In het nieuws een selectie

Vrijwel dagelijks komen boeken in het nieuws. Hier een selectie, zo actueel mogelijk.
Suggesties voor deze rubriek graag per mail naar redactie at boekenroute punt nl, of via het contact formulier.

Klik op de titel of de voorkant van het boek om direct te bestellen.

  Trouw, Letter&Geest - zaterdag 19 mei 2018


De zoektocht naar Madeleine Merano
Pauline J. van Munster
paperback/ gebrocheerd: € 18,50
Jonge man Abel reist af naar een klein Italiaans eiland waar zijn moeder kennis maakte met zijn vader. Het eiland is net in de ban van de verdwijning van een meisje. 'De zoektocht naar Madeleine Merano, is de vijfde roman van Van Munster, na een stilte van vijftien jaar.


Alleen in wervelende wereld
Lucien Custers
gebonden: € 29,95
Marijke Laurense (recensent Trouw) vindt het een flinke prestatie dat er eindelijk een echte Dér Mouwbiografie is verschenen. Er waren niet veel bronnen en zijn meeste brieven zijn per ongeluk of expres verbrand. Gelukkig is zijn werk er die inzicht geven in zijn drijfveren en levenshouding.


Mijn taalorkest
J.A. dèr Mouw et al.
paperback/ gebrocheerd: € 19,95
Een biografie als 'Alleen in wervelende wereld' is volgens recensent Marijke Laurense een mooie aanleiding om Dér Mouws gedichten te gaan (her)lezen in het onlangs verschenen 'Mijn taalorkest': een royale selectie van Jan Kuijper uit Dér Mouws Brahman-bundel.


  NRC, Boeken - vrijdag 11 mei 2018


De vrolijke wetenschap
Friedrich Nietzsche
paperback/ gebrocheerd: € 22,50
Het geseculariseerde Nederland, nog steeds in de greep van semi-religieus kuddegedrag, is gebaat bij een dosis Nietzsche. Want ook als de leugen gezond is wijst deze filosoof die af, in het voortreffelijk vertaalde 'De vrolijke wetenschap'. In het nawoord van dit boek roept Nietzsche-deskundige Paul van Tongeren de lezer op niet te denken dat samenhang bij Nietzsche zou onrtbreken. Gelukkig wordt de lezer toegestaan die samenhang zelf aan te brengen.


  Trouw, de Verdieping - woensdag 9 mei 2018


Stoppen met moeten
John Lapré
paperback/ gebrocheerd: € 14,95
Trouw tipt:"Ik moet dit, ik moet dat...en nu moeten we met dat moeten stoppen, beoogt John Lapré in een boek dat bestemd is voor mensen die op zoek zijn naar stilte en innerlijke rust. Die behoefte leeft heel breed. Maar los van de algemene bespiegelingen over de opgejaagde mens is het boek van militair en publicist Lapré met name herkenbaar voor een gelovig publiek. Jezus leidt hem naar de stilte, naar het gebed van het hart, naar vrede en innerlijke rust."


  de Volkskrant, Sir Edmund/Boeken - zaterdag 5 mei 2018


Goed eten
Michiel Korthals
gebonden: € 29,95
De moderne mens is vervreemd van zijn eten, schrijft filosoof Michiel Korthals. In Goed eten doet hij een poging om een ethiek van voeding en landbouw te formuleren die gebaseerd is op voedselvaardigheden (kennis) en voedseldemocratie. Daarin staat niet de winst van bedrijven centraal, maar worden alle belangen die rond voedsel spelen (milieu, dierenwelzijn, gezondheid, leefbaarheid van het platteland) meegewogen.


Van Constantijntje tot Tonio
Rick Honings
ingenaaid: € 29,00
Van Constantijntje tot Tonio, een essaybundel over het dode kind in de Nederlandse literatuur, van de Middeleeuwen via Vondel en Van Eeden tot Vasalis, Wolkers, Enquist en de roman Malva van Hagar Peeters, waarin het in 1943 te Gouda gestorven dochtertje van Pablo Neruda alsnog het woord neemt.


