In het nieuws een selectie

Vrijwel dagelijks komen boeken in het nieuws. Hier een selectie, zo actueel mogelijk.
Suggesties voor deze rubriek graag per mail naar redactie at boekenroute punt nl, of via het contact formulier.

Klik op de titel of de voorkant van het boek om direct te bestellen.

  de Volkskrant, Sir Edmund/Boeken - zaterdag 19 januari 2019


Neem dit lichaam
Fatena Al-Ghorra
paperback/ gebrocheerd: € 17,95
Arjan Peters schrijft dat een vertaler veel kan verpesten, maar hij vond er ook een die met beleid te werk gaat. Van de Palestijnse Fatena Al-Ghorra, uit Gaza naar Antwerpen gevlucht, vertaalde Nisrine Mbarki deze bundel, vol gemoedsuitstortingen zonder terughoudendheid. Hunkering en liefdessmart verdragen geen relativering. Mbarki voelt Al-Ghorra aan, en laat het Nederlands ernstig zingen.


  Trouw, Boeken - zaterdag 19 januari 2019


De zaak Oldenbarnevelt
Wilfried Uitterhoeve
paperback/ gebrocheerd: € 23,50
Wilfried Uitterhoeve geeft een heldere en beknopte inleiding tot de val van Van Oldenbarnevelt in 1618 en richt zich vooral op zijn verhoor en dood. Dat Van Oldenbarnevelt, raadspensionaris van Holland, een zeer bekwaam en loyaal dienaar van de Oranjes en Holland was, maakt zijn vroegtijdige dood nog schrijnender.


  de Volkskrant, Sir Edmund/Boeken - zaterdag 12 januari 2019


Hirsch & Cie. in Amsterdam (1882-1976)
Femke Knoop
gebonden: € 25,00
Hirsch & Cie Amsterdam - Haute Couture op het Leidseplein is prachtig vormgegeven: gebonden, met gepreegd gouden logo op de stoffen kaft en een okergeel leeslint. Het staat bomvol foto's en tekeningen van het interieur, de werknemers en de kleding - tot in detail. Wie het naadje van de designerkous wil weten over Hirsch lees en bestudeer dit boek.


Teddy
Joeri Kazakov
paperback/ gebrocheerd: € 12,50
Kazakow (1927-1982) liet zich inspireren door de klassieke Russische traditie; Boenin en Tsjechov waren zijn grote voorbeelden. In het boek Teddy zijn de geslepen vertelkunst, het aandoenlijke atropomorfisme en de beschrijvingen van een prachtige maar meedogenloze natuur die de verhalen fris houden.


  Trouw, Boeken/Religie - woensdag 9 januari 2019


Het vergeten evangelie
Reinier Sonneveld
paperback/ gebrocheerd: € 19,90
Reinier Sonneveld laat op een heel verfrissende manier zien hoe Jezus volgens de evangeliën de mensheid redt. Wat theologen vaak voorstellen als een ingewikkeld probleem, ontrafelt hij op toegankelijke en overtuigende manier. Dit boek zal zijn weg wel vinden naar mensen die worstelen met de traditionele gereformeerde verzoeningsleer, maar met het badwater het kind niet weg willen gooien. Sonneveld schrijft creatief en met een overdaad aan vaak goed gevonden metaforen.
(Sjoerd Mulder)


  de Volkskrant, Sir Edmund - zaterdag 5 januari 2019


De geschiedenis van een stad
Michail Saltykov-Sjtsjedrin
paperback/ gebrocheerd: € 21,50
Van de Russische satiricus Michail Saltykov-Sjtsjedrin was tot dusver maar weining in het Nederlands vertaald. Daar wordt korte metten mee gemaakt, door de vertaling die Willem Weststeijn maakte van deze roman. Voor Saltykovs indirecte kritiek op de Russische maatschappij koos de auteur de verhaalvorm, reden dat hij de censuur vaak wist te omzeilen.


Vallende tijd
Mohammed Chacha et al.
paperback/ gebrocheerd: € 17,95
Vallende tijd is een bloemlezing uit het werk van de vier belangrijkste dichters uit de Rif, geschreven in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw.


  NRC, Weekend - zaterdag 5 januari 2019


Alsof men alles loslaat
M. Slory
paperback/ gebrocheerd: € 17,50
De onlangs overleden dichter Michaël Slory kreeg erkenning voor zijn poëzie, maar raakte toch gedesillusioneerd. Officiële erkenning was er wel. In 1986 kreeg hij de Literatuurprijs van Suriname. ‘De gedichten van Slory, met warrige baard en linnen tas, kwamen vanaf de straat bij je binnen’ zegt de auteur Karin Lachmising in de NRC van zaterdag.


