In het nieuws een selectie

Vrijwel dagelijks komen boeken in het nieuws. Hier een selectie, zo actueel mogelijk.
Suggesties voor deze rubriek graag per mail naar redactie at boekenroute punt nl, of via het contact formulier.

Klik op de titel of de voorkant van het boek om direct te bestellen.

  de Volkskrant, Boeken - zaterdag 22 februari 2020


Geheimzinnigheid is zijn fort
Arnold Carmiggelt
paperback/ gebrocheerd: € 34,00
Dit boek is een fascinerende biografie. Wie was Assien Bohmers? Veertien jaar lang zocht Carmiggelt naar de waarheid achter de verdachtmakingen of hij iets te maken had met de zaak Vermaning. Bohmers was een uitstekende archeoloog, maar sociaal onbeholpen. Zoals zovelen geloofde hij in de superioriteit van het Germaanse ras en hij beschouwde het Duitse rijk als een uitgelezen kans om een schitterende cariere op te bouwen.


  Trouw, filosofie/religie - woensdag 19 februari 2020


Ik zal altijd van je houden!
Geja van Reenen
paperback/ gebrocheerd: € 14,90
De zoon van Geja van Reenen is homoseksueel, in hun behoudende kerk in Barneveld werd dat een probleem, toen hij een relatie kreeg. Hij werd wel toegelaten tot het avondmaal, maar geweerd uit bestuurlijke functies. Zijn moeder kreeg er een burnout van, ze kwam een jaar niet in de kerk. Toch is ze gebleven. In 'Ik zal altijd van je houden!' schrijft ze over haar verdriet, haar geloof en de reacties van haar kerkelijke omgeving.


  de Volkskrant, Boeken - zaterdag 15 februari 2020


De overmaat van ontbreken
Margreet Schouwenaar
paperback/ gebrocheerd: € 18,50
In de rubriek Dichtersvragen schrijft Arjan Peters dat hij een poeziebundel van Margreet Schouwenaar heeft gelezen met goede vragen. Neem het gedicht 'Mijn moeder' dat eindigt met een vraag. Geen echte, want haar moeder is overleden, zo vertelt de eerste strofe. De dichter denkt daarna teruig aan een moment lang geleden. Met haar woorden legt ze een lus in de tijd, zodat de moeder weer leeft en de dichter weer dochter is.


  Trouw, Boeken - zaterdag 15 februari 2020


Vreemde verwanten
Ernst van den Boogaart
gebonden: € 29,95
Ernst van den Boogaart toont met dit boek al het raars en schokkends dat vroege ontdekkingsreizigers aantroffen aan heidense en verre kusten. Het interessante van dit boek is dat je de volkenkundige beschrijvingen van een half millennium terug vanuit twee invalshoeken kunt lezen. Aan de ene kant krijgen we een min of meer realistisch beeld van het doen en laten van al die vreemde volkeren, maar aan de andere kant confronteerd dit boek de lezer met de eigen geschiedenis.


  de Volkskrant, Boeken - zaterdag 8 februari 2020


Avondverhaaltjes voor Cassius de kat
Bohumil Hrabal
paperback/ gebrocheerd: € 16,00
Bohumil Hrabal vermaakt zijn kat Cassius met mooie verhaaltjes. Hrabal bekommerde zich intensief om een aantal zwerfkatten en voor zijn favoriet Cassius schreef hij deze avondverhaaltjes. Mooi om te zien hoezeer Hrabal zijn best doet om zijn kat te vermaken, bijvoorbeeld met de anekdote over de dichter Hrubin.Katten lijken soms te luisteren, en door hun elegantie en ondoorgrondelijkheid kun je van alles op hen projecteren en hun toevertrouwen.


  De Groene Amsterdammer, Boeken blz 68 - vrijdag 7 februari 2020


Het geel van Marcel Proust
Mieke Bal
paperback/ gebrocheerd: € 24,50
Het geel van Marcel Proust dooor Mieke Bal is een ruim overzicht van haar hoogst opmerkelijke denkbeelden over en visies op kunst en literatuur. Het boek barst van de prikkelende analyses. Bal daagt uit, ze is regelmatig duister en ze provoceert. Haar enthousiasme over kunst en literatuur werkt aanstekelijk, ze is in dit boek niet cynisch of wegwerpend. Haar analyses zijn niet bedoeld om het laatste woord over een kunstwerk te hebben, maar om nieuwe en betere analyses mogelijk te maken.