  Trouw, Letter&Geest - zaterdag 5 mei 2018


Een onfatsoenlijk afscheid
Helen Knopper
paperback/ gebrocheerd: € 17,50
Herdruk van het debuut van Helen Knopper over een jonge vrouw wier vader in de oorlog is weggevoerd. In de jaren 70 onderzoekt ze de impact van die verdwijning op haar leven. Ze gaat naar Friesland waar ze als kind ondergedoken heeft gezeten en naar Bützow waar haar vader in een strafkamp zat. Knoppers associatieve relaas werd in 1977 positief ontvangen.


Nijmegen. Collaboratie en verzet
Lennert Savenije
gebonden: € 34,50
Historicus Savenije besteedde zes jaar aan het onderzoek naar de oorlogsgeschiedenis van Nijmegen. Hij dook ook in de archieven van Den Haag, Berlijn, Freiburg en Londen. Als Nijmegen wordt ingenomen door de Duitsers lijkt er aanvankelijk weinig aan de hand. Maar met de komst van een SS-burgemeester in 1943 verandert de sfeer. Nijmegen groeit uit tot het centrum van het zuidelijk verzet.


  Trouw, Religie&Filosofie - woensdag 2 mei 2018


Waar was ik toen ik er niet was?
Monica Meijsing
paperback/ gebrocheerd: € 19,95
Monica Meijsing is universitair docent filosofie aan de Universiteit van Tilburg en gespecialiseerd in filosofische problemen rondom persoonlijke identiteit en (zelf)bewustzijn. Ooit lag ze onder gehele verdoving op de operatietafel. Daar weet ze niets meer van en ze vraagt zich af of ze nog wel bestond. Was ze op dat moment nog wel een persoon? Meijsing confronteert deze filosofische vragen met empirisch onderzoek en met gedachtenexpirimenten.


God is groot
Mounir Samuel
paperback/ gebrocheerd: € 19,95
Opinimaker Mounir Samuel onderzoekt de geloofsbeleving van isamitische jongeren in Nederland. Dat doet hij aan de hand van zeer gevarieerde en lekker leesbare reportages. Minpunt volgens Trouw is dat Samuel telkens nadrukkelijk aanwezig is, en dat pakt niet altijd even goed uit.


  Trouw, Religie&Filosofie - maandag 30 april 2018


Leven met wijsheid
Jim Forest
paperback/ gebrocheerd: € 29,90
Kluizenaar-schrijver Thomas Merton werd wereldberoemd met zijn boeken over geweldloosheid. De geëngageerde trappistenmonnik overleed dit jaar vijftig jaar geleden. Zijn biografie is nu verschenen in het Nederlands. Liefde is de enige weg om oorlog uit te bannen, geloofde Merton. Angst-voor de ander of voor onszelf - is namelijk de wortel van oorlog. Merton was een eerlijke, twijfelende, falende volgeling van Christus, en ook gewoon een begenadigd schrijver, die nog steeds mensen inspireert.


  de Volkskrant, Sir Edmund/Boeken - zaterdag 28 april 2018


De Republiek der Letteren
Hans Bots
gebonden: € 24,50
Marcel Hulsepas: Zonder Nederland geen Republiek der Letteren, laat Hans Bots zien in een fraaie studie. Amsterdam werd, in de woorden van Voltaire 'de boekwinkel van Europa'. Bots vertelt over het inmmense succes van de Republiek. Over de intensieve uitwisseling van ideeën, waardoor wetenschappelijke vooruitgang mogelijk werd. En hij heeft het over de cruciale rol van die andere republiek, die van de Zeven Verenigde Nederlanden.