  NRC, Cultuur - vrijdag 4 januari 2019


In louche gezelschap
Pieter van Wissing
ingenaaid: € 29,00
Phillippus Verbrugge kwam uit een niet bepaald bemiddeld milieu. Zijn vader was luitenant. Toch kreeg hij een behoorlijke opleiding en kon theologie studeren. Hij werd predikant in Koedijk waar hij zich ontpopte als een notoire ruziemaker. Verdreven van de kansel leidde hij verder een leven als broodschrijver. Pieter van Wissing heeft het leven van deze randfiguur met zijn bedenkelijke reputatie uitputtend nageplozen in talloze archieven.


  de Volkskrant, Sir Edmund/Boeken - zaterdag 29 december 2018


Net van bescherming
Andrea Camilleri
paperback/ gebrocheerd: € 19,95
Hoewel Andrea Camilleri met zijn 93 jaar niet meer tot de jongsten behoort, blijft hij met een bewonderenswaardig enthousiasme aan zijn oeuvre werken. Hij weet de lezer elke keer weer in te pakken met het getob van commissaris Montalbano, die dankzij de culinaire hoogstandjes van zijn huishoudster niet naar de antidepressiva hoeft te grijpen.


De conservatieve revolte
Merijn M. Oudenampsen
paperback/ gebrocheerd: € 24,50
Hans Achterhuis: 'De conservatieve revolte beschrijft de ruk naar rechts die de vaderlandse cultuur en politiek doormaakten na de linkse jaren zestig. Het wordt door Oudenampsen als een soort vervolg gepresenteerd op de beroemde dissertatie Nieuw babylon in aanbouw van James Kennedy'. Volgens de recensent gaat er wel wat mis door de loodzware maatschappelijke inzet van de auteur en lijkt Oudenampsen eerder een politicus te zjn dan een wetenschapper.


  NRC, Wetenschap - zaterdag 29 december 2018


Wij zijn ons
Mark van Ostaijen
paperback/ gebrocheerd: € 15,00
Universitair docent bestuurssociologie Van Ostaijen legt in zijn boek uit wat de sociologie ons kan leren over de tijd waarin we leven. Dit doet hij aan de hand van sociologen als Emile Durkheim, Norbert Elias en Max Weber langs actuele kwesties als de Zwarte Piet-discussie, #metoo en de vluchtelingencrisis.


  Trouw, Letter & Geest - zaterdag 29 december 2018


een beetje boos mag best
Paula Irik et al.
paperback/ gebrocheerd: € 15,00
De betoverende rafeltaal van dementerenden heet Dementees. Paula Irik, geestelijk verzorger in de ouderenzorg tekent uitspraken op van dementerenden, In hun eigen taal, Dementees. Zo wil ze de stem van de mensen met dementie in de samenleving door laten klinken. Een tegentaal van de dominante taal in de zorg, die van "meten is weten".


  de Volkskrant, De beste 51 boeken van 2018 - woensdag 19 december 2018


De blinde uil
Sadegh Hedayat
gebonden: € 18,95
Het boek De blinde uil staat op nr.42. "Lang was dit meesterwerk uit de Perzische literatuur, verschenen in 1936, alleen beschikbaar (vanuit het Engels) in de vertaling uit 1965. Pas in 1987 kwam een uit het Perzisch vertaalde versie uit. Een koorstdroom, een wonderschone nachtmerrie van taal, een boek dat je niet meer kwijtraakt."


1001 vrouwen in de 20ste eeuw
Els Kloek
gebonden: € 39,50
Op nr 6 staat dit boek van Els Kloek." Vijf jaar na 1001 vrouwen uit de Nederlandsche geschiedenis verscheen dit vervolg, nu expliciet gewijd aan de 20ste eeuw. Even kloek, even leesbaar (want streng geredigeerd), even noodzakelijk. De hoerenmadam en de barones, de verzetsheldin en de moordenares - ze mogen allemaal meedoen. Heerlijk boek om af en toe in de bladeren."


  NPO, Docudrama NPO3 - maandag 17 december 2018


De jacht op mijn verkrachter
Sylvia Veld et al.
paperback/ gebrocheerd: € 17,99
De jacht op mijn verkrachter is een documentaire a.d.h.van het boek met de gelijknamige titel. Een documentaire waarin een waargebeurd verhaal deels wordt nagespeeld door acteurs. Sylvia Veld is een jonge vrouw uit Hoorn. Haar leven veranderde toen ze op een dag door een wildvreemde werd verkracht.Veld vertelt over de pijn die haar bijna fataal werd en hoe ze zelf de dader vond en hem in de val wist te lokken.