  Trouw, Religie en Filosofie - vrijdag 7 februari 2020


De wereld liefhebben
Dr. Roel Kuiper
paperback/ gebrocheerd: € 19,50
Met geloof en liefde wil Roel Kuiper de ecologische paniek te lijf. Door de mens centraal te stellen is de wereld in de klimaatcrisis geraakt, stelt oud-senator Roel Kuiper. Het christendom heeft volgens hem alles in zich voor een andere, duurzame levensstijl en politiek. [Maaike van Houten]


  Trouw, Religie - woensdag 5 februari 2020


De grote stad
Jacques Ellul
paperback/ gebrocheerd: € 27,50
Het is fascinerend om te lezen wat Ellul in de Bijbel allemaal blootlegt rondom het thema 'stad'. U hoeft ook niet per se orthodox gereformeerd te zijn om met Ellul eens heel serieus en kritisch stil te staan bij de vrag wat 'de stad' in spiritueel opzicht met de mensheid doet. Het boek is ondertussen al bijna zeventig jaar oud, maar gelet op de wereldwijde trek naar megasteden kan dit boek nog wel heel lang actueel blijven.


  Algemeen Dagblad, Regio Amersfoort - zaterdag 1 februari 2020


Ik zal altijd van je houden
Geja van Reenen
ingenaaid: € 14,90
Geja steunt met haar boek en tekeningen ouders van homoseksuele kinderen in kerken: ‘Er bestaat zo’n verwrongen beeld’
Wat maak je als ouder door wanneer je kind als homo uit de kast komt? Geja van Reenen uit Barneveld schreef er een boek over, ondersteund met gedichten en eenvoudige schilderijen. Over de liefde voor haar zoon en over de pijn door veroordeling en afwijzing, vooral in de kerk.


  de Volkskrant, Boeken&Wetenschap - zaterdag 25 januari 2020


Arabesk
J. Heymans
gebonden: € 39,95
Bewondering voor Simeon ten Holt gegoten in een monografie. Ten Holt was de zestig al gepasseerd, toen hij na een leven vol expiriment doorbrak met de hypnotiserende klanken van Canto Ostinato. Tot de vele aangeraakten behoort de wiskundige, techniekfilosoof en essayst John Heymans, die zijn bewondering goot in de monografie Arabesk.Het boek bevat een cd met onuitgegeven opnamen van pianist Ten Holt, inclusief een oerversie van Canto Ostinato.


De verovering van Jupiter
-
paperback/ gebrocheerd: € 18,99
Het literaire festival Winternachten in Den Haag viert feest. Het festival bestaat al 25 jaar en dat verdient een boek. De verovering van Jupiter bevat bijdragen van een keur aan spekers van de afgelopen jaren. De schrijvers en dichters willen dat de literatuur de wereld verovert, en de volgende ambitie is Jupiter en Mars, schrijft Reggie Baaij guitig. Het boek is een heerlijke ratjetoe aan stijlen en vormen. Heel geschikt om op verloren momenten in te grasduinen.


  NRC, Wetenschap - zaterdag 25 januari 2020


Het nachtvlinderboek
Jeroen Voogd
gebonden: € 89,95
Het zojuist verschenen nachtvlinderboek is van een monumentale allure: royaal formaat, 670 pagina's. Voor het eerst zijn alle 'macronachtvlinders' van Nederland en Belgie (905 stuks) in één uitgave te bewonderen, op 3500 schitterende foto's waarvoor de ruspen en motten levend gefotografeerd zijn, in hun natuurlijke omgeving. Zo mooi en dichtbij zie je ze in werkelijkheid zelden.


  Trouw, Letter&Geest - zaterdag 18 januari 2020


Circusnachten
Angela Carter
gebonden: € 23,50
Het magisch-realistisch "Circusnachten' is het toegankelijkste en innemendste werk van de legendarische Britse schrijver Angela Carter. Trapeze-artiest Frere vertelt aan het einde van de negentiende eeuw haar levensverhaal aan een journalist. Hoe ze opgroeide in een bordeel, hoe haar vleugels groeiden en hoe ze leerde vliegen. Fere werd de lieveling van heel Europa.