  NRC, Boeken - vrijdag 27 april 2018


Wilhelmina
Gerard Aalders
paperback/ gebrocheerd: € 22,50
Had Wilhelmina wel zo'n onverzettelijk karakter en was ze in de oorlog echt zo'n staatsvrouw? Een nieuwe biografie richt zich op de mythes en trekt oude beelden in twijfel. Al kennen we de biograaf Gerard Aalders als taaie, soms wat overijverige kritische volger van Bernhard en de Oranjes, hij heeft een degelijk en ook prettig leesbaar boek geschreven. De auteur loopt de hoogtepunten - en dan wel dieptepunten - een voor een na. Aalders eindcijfer voor de vorstin is een onvoldoende.


  de Volkskrant, Volkskrant magazine - zaterdag 21 april 2018


Tiemen: melkboer van 't Hogeland
Margriet van Dijken
paperback/ gebrocheerd: € 19,99
De melkboer is niet meer. De venters langs de deur zijn zo goed als uitgestorven. Maar het verdwijnen van melkboer Tiemen was wel erg plotseling. Zijn dochter schreef een ode aan de SRV-man als huisvriend. Behalve een liefdevol en melancholisch relaas over haar vader, is haar boek ook het verhaal over de teloorgang van een beroepsgroep en de afkalvende middenstand op het platteland.


  Trouw, Letter&Geest - zaterdag 21 april 2018


Gouden vertaalregels
Paul Claes
paperback/ gebrocheerd: € 19,50
De meeste mensen denken dat je je bij het vertalen een voor een de woorden overzet. Maar dat is niet zo: vertalen is omdenken van wat iemand in een vreemde taal gezegd heeft in de eigen taal. Een goede vertaling moet je lezen alsof je Nederlands leest. De raad van Claes is om nog eens in het woordenboek te kijken en er niet van uit te gaan dat je het woord echt kent. Volgens Claes is het probleem dat ongeveer iedereen zijn kennis van de vreemde taal overschat.


  Trouw, Letter&Geest - zaterdag 14 april 2018


Bokman
Dean Bowen
paperback/ gebrocheerd: € 17,95
Janita Monna: 'Bokman is te lezen als een zoektocht naar identiteit. Of meer als een ontleding van de lagen waaruit dat complexe begrip is opgebouwd. Bokman is een meerstemmige bundel vol woede. En dat de regels zo eigenzinnig geconstrueerd zijn, is niet voor niets. Het dwingt de lezer na te denken over zijn rol in de geschiedenis.'


  NRC, Boeken - vrijdag 13 april 2018


Het teken van de hamster
Paul Claes
paperback/ gebrocheerd: € 19,50
Het teken van de hamster is door classicus en vertaler Claes van verwijzingen voorzien. Het gedicht gaat over een reis die Hugo Claus maakte van Gent naar zijn geboortestad Brugge, maar is doordrongen van psychologische onvrede van de dichter met zichzelf en met de wereld. De hamster staat symbool voor de dichter. Het is een prettig leesbare tekstverklaring van Claes.


  Trouw, Letter&Geest - zaterdag 7 april 2018


Indisch leven in Den Haag, 1930-1940
Herman Salomonson
paperback/ gebrocheerd: € 19,00
Journalist Herman Salomonson schreef onder pseudoniem Melis Stoke in de jaren dertig talloze columns over de lotgevallen van 'Indische mensen' in Den Haag, waarin hij vooral de verschillen in leefgewoonten en mentaliteit met de 'solide Hollanders' benadrukte. Deze vijftig geselecteerde verhalen ademen het verlangen die 'oud-indischgasten' hun hele leven behielden naar 'daarginds'.


  De Groene Amsterdammer, Dichters en Denkers - donderdag 5 april 2018


Drie verhandelingen over de theorie ...
Sigmund Freud
paperback/ gebrocheerd: € 19,95
De Drie verhandelingen van Freud ontketenden een revolutie in de psychologie en in vele slaapkamers. Deze nieuwe editie inspireert opnieuw. De Drie verhandelingen is een van Freuds belangrijkste teksten. Het werk bepaalde ooit de koers van de psychoanalyse. In de vroegste versie van de Drie verhandelingen was nog geen sprake van het oedipuscomplex. De oorspronkelijke versie is nu in ere hersteld door Herman Westerink en Philippe van Haute.