  NRC, Leven Media - zaterdag 15 december 2018


De spirituele allochtoon - Eindelijk vrij
Samira Ahale
paperback/ gebrocheerd: € 18,99; e-Boek (ePub): € 8,99
Vandaag een leuk artikel in de NRC (mediavreters) met de auteur Samira Ahale. Vrijheid is voor haar het kunnen dragen wat ze wil, dus geen hoofddoek om en het werk doen wat ze wil. Eindelijk Vrij. Dit autobiografisch boek schreef ze onder de naam De spirituele allochtoon.
Samira Ahale helpt mensen in hun zoektocht naar (innerlijke) vrijheid. In haar biografie schrijft ze over haar dubbelleven en haar vlucht naar vrijhe


  Trouw, Boekrecensies - zaterdag 15 december 2018


1001 vrouwen in de 20ste eeuw
Els Kloek
gebonden: € 39,50
Trouw vroeg de recensten naar hun belangrijkste boek uit 2018. Sylvia Heiman koos voor 1001 vrouwen uit de 20ste eeuw:"Echt een hebbeding, dit boek. Je blijft erin lezen. Bijvoorbeeld het heerlijke levensverhaal van Grietje Bosker, die bij het dichten van het sluitgat van de Afsluitdijk in 1932 haar zijden kousen en schoenen uitgooide om als eerste naar de Friese kant te rennen."


  NRC, Boeken - vrijdag 14 december 2018


Spaanse ooggetuigen van het beleg van ...
Barbara Kooij
ingenaaid: € 29,00
Recensent Atte Jongstra had vanwege één verzuchting dit boek niet willen missen. Het is Alva zelf, in een brief aan Koning Philps II, geschreven op zijn ziekbed (jicht) te Nijmegen, die verzucht; 'Het zou mij door de ziel snijden als Haarlem met geweld moest worden ingenomen, maar dit zijn helaas dingen die een mens niet in de hand heeft.' Mooi.


  de Volkskrant, Sir Edmund/Boeken - zondag 9 december 2018


Vreemdeling zoekt kamer
Egon Hostovský
paperback/ gebrocheerd: € 19,50
Zelden vat, volgens de recensent Peter Swanborn, een titel een boek zo goed samen. Dat de hoofdpersoon Marek aan het eind ten prooi valt aan religieuze waanzin is wat veel van het goede. Maar dat neemt niet weg dat Vreemdeling zoekt kamer een scherp beeld geeft van de problemen die iemand ondervindt als hij noodgedwongen zijn heil zoekt in een vreemd land. De Joodse Hostovsky wist waarover hij schreef. Bijna zijn hele leven bracht hij in ballingschap door.


  Trouw, letter&geest - zaterdag 8 december 2018


Oorlogsouders
Isabel van Boetzelaer
paperback/ gebrocheerd: € 19,95
Dit boek heeft veel negatieve krtiek gehad, vooral van Chaja Polak. In Trouw krijgt Isabel van Boetzelaers de ruimte om hierop te reageren. Van Boetzelaers geeft aan dat ze juist wel in het boek heeft aangetoond dat haar vader 'hartstikke fout was.' 'Mijn boek is een zoektocht. Ik wilde weten waarom iemand als mijn vader - inteliligent, met een goede opvoeding, welgesteld, bereisd - zo beinvloed kon worden en voor zo'n verwerpelijk regime aan de slag is gegaan.'


  NRC, Boeken - vrijdag 7 december 2018


Want de grond behoort ons allen toe
Hanneke H. Oosterhoff
gebonden: € 29,50
Hanneke Oosterhof in onlangs gepromoveerd op haar biografie over de stedenbouwkundig architecte Lotte Stam-Beese. In de twintigste eeuw waren vrouwelijke architecten beperkt tot binnenhuisarchitectuur. De opvatting dat interieurs vooral iets voor vrouwen waren, was toen algemeen, maar niet voor Lotte Stam-Beese. In1947 gaat ze werken bij de dienst Stadsontwikkeling van de gemeente Rotterdam waar ze modernistische nieuwbouwwijken als Kleipolder ontwerpt.


  de Volkskrant, Sir Edmund/Boeken - zaterdag 1 december 2018


De verdeelde mens
Jos J. Joosten
paperback/ gebrocheerd: € 29,95
Jan Walravens was zo'n schrijver die bekender is om wat hij deed dan om wat hij schreef. Walravens was enthousiast over Satre en het existentialisme, over CoBrA en de experimentele dichters. Hij zag het grote talent van Hugo Claus en hij bood jong talent en nieuwslichters de mogelijkheid tot publicatie. Het boek is goed gedocumenteerd en goed geschreven. Maar de recensent Aleid Truijens krijgt geen scherp beeld van het karakter van Walravens en dat is een gemis.


