan Israel de hoofdrolspelers van de Amerikaanse revolutie. Wie denkt dat het bikkelharde debat iets van de laatste jaren is, moet dit boek lezen. Lopend vuur biedt een fascinerende blik in de intellectuele achtergronden van de hoofdrolspeelers in de Amerikaanse Revolutie.


De wind van morgen
Arjen Sevenster
paperback/ gebrocheerd: € 19,50
De klap van een ernstige diagnose kan worden verzacht door over het ziekteproces te schrijven. Maar hoe zorg je dat zo'n boek het persoonlijke overstijgt en voor een breed publiek interessant is? In dit boek volg je Sevenster in zijn updates gedurende een aantal jaren van hoop en vooral van tegenslag. De verslagen zijn na zijn dood samengebracht in een prettig en herkenbaar boek voor lotgenoten en hun omgeving.


  De Limburger, Lees - maandag 20 juli 2020


De achtbaantester
Nancy Olthoff
paperback/ gebrocheerd: € 20,00
Nancy Olthoff maakt van elke lezer van deze ontroerende vertelling een lotgenoot van de man die zoveel pijn heeft door een verleden dat hem zegt dat hij schuldig is aan de dood van zijn moeder. Tot hij iemand ontmoet die hem kan bevrijden. Zoals elk mens hoop een bevrijder tegen te komen. De achtbaantester spot met je aanvankelijke scepsis. Het is een oprecht en krachtig geschreven eerbetoon aan stil fatsoen en bescheiden heldendom.


  NRC, Wetenschap - zaterdag 18 juli 2020


Duizend jaar weer wind en water in ...
drs. J. Buisman
gebonden: € 49,50
In 9 afleveringen besteedt NRC Wetenschap aandacht aan de zon. Aflevering 3 gaat over de zon als motor van het klimaat. En dan kan NRC niet om historisch geograaf Jan Buisman heen. Hij publiceert vanaf 1995 de reeks “Duizend jaar weer, wind en water…”. Het artikel staat bol met feiten en weetjes over het weer en klimaat, ontleend aan de boeken van Buisman.


  NRC, Weekend - zaterdag 18 juli 2020


De zaak Oldenbarnevelt
Wilfried Uitterhoeve
paperback/ gebrocheerd: € 23,50
De onlangs overleden Wilfried Uitterhoeve was nauw betrokken bij een reeks historische stedenatlassen. Zijn laatste boek De zaak van Oldenbarnevelt verscheen vorig jaar en kreeg lovende recensies.


  de Volkskrant, Boeken - zaterdag 4 juli 2020


De keizer
R. Kapuscinski et al.
paperback/ gebrocheerd: € 16,90
Over het leven aan het hof en de val van de Ethiopische keizer Halle Selassie. Volgens de reisschrijver Iris Hannema doet het feit dat de Poolse oorlogsjournalist alias 'chroniquer van de derde wereld' de feiten aandikte er niets aan af.


  Trouw, Religie - woensdag 1 juli 2020


Febe
Paula Gooder
paperback/ gebrocheerd: € 19,95
Voor iedereen die nieuwsgierig is naar de sfeer en het karakter van de eerste gemeenten, heeft dit boek veel moois in petto. Paula Gooder is in haar opzet om ons voorstellingsvermogen te prikkelen goed geslaagd. Voor degene die het Nieuwe Testament - en de vele discussie daaromheen - al goed kent, bevat het boek verder veel om over te gniffelen. Het bevat veel inside jokes met subtiele verwijzingen naar andere bijbelgedeelten en latere discussies over de uitleg van Paulus' brieven.


  de Volkskrant, Boeken - zaterdag 27 juni 2020


De luiaards in de vruchtbare vallei
Albert Cossery
gebonden: € 19,99
Ambitie is een slechte zaak; dat motto draagt Albert Cossery uit in alle acht romans die hij in zestig jaar schrijversschap publiceerde. Dit boek uit 1947 is exemplarisch voor zijn volstrekt eigenzinnige oeuvre vol armoedzaaiers, leeglopers, hoeren en zwervers.Het is in 1997 voor het eerst in het Nederlands vertaald en nu, met wat kleine aanpassingen, opnieuw uitgebracht. Een pareltje


  VPRO, VPRO gids blz 13 - zaterdag 27 juni 2020


De zeemantel & andere verhalen
Nayrouz Qarmout
gebonden: € 21,50
Een Palestijnse vluchteling die de eerste tien jaar van haar leven in een Syrisch vluchtelingenkamp woonde en daarna in Gaza terechtkwam; van zo iemand wil je wel eens iets lezen. Nayrouz Qarmout werkt inmiddels voor het Ministerie van Vrouwenzaken en woont nog altijd in Gaza, dat ze in een van deze elf verhalen omschrijft als 'een jong meisje dat de kunst van de elegantie nog moet leren'.


  het Parool, Nieuws - donderdag 25 juni 2020


Blootgegeven
Salo Muller
paperback/ gebrocheerd: € 17,95
In een 4 pagina's groot artikel met en over de Oud-Ajax verzorger Salo Muller vertelt Muller vooral over zijn oorlogsverleden. Hij kreeg voor elkaar dat de NS Holocaustslachtoffers gaat compenseren. Muller is ook de auteur van Bloorgegeven. In dit boek klapt hij uit zijn praktijk met licht hilarische anekdotes. Verhaaltjes om van te glimlachen.


  Trouw, Religie - woensdag 17 juni 2020


Een Nazaret-manifest
Samuel Wells
paperback/ gebrocheerd: € 24,95
Het boek van Samuel Wells vormt een overtuigend pleidooi dat 'zijn met' het hart van de theologie is. Theologisch verwoord betekent het dat de incarnatie, Gods menswording, centraal staat. Wells weet als theloog de kwetsbare en eenvoudige kern van Gods nabijheid in het oog te houden. Het boek is ook een groot theologisch gevuld pleidooi tegen afstandelijkheid. De anderhalvemeter samenleving is voor Wells dan ook: de hel op aarde.


  Trouw, De Verdieping/Religie - woensdag 10 juni 2020


In alle redelijkheid
Tim Keller
paperback/ gebrocheerd: € 19,95
De Amerikaanse predikant Tim Keller meldde afgelopen weekend via sociale media dat hij ernstig ziek is, en ook in Nederland leidde dat tot geschrokken reacties. Keller is voorganger van een door hemzelf gestichte kerk in NY, die populair is onder hoogopgeleide jonge gelovigen. Keller staat vooral bekend om de manier waarop hij zijn stevige neocalvinistische boodschap verbindt met het moderne leven. De ondertitel bij dit boek getuigt daar ook van.


  de Volkskrant, In gesprek (V11) - dinsdag 9 juni 2020


Je zult me vinden in elk woord dat ik schrijf
Lamia Makaddam
paperback/ gebrocheerd: € 19,99
De gedichten in haar nieuwe bundel waren oorspronkelijk in het Arabisch geschreven. Met Abdelkader Benali vertaalde Makaddam de bundel naar het Nederlands. Makaddam: 'Nederlanders willen dat Arabische gedichten gaan over oorlog en vrouwenonderdrukking. Over kamelen en woestijnen. Ik schrijf over het lichaam, over erotiek. Ik kom uit Tunesië, daar mag een vrouw dat niet doen. Het is te brutaal. Alleen een man mag dat.'