In het nieuws een selectie

Vrijwel dagelijks komen boeken in het nieuws. Hier een selectie, zo actueel mogelijk.
Suggesties voor deze rubriek graag per mail naar redactie at boekenroute punt nl, of via het contact formulier.

Klik op de titel of de voorkant van het boek om direct te bestellen.

  NRC, Cultuur/Boeken - vrijdag 16 november 2018


Onderdrukking en vrijheid
Simone Weil
paperback/ gebrocheerd: € 17,50
Onderdrukking en vrijheid is een bundeling van Weils politieke en filosofische geschriften. In dit boek lees je hoe Weil zich schatplichtig wist aan Marx, maar zonder enige achting voor de dogmatiek van het wetenschappelijk socialisme of de communisten. Het sovjetsysteem kenmerkte ze met het geleende citaat: één partij aan de macht en alle anderen in de gevangenis. Het werk van Weil laat je voelen wat de onderdrukten voelden en 75 jaar na haar dood is dat actueler dan ooit.


  NPO, Jounaal: Vogels in Nederland bedreigd - woensdag 7 november 2018


Bedreigde vogels in Nederland
Ruud van Beusekom et al.
gebonden: € 24,95
In het NOS journaal alle aandacht voor de vogels in Nederland. Het gaat niet goed: de intensieve landbouw tast de leefgebieden aan. Meer dan 100 soorten verdwenen. De boodschap is helder: de kwaliteit van onze natuur moet verbeteren.


  NRC, Boeken - vrijdag 19 oktober 2018


Geschriften over Parijs
Richard Wagner
paperback/ gebrocheerd: € 24,50
Jong en ambitieus arriveerde Richard Wagner in Parijs om het daar te gaan maken. Dat lukte niet, hij werd er cultureel correspondent voor Duitse bladen. En die berichten zijn nu gebundeld. Geschriften uit Parijs bestaat grotendeels uit artikelen die Wagner gedwongen was te schrijven. De bundel bevat niet zijn belangrijkste, maar wel een aantal van zijn meest leesbare stukken.


  de Volkskrant, Ten eerste - maandag 15 oktober 2018


Tituba, de zwarte heks van Salem
M. Conde
paperback/ gebrocheerd: € 12,50
De Literatuurprijs van de Nieuwe Academie (vervanging van de Nobelprijs die dit jaar niet werd uitgereikt) gaat naar de schrijfster Maryse Condé. De jury prees haar werk als belangrijke bijdrage aan de wereldliteratuur. 'Ze schrijft met respect en met precisie, maar ook met humor over de verwoestingen die het kolonialisme heeft aangericht en de chaos van het postkolonialisme'.


  de Volkskrant, Sir Edmund/Boeken - zaterdag 13 oktober 2018


Zuid-Tirol is geen Italië
Thomas von der Dunk
paperback/ gebrocheerd: € 29,50
Zuid-Tirol is niet Italië gaat over de treurige geschiedenis van Zuid-Tirol leest als een staalkaart van de manieren waarop een overheid een minderheid kan vernederen. Dat gebeurde onder de fascisten, maar na de oorlog pakten de Italianen de draad gewoon weer op. Von der Dunk beschrijft het ironisch-afstandelijk.


  de Volkskrant, Cultuur/Geschiedenis - woensdag 10 oktober 2018


1001 vrouwen in de 20ste eeuw
Els Kloek
gebonden: € 39,50
In de geschiedenisboeken komen vrouwen een stuk minder voor dan mannen, maar dat wordt de laatste tijd rechtgetrokken. Onder andere in het boek van Els Kloek die de levens van 1.001 opmerkelijke vrouwen uit de 20ste eeuw in dit boek beschreef. 'Het zijn allemaal vrouwen die iets met de nederlandse geschiedenis te maken hebben' zegt Els Kloek in een uitgebreid interview in de Volkskrant.


  de Volkskrant, opinie - zaterdag 6 oktober 2018


Dubbelbloed
Etchica Voorn
paperback/ gebrocheerd: € 17,50
Etchica Voorn is haar Surinaamse kant meer gaan ontdekken en het inzicht dat ze een dubbelbloed is heeft haar identiteit verrijkt. Haar persoonlijke ervaringen heeft ze opgeschreven in het boek Dubbelbloed. "Dat er bloed van twee culturen door mijn aderen stroomt, maakt mij tot wie ik ben" zegt ze en "mijn huidskleur doet er wel degelijk toe". Etchica is nog zoekende, want ze is niet opgegroeid met Surinaamse codes.


  NRC, Cultuur/Boeken - vrijdag 5 oktober 2018


De opstand in de Nederlanden
Anton A. Van der Lem
paperback/ gebrocheerd: € 23,50
Historicus Anton van der Lem ontkracht in zijn nieuwe boek een aantal hardnekkige mythes. Zo stelden de Spanjaarden veel minder ketters terecht dan Willem van Oranje zijn aanhangers deed geloven. Van der Lem heeft gekozen voor een strikt chronologisch verhaal en het is geschreven in een toegankelijke stijl.


  de Volkskrant, Sir Edmund/Boeken - zaterdag 29 september 2018


Het epos van sjeik Bedredinne
Nazim Hikmet
gebonden: € 18,95
De dichter Nazim Hikmet was communist en modernist, en vanuit de gevangenis riep hij op tot revolutie, maar dan in verzen waarin het volkse en het verhevene prachtig verenigd zijn. Je hoeft drama's en pretenties niet te vermijden, maar dient te beseffen dat grote woorden pas effect sorteren als ze kleintjes in hun buurt hebben. De dalai lama kan volgens de recensent Arjan Peters nog veel leren van Nazim Hikmet als het gaat om doseren.


  NRC, Cultuur - maandag 24 september 2018


Zo stroom ik van je over
Eke Mannink
paperback/ gebrocheerd: € 18,50
Eke Mannink werd als baby afgestaan. Toen ze als volwassene haar moeder vond, verbrak die na enige tijd opnieuw het contatc met haar. Eke voelde zich voor de tweede keer weggedaan. Ze schreef een roman over de zoektocht naar identiteit. Ze voelde zich een soort bodemloze put en zocht steeds naar bevestiging. Ze heeft de naam weer aangenomen die haar biologische moeder haar gegeven had. Het schrijven van het boek droeg bij aan berusting over haar verleden.


  Nederlands Dagblad, Kunst - vrijdag 21 september 2018


Vierendertig voet in de kiel
Peter Dorleijn
gebonden: € 89,50
In 1998 verscheen een boek dat niet te recenseren was. Het Nederlands Dagblad besloot een journalist mee te sturen met de botter van Peter Dorleijn het IJsselmeer op. Het artikel is verdwenen, maar het boek ligt er 20 jaar later opnieuw. Hoeveel mensen kopen nou zo'n prijzig boek? De uitgever laat weten dat het eerste deel snel uitverkocht was en de herdruk in 2002 ook. Toen hij zag dat het boek op internet soms voor 2 á 300 euro van de hand ging heeft hij een derde druk gemaakt.