De mantel van astrakan
Piero Chiara
paperback/ gebrocheerd: € 19,95
Chiara's naamloze ik-persoon reist naar Parijs om te ontsnappen aan het verstikkende dorpsleven in zijn geboorteplaats aan het Lago Maggiore. Hij neemt zijn intrek bij een weduwe, die hem de kamer van haar verdwenen zoon Maurice aanbiedt. Daar vindt de verteller de dagboeken van Maurice en al lezend raakt hij steeds meer door hem gefascineerd. Chiara is een verteller van de oude stempel, een sierlijk schrijvende ambachtsman.


  de Volkskrant, Zaterdagbijlage - zaterdag 1 december 2018


Monument voor Maartje
Judith Koorn
paperback/ gebrocheerd: € 20,00
Maartje kon niet meer worden genezen. Derakshan moest het land uit. Hoe twee vriendinnen het slachtoffer werden van starre protocollen.'Alle zorgverleners handelden volgens het boekje' zegt de moeder van Maartje. Zij schreef dit indrukwekkende boek over het leven van haar dochter. Maar ook over de vluchtelinge Derakshan die uiteindelijk mocht blijven en inmiddels arts is in het AvL.


  Trouw, Letter&Geest - zaterdag 1 december 2018


Neem de titel serieus
Rodaan Al Galidi
paperback/ gebrocheerd: € 19,95
Rodaan Al Galidi de zelfverklaarde 'asielzoeker des vaderlands' en een veelgeprezen auteur van poezie en proza werd met het boek 'Hoe ik talent voor het leven kreeg' publiek bekend. In zijn boek 'Neem de titel serieus' komt een soldaat aan het woord die eigenlijk de geest van de vernietiging is. Hij waard rond bij ongeveer alle oorlogswreedheden van de afgelopen eeuw en merkt op dat alles om geld draait. Het is een waarheid die iedereen kent. (Janita Monna)


  De Groene Amsterdammer, Boekbespreking p. 66 - donderdag 29 november 2018


Een goudvis
Arjen Duinker
paperback/ gebrocheerd: € 17,50
Het is niet eens zo’n eenvoudig spelletje: stel een vraag die de ander met een wedervraag moet beantwoorden. Vervolgens moet die vraag óók weer met een vraag worden beantwoord. Zo ontstaat er een gesprek waarin niet echt geluisterd wordt. Prachtig omslag. Fijne, opgeruimde verzen ook, met zo’n goudvis erin die steeds even voorbij komt zwemmen in verschillende regels. [Alfred Schaffer]


  Trouw, Religie en filosofie - maandag 26 november 2018


Ladders naar het licht
Anne-Fleur van der Meer
paperback/ gebrocheerd: € 22,50
'Het lezen van autobiografieën kan iemand met een depressie helpen' stelt letterkundige Anne-Fleur van der Meer. 'Ze kunnen fungeren als leidraad, of gids.' Zij promoveerdde onlangs aan de VU op de rol die autobiografieën kunnen spelen bij het verspreiden van kennis over deze sombere ziekte. Van der Meer heeft vanuit een letterkundige blik gekeken naar autobiografieën en naar de functie van literaire tekst in de samenleving en heeft daarvoor een aantal biografische boeken onderzocht.


  de Volkskrant, Sir Edmund/boeken - zaterdag 24 november 2018


De wereld als leugen
Paul Gellings
paperback/ gebrocheerd: € 18,90
Schrijver en columnist Milan Hartwich beleeft een romance met talkshowpresentratice Myra Melchior (coupe soleil, nertsmantel). Ze moeten uitleg geven in programma's als RTL Riool en DZVDW oftewel De zin van de waan, in De wereld als leugen een satirische roman van Paul Gellings.


Othello
William Shakespeare
paperback/ gebrocheerd: € 19,95
Populariseren en inkorten is de trend bij het vertalen van Shakespeare, maar daar doet Peter Verstegen niet aan mee.


  het Parool, Boeken - vrijdag 23 november 2018


Zwijgplicht
Theo Stokkink
paperback/ gebrocheerd: € 24,50
Het schrijven was een opdracht, aan zijn moeder, zo voelde hij dat. In Zwijgplicht schets oud-presentator Theo Stokkink een milieu van notabelen waarin voor afwijkende normen geen plaats is. Deze familieroman verhaalt over een baby die ten tijde van de Eerste Wereldoorlog in Amsterdam wordt geadopteerd door een notaris en zijn vrouw. Het kind moet een groot geheim maskeren: de notaris is homoseksueel en zoekt anoniem kortstondig seksueel contact met mannen onder de eenentwintig jaar.