  de Volkskrant, Sir Edmund/ Boeken - zaterdag 31 maart 2018


De ruimtemakers
Tim Verlaan
paperback/ gebrocheerd: € 24,50
Het machtsspel achter het nieuwbouwspektakel daar wil de auteur, volgens de recensent Marcel Hulsepas, aandacht voor in dit proefschrift. Tim Verlaan bespreekt in De ruimtemakers o.a. nieuwbouwprojecten in Den Haag en Amsterdam. Het Spuikwartier en het Max Eeuweplein in die steden werden frustrende compromissen. Ook Utrecht was in de greep van wat Tim Verlaan een 'vooruitgangscoalitie' noemt: een verbond van projectontwikkelaars, bouwers en ambtenaren.


Aardbei en chocola
Senel Paz
paperback/ gebrocheerd: € 12,90
De titel verwijst naar de ijssalon in Havana waar de homoseksueel Diego en de arme David, die mag studeren, elkaar leren kennen. Langzaam groeien ze naar elkaar toe, maar het verhaal komt vooral tot leven doordat Paz de valkuil van het sentiment weet te vermijden.
Dat dit verhaal in Cuba insloeg als een bom, laat zich raden. Het is, volgens de recensent Peter Swanborn, goed dat dit belangrijke en moedige verhaal nu eindelijk in het Nederlands verkrijgbaar is.


  NRC, Boeken - vrijdag 30 maart 2018


De Amsterdamse herberg 1450-1800
Maarten Hell
gebonden: € 29,95
Dit boek is meer een inventarisatie van de vroege horeca in Amsterdam dan een analyse, maar biedt, met honderden verrassend gevarieerde verhalen, wel heel veel mooie doorkijkjes op een onrustige stad. In de Amsterdamse herbergen van weleer werd veel gedronken, veel gehandeld en er gebeurde nog veel meer. Voor Amsterdammers is dit proefschrift een feest der herkenning, want de kans dat de kroegentocht ook door hun buurt loopt is groot. Dat geldt zelfs voor de buitenwijken!


Indisch leven in Den Haag, 1930-1940
Herman Salomonson
paperback/ gebrocheerd: € 19,00
Onder zijn pseudoniem Melis Stoke schreef journalist Herman Salomonson in de jaren dertig in het weekblad De Indische Verlofganger driehonderd columns over de lotgevallen van 'Indische mensen' in Den Haag. Vijftig columns zijn nu gebundeld in 'Indisch leven in Den Haag' en geven een waardevol beeld van de Indische gemeenschap.


  de Volkskrant, Sir Edmund/boeken - zaterdag 24 maart 2018


Jac. P . Thijsse - natuurbeschermer en schrijver
Dik van der Meulen
paperback/ gebrocheerd: € 12,95
Onno Blom: 'Hoe Jac. P. Thijsse Nederlanders voor de natuur wist te winnen, laat Dik van der Meulen op treffende wijze zien in een beknopte biografie. Zijn pen gebruikte Thijsse als wapen om de natuur te beschermen.Thijsses actie voor het Naardermeer leidde in 1906 tot de oprichting van Natuurmonumenten. Alles in het leven van Thijsse, inclusief de door hem beschreven bloemen en bomen, vlinders en vogels, ruist en roept, kwettert en kweelt om méér.'


  Trouw, De Verdieping - woensdag 21 maart 2018


Goede Vrijdag
Tom Wright
paperback/ gebrocheerd: € 24,95
"Een zeer kundige én betweteringe blik op het kruis van Golgotha", zo vat Wolter Huttinga dit boek samen. Wright geeft een zeer kundige en sappige uitleg van de bijbel en de theologische geschiedenis. Vier sterren!


  De Limburger, Boekenpagina - dinsdag 20 maart 2018


De danser van Katendrecht
Hans Kanters
paperback/ gebrocheerd: € 19,90
De Danser van Katendrecht schetst ook een indringend beeld van de armoede in de crisisjaren - in dit geval in Rotterdam - en de strijd tussen goed en fout tijdens de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog. En natuurlijk - het gaat immers om een roman - is er een love story als rode draad. Lees de hele recensie van Guus Urlings op de pagina van het boek.