In het nieuws een selectie

Vrijwel dagelijks komen boeken in het nieuws. Hier een selectie, zo actueel mogelijk.
Suggesties voor deze rubriek graag per mail naar redactie at boekenroute punt nl, of via het contact formulier.

Klik op de titel of de voorkant van het boek om direct te bestellen.

  NRC, Cultuur/Boeken - vrijdag 20 oktober 2017


Leven en dood volgens Jelke Bos
Trinus Riemersma
paperback/ gebrocheerd: € 14,50
'Het is nu een week of twee geleden dat ik de dood in de ogen heb gekeken, en dat heeft me meer gedaan dan ik in het begin wilde toegeven'. Zo begint de novelle Leven en dood volgens Jelke Bos van de in 2011 overleden Friese schrijver Trinus Riemersma. De ik-persoon is niet Riemersma zelf, maar de labrador Jelke Bos, die zijn leven overpeinst en zich verontschuldigt dat hij zich in menselijke termen moet uiten. Het is leuk om te lezen hoe honden over mensen én over zichzelf denken.


Ver weg dichtbij
Boeli van Leeuwen
gebonden: € 17,90
Tien jaar geleden overleed op Curaçao de Antilliaanse schrijver Boeli van Leeuwen. Reden om 29 van de 37 columns die de schrijver tussen 1951 en 1954 voor de Wereldomroep had ingesproken te bundelen. In Ver weg dichtbij maakt hij, behalve scherpe portretten van de Curaçaoënaars, mooie vergelijkingen tussen Curaçao en Nederland.


  de Volkskrant, Sir Edmund/Boeken - zaterdag 14 oktober 2017


Het Millennial Manifest
Aik Kramer et al.
paperback/ gebrocheerd: € 17,50
Het boek is geschreven voor iedereen die de druk voelt om gelukkig én succesvol te zijn, de juiste keuzes te maken en niet te falen. De auteurs willen met dit boek een gesprek op gang brengen over hun generatie van twintigers en dertigers. Deze generatie wordt 'millennial' genoemd en heeft het ook helemaal niet gemakkelijk met al die festivals, Facebook, linkedIn of scoren met moeilijke foto's op Instagram.


Verder en verder | Всё дальше и дальше
Lev Rubinstein
paperback/ gebrocheerd: € 18,50
Volgens de recensent van de Volkskrant Sjeng Scheijen is dit moedige poëzie en met lef vertaaald. Een boek van Lev Rubinstein vertalen is een ongehoorde uitdaging. De vertaler moet die alledaagse frasen, mét hun subtiele implicateie van sociale context, in een gelijkwaardig Nederlands omzetten. Geen woordenboek kan je daarbij helpen. De vertaler Nina Targan Mouravi kan het en heeft daarmee een grote reputatie opgebouwd.


  Trouw, Cultuur - vrijdag 13 oktober 2017


De Neerkant
Ernst Jansz
paperback/ gebrocheerd: € 29,50
Oude hippie Ernst Jansz is nog altijd een idealist schrijft Saskia Bosch in Trouw. Zanger, schrijver en muzikant Ernst Jansz zit vijftig jaar in het vak. Hij kijkt terug op zijn hippieverleden en kraakt harde noten over nu. De titel van boek+CD 'De Neerkant' slaat op het dorpje waar hij met zijn muziekvrienden in 1970 neerstreek om een commune op te richten.In 1978 werd daar de legendarische band Doe Maar opgericht. Naast het boek verschijnt er ook een nieuw album met dezelfde titel.


  Trouw, Religie en Filosofie - woensdag 11 oktober 2017


Oog in oog
Kick Bras
paperback/ gebrocheerd: € 27,50
Om de christelijke mystiek te kunnen doorgronden heb je een kenner nodig die je de weg wijst. Kick Bras leert ons niet alleen de teksten lezen, maar - en dat is volgens de resencent Pauline Weseman een bewonderenswaardige vondst - hij weet via kunst en teksten de kern van bijv. de donkere nacht van de ziel en eenwording met God zo over te brengen dat deze voelbaar wordt. Wat helpt zijn de goed doordachte opbouw en toegankelijke, nuchtere schrijfstijl.


  Algemeen Dagblad, Stad&Regio - zaterdag 7 oktober 2017


'Wat ik nou toch heb meegemaakt!'
Wim Eickholt
ingenaaid: € 16,50
Werk kwijt, vrouw weg, huis verkocht. Alles kwijtraken en dan op straat belanden. Dat overkwam Wim Eickholt en daarover schreef hij het boek 'Wat ik nou toch heb meegemaakt'. Het toppunt van geluk was voor hem dat er vrienden waren die hem hielpen. Inmiddels heeft hij weer een eigen stekje en een sleutel hebben van zijn eigen voordeur voelt als een grote rijkdom.


  de Volkskrant, Sir Edmund/Boeken - zaterdag 7 oktober 2017


Het samenspel tussen Dr. Jekyll en Mr. Hyde
Eric de Kuyper
paperback/ gebrocheerd: € 7,50
Ter gelegenheid van zijn 75ste verjaardag komt Eric de Kuyper met een boek over acteren, waarin uit de eerste bladzijden meteen al blijkt dat de gedachten van de kleine Eric over spelen, regels en de rol van de buitenstaander ook hier van toepassing zijn. Wie speelt, moet in het spel geloven. Het behoeft volgens de recensent Hugo Blom geen betoog dat De Kuyper ragfijn en beeldend kan schrijven.


  de Volkskrant, Sir Edmund/Boeken - zaterdag 30 september 2017


Hoe smaakt het?
Garmt Dijksterhuis
paperback/ gebrocheerd: € 18,00
Smaak en geur zijn niet te reduceren sensaties en dus een nachtmerrie voor de wetenschap. Dijksterhuis moet steeds opnieuw vertellen dat 'de prille smaakwetenschap' nog in de kinderschoenen staat. Het is nog erger, want die prille wetenschap begint bij de chemie, en dat is de minst interessante kant van de ervaring. Het boek is voor een kwart gevuld met wasmiddelen, obesitas, gezondheid en andere smakeloze zaken. Maar er valt gelukkig nog genoeg te snoepen in dit boekje.


  VPRO, De gids - zaterdag 30 september 2017


Jacobs vlucht
Craig Harline
paperback/ gebrocheerd: € 24,95
Op de welgemeende religieuze verdraagzaamheid in het Nederland van de Gouden Eeuw valt wel iets af te dingen. In 'Jacobs vlucht' schildert Harline een portret van vier generaties uit één familie, op de vlucht vanwege hun geloof. Het boek is genomineerd voor De Libris Geschiedenis Prijs 2017 en op 29 oktober reikt Liliane Ploumen de prijs uit.


  de Volkskrant, Sir Edmund/Boeken - zaterdag 23 september 2017


Het regent in de trompetten
Pierre Kemp
paperback/ gebrocheerd: € 19,95
Bij zijn vijftigste sterfdag verschijnt ook eindelijk weer een bloemlezing uit Kemps gedichten die muzikaal, geestig en altijd kleurrijk zijn. Daarnaast is het te danken aan Wiel Kusters dat het Bonnefantenmuseum nu voor het eerste een expositie heeft ingericht met de studies, schetsen en werken op papier ven de jonge Pierre Kemp.


  de Volkskrant, Sir Edmund/Boeken - zaterdag 16 september 2017


Het samenspel tussen Dr. Jekyll en Mr. Hyde
Eric de Kuyper
paperback/ gebrocheerd: € 7,50
Filmcriticus en schrijver van een autobiografische cyclus Eric de Kuyper is onlangs 75 jaar geworden. Ter gelegenheid daarvan verschijnen zijn fijnzinnige notities over acteren in Het samenspel tussen Dr. Jekyll en Mr. Hyde.