In het nieuws een selectie

Vrijwel dagelijks komen boeken in het nieuws. Hier een selectie, zo actueel mogelijk.
Suggesties voor deze rubriek graag per mail naar redactie at boekenroute punt nl, of via het contact formulier.

Klik op de titel of de voorkant van het boek om direct te bestellen.

  Reformatorisch Dagblad, Gezondheid - woensdag 21 oktober 2020


Griep
Dick Bijl
paperback/ gebrocheerd: € 22,50
In een interview met Huib de Vries over zijn laatste boek geeft de auteur en epidemioloog Dick Bijl aan dat de optie ' heel voorzichtig niets doen'het verstandigste is. Hij bestrijdt het nut van de griepprik. "Ik sta niet negatief tegenover vaccineren, maar er moet wel hard wetenschappelijk bewijs over het effect en de veiligheid zijn." Op de vraag of hij zelf gebruik zal maken van een vaccin tegen Covid 19 zegt hij dat niet van plan te zijn. Hij verwacht meer van een gezonde leefstijl.


  Trouw, Vandaag - woensdag 21 oktober 2