In het nieuws een selectie

Vrijwel dagelijks komen boeken in het nieuws. Hier een selectie, zo actueel mogelijk.
Suggesties voor deze rubriek graag per mail naar redactie at boekenroute punt nl, of via het contact formulier.

Klik op de titel of de voorkant van het boek om direct te bestellen.

  De Limburger, Boekenpagina - dinsdag 20 maart 2018


De danser van Katendrecht
Hans Kanters
paperback/ gebrocheerd: € 19,90
De Danser van Katendrecht schetst ook een indringend beeld van de armoede in de crisisjaren - in dit geval in Rotterdam - en de strijd tussen goed en fout tijdens de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog. En natuurlijk - het gaat immers om een roman - is er een love story als rode draad. Lees de hele recensie van Guus Urlings op de pagina van het boek.


  Trouw, Letter&Geest/ geschiedenis - zaterdag 17 maart 2018


De Republiek der Letteren
Hans Bots
gebonden: € 24,50
Het ideaal van de Republiek der Letteren werd gedragen door universiteiten, academies, uitgeverijen, boekhandels, bibliotheken en leesgezelschappen. Nergens kreeg het zoveel steun als in de Republiek der Zeven Provinciën. In een compact (en volgens de recensent Jaap Goedegebuure), soms wat al te opsommerig en daardoor niet altijd even levendig betoog neemt cultuurhistoricus Hans Bots ons mee door de Republiek der Letteren.


  Trouw, De verdieping/Trouw tipt - woensdag 14 maart 2018


Het uitschot en de geest
Gert-Jan van der Heiden
paperback/ gebrocheerd: € 19,95
Sinds het jaar 2000 inspireert de apostel Paulus een hele trits filosofen.Hoe dat komt? Dit boek, dat wel enige filosofische/theologische voorkennis vraagt legt het uit. De aandacht voor levenskunst is een van de redenen, maar ook de strijd voor sociale ongelijkheid vindt inspiratie in de brieven van Paulus, aldus hoogleraar metafysica Gert-Jan van der Heiden.


  de Volkskrant, Sir Edmund/Boeken - zaterdag 10 maart 2018


De hoed van Federico
Marijke Arijs
paperback/ gebrocheerd: € 16,50
Volgens de recensent Arjan Peters is het boek De hoed van Federico van vertaler en reiziger Marijke Arijs geschreven met aangename reportages over literair Spanje. Aan het begin van de vorige eeuw is de familie van Federico Garcia Lorca verhuisd naar het plaatsje Valderrubi, waar ze maar twee jaar woonden, maar later wel veel zomers doorbrachten. Alle meubels en spullen, zoals de hoed van Federico, in de gezinswoning zijn van de familie geweest, hoort Arijs.


  NRC, Boeken - vrijdag 9 maart 2018


Jac. P . Thijsse - natuurbeschermer en schrijver
Dik van der Meulen
paperback/ gebrocheerd: € 12,95
Uit een kleine, fijne biografie van de 'lange vlasbaardigde' natuurmens Thijsse spreekt eens te meer zijn liefde voor alles wat groeit en bloeit. Volgens de recensent Gemma Venhuizen is de allerbeste plek om het boek te lezen Thijsse's Hof: de heemtuin in Bloemendaal. Daar verwacht je hem elk moment 'met een plantentrommel gewapend' tussen de voorjaarsbloemen. De auteur Dik van der Meulen schrijft in een prettige, verhalende stijl.


  de Volkskrant, Sir Edmund/Boeken - zaterdag 3 maart 2018


De blinde uil
Sadegh Hedayat
gebonden: € 18,95
Peter Swanborn: De kleine uil van Sadegh Hedayat is het soort boek dat je na lezing meteen opnieuw wilt lezen. Omdat je nauwelijks kunt geloven wat je gelezen hebt, omdat je geen afscjeid wilt nemen van de tragische hoofdpersoon of anders wel omdat je beter wilt doorgronden hoe vernuftig dit kleinood in elkaar steekt.


  Trouw, Letter&Geest - zaterdag 3 maart 2018


I'll push you
Patrick Gray et al.
gebonden: € 22,95
De auteurs kennen elkaar al sinds hun geboorte, groeien samen op en waren getuige op elkaars huwelijk. Dan krijgt Justin een spierziekte die hem in een rolstoel doet belanden. Als hij de wens uitspreekt de pelgrimage naar Santiago te willen maken, duwt Patrick hem 800 kilometer voort. Verslag van een reis.


  NPO, Met het oog op morgen - donderdag 22 februari 2018


Bachbijbel
J.S. Bach
cassette: € 4800,00
Bach had één bijbel op zijn boekenplank staan.Hij koesterde het boek, herlas het honderden keren en voorzag het van duizenden aantekeningen. Het is een Friese uitgever gelukt om die speciale bijbel, met opmerkingen van Bach, opnieuw uit te geven. Het werk kost zo'n 5.500 euro (nu speciale prijs 4.800) en heeft ongeveer 4500 pagina's. Uitgever Van Wijnen vertelt in de uitzending hoe hij deze immense klus heeft geklaard. https://www.nporadio1.nl/nos-met-het-oog-op-morgen/onderwerpen/445807


  NRC, Boeken - vrijdag 16 februari 2018


De ruimtemakers
Tim Verlaan
paperback/ gebrocheerd: € 24,50
50 jaar geleden kregen projectontwikkelaars ruim baan om de binnensteden op de schop te nemen. Het verzet tegen de plannen van de projectontwikkelaars, dat van het begin af aan bestond, gold als de oneigentijdse oppostitie tegen de 'moderniteit', schrijft Verlaan: wie tegen de sloop van de binnensteden was, was tegen de vooruitgang. Drie van deze vernieuwingen behandelt Verlaan uitvoerig: Hoog Catharijne in Utrecht, het Spuikwartier in Den Haag en een aantal projecten in Amsterdam


  Trouw, Trouw tipt - woensdag 14 februari 2018


De vrolijke wetenschap
Friedrich Nietzsche
paperback/ gebrocheerd: € 22,50
God is dood en in waarheid geloven we niet meer: Nietzsche's uitdagendste ideeën komen samen in 'Die fröhliche Wissenschaft'. Deze nieuwe vertaling van deze absolute klassieker - laatse project van de veelgeroemde, op 6 september overleden Hans Driessen - is nu aangevuld met een nawoord van Nietzsche-kenner Paul van Tongeren.


  Trouw, Letter&Geest - zaterdag 10 februari 2018


Jongen met rood vest
Hein van der Hoeven
paperback/ gebrocheerd: € 17,50
Hein van der Hoeven werkte tot 2014 op het ministerie van buitenlandse zaken onder meer in Madrid en Hanoi. In 'Jongen met rood vest' wordt het Haarlemse echtpaar Prager bezocht door een advocaat die vermoedt dat het schilderij 'Jongen met rood vest' van Frans Hals roofkunst is, gestolen van familie van de heer des huizes.


  NRC, Boeken - vrijdag 9 februari 2018


Het nieuwe moeten
Els Kuypers
paperback/ gebrocheerd: € 19,50
Het woord moeten heeft een negatieve connotatie wanneer mensen het als druk ervaren.'Het nieuwe moeten' van Els Kuypers, is een (filosofisch) pleidooi om bewust en kritisch na te denken welke rol je zelf speelt in die eindeloze draaikolk van meningen die dwingend op ons overkomen. Kuypers bekijkt in hoeverre je zelf zou kunnen bewegen zonder te bezwijken onder de druk van buitenaf.


  Trouw, De Verdieping - vrijdag 9 februari 2018


Ecologica
Hans Meek
paperback/ gebrocheerd: € 24,50
Hans Meek legt in dit boek in heldere bewordingen de beginselen van de ecologie en ecosystemen uit. Hoe de verschillende kringlopen van voedsel, koolstof en stikstof werken, de evolutionaire stamboom, de samenhang tussen de soorten en hoe planten en dieren in hun energie voorzien. Meek wil de lezer niet lamslaan met alle cijfers en feiten over de homo sapiens. Zie het onder ogen, doe wat en heb daar plezier in is zijn boodschap.


  de Volkskrant, Sir Edmund/Boeken - zaterdag 3 februari 2018


Teruggeworpen
Donatella Di Pietrantonio
ingenaaid: € 19,95
Teruggeworpen staat in Italie al tijden hoog in de verkooplijsten. De hoofdpersoon van deze roman is een meisje dat kort na haar geboorte is afgestaan. Ze wordt geadopteerd door een kinderloze oom en tante, bij wie het haar aan niets ontbreekt. Maar als ze 13 is, raakt haar adoptiemoeder zwanger door een buitenechtelijke relatie. Het gezin is in één klap ontwricht.


  het Parool, In het nieuws - maandag 29 januari 2018


Komt een test bij de dokter
dr. Theo Boer et al.
ingenaaid: € 16,95
Een op de tien Nederlanders heeft preventief medisch onderzoek laten doen, Auteur en ethicus Theo Boer is na het onderzoek voor dit boek zelf in een scanner gestapt, want hij wilde het wel proberen. De arts vertelde hem dat er een kleine afwijking was gevonden, maar het was onduidelijk wat. Kleine afwijkingen komen geregeld voor en zijn vaak nietszeggend en kunnen resulteren in onnodige vervolgbehandelingen. Een scan zonder afwijking biedt ook niet de garantie dat je gezond bent.


  NRC, Cultuur/Boeken - vrijdag 26 januari 2018


Bokman
Dean Bowen
paperback/ gebrocheerd: € 17,95
Dichter en performer Dean Bowen herschept in zijn debuutbundel Bokman zijn culturele achtergrond die zich op verschillende continenten afspeelt. Soms fel, dan weer schouderophalend, maar steeds houdt hij ons met scherpe meertalige tong bij de les.


Dichter & andere dingen
Ton van 't Hof
paperback/ gebrocheerd: € 22,50
Dichter en beroepsmilitair Ton van 't Hof belicht in zijn verzamelde gedichten de recente Nederlandse geschiedenis. Belangrijk om te weten is dat Van 't Hof Nederland godzijdank niet als een onproblematische categorie beschouwt, maar als een terrein van conflicten en strijd. Van 't Hof gebruikt wat er al is om iets nieuws te maken dat op zijn beurt het bekende, de procedure, óók weer nieuw maakt. Hij put vooral uit de rijke twintigste- eeuwse Amerikaanse poezie.


  de Volkskrant, Sir Edmund/Boeken - zaterdag 20 januari 2018


Een alledaagse gebeurtenis | Обыкновенная вещь
Zinaïda Hippius
paperback/ gebrocheerd: € 16,50
Wie iets wil begrijpen van de huidige conservatieve haat tegen alles wat progressief en liberaal is, leze dit boek. Maar let op: Hippius geeft geen oplossing en zelfs geen enkele hoop daarop. In deze bundel staan vijf verhalen en ze zijn allemaal even mooi zegt de recensent Sjeng Scheijen.