  Trouw, Boekrecensie - vrijdag 17 januari 2020


Jacht op de schat
Prof. Andrea Camilleri
paperback/ gebrocheerd: € 20,90
Jacht op de schat is een nieuw deel in de legendarische detectivereeks van de vorig jaar overleden Andrea Camilleri.Camillerie lezen is bijzonder vermakelijk en onderhoudend. Opvallend is allereerst zijn virtuoze spel met taal. Dit boek is binnen de Montalbanoreeks een ongewoon verhaal. In de ontknoping riskeert Montalbano het weerloze slachtoffer te worden in een Hannibal-achtig horrotafereel.


  VPRO, VPRO gids blz 34 - dinsdag 14 januari 2020


Speculanten en revolutiebouwers
Rens Smid
paperback/ gebrocheerd: € 29,50
De meeste woningen in Amsterdam verrezen niet in opdracht van corporaties en gemeente, maar van projectontwikkelaars: aannemers, architecten en bouwlieden.Hun historische rol is bij gebrek aan archiefmateriaal nooit onderzocht, mede daarom kreeg ze onterecht een negatief imago, stelt planoloog en projectontwikkelaar Rens Smid. Smid kon de werkwijze van zes ontwikkelaars achterhalen en maakte een helder overzicht van Amsterdamse woningbouwhistorie, met fraaie archiefkaarten.


  VPRO, VPRO gids blz. 34 - dinsdag 14 januari 2020


Geestgrond
Sarah Moss
gebonden: € 21,50
Silvie heet eigenlijk Sulevia, naar een Keltische godin, want haar vader wilde dat ze 'een fatsoenlijke authentieke Britse naam kreeg'. Silvie is 17 en neemt met haar ouders, een oudheidkundige professor en een paar studenten deel aan een archiologisch expiriment. Een zomer lang doen ze alsof ze in de IJzertijd leven. Silvies vader is zo geobserdeerd door de oudheid dat hij zelfs maandverband overbodig vindt. Moss laat in het beklemmende Geestgrond de spanningen flink oplopen.


  de Volkskrant, Boeken - zaterdag 11 januari 2020


De ziel in het bloed
Ana Paula Maia
paperback/ gebrocheerd: € 17,95
Dit boek is geen proza voor zwakke magen, maar het is wel verdraaid goed geschreven. Onderkoeld en ingehouden voert Maia de lezer naar het slachtblok. Misschien wel de sterkste scene is die waarin een groep studenten het slachthuis bezoekt. Een meisje vraagt aan de 'verdover' of hij zichzelf als een moordenaar ziet. Tot haar schrik zegt de man simpelweg 'Ja'.


De kloof
Dorothea Tanning
gebonden: € 21,50
Pas op 94-jarige leeftijd debuteerdeTanning als auteur. Haar exotische novelle over een waanzinnig weekend op een ranch was het wachten waard. Meer dan een halve eeuw schijnt zij met dit verhaal bezig te zijn geweest. Dat zegt, behalve over haar schrijftempo, ook iets over de betekenis die het voor haar had. Deze vertelling laat zien dat schoonheid en wreedheid zich soms dicht bij elkaar bevinden en dat het verkennen van grensgebieden zo verleidelijk kan zijn dat het een offer waard is.


  VPRO, VPRO gids-boeken - zaterdag 11 januari 2020


De beste jaren van juffrouw Brodie
Muriel Spark
gebonden: € 21,50
Dit boek verscheen in 1961 en is bijna zestig jaar later nog even brutaal, sprankelend en geestig. In nog geen tweehonderd pagina's schildert Spark met sardonisch genoegen hoe de aanvankelijke zo populaire Miss Brodie met haar onorthodoxe onderwijsopvattingen langzaam haar greep op haar leerlingen verliest.


  De Limburger, leestips Wim Krings - maandag 30 december 2019


Onder verdenking
Eric Oosthoek
paperback/ gebrocheerd: € 19,99
Wim Krings: De schrijver Eric Oosthoek heeft het zich niet makkelijk gemaakt want er lopen drie verhaallijnen door elkaar. Hij weet de verhaallijnen goed uit elkaar te houden en daar waar nodig te verbinden. Oosthoek weet er een goede politieroman van te maken. Het boek greep me naar de keel en ik ben benieuwd naar het volgende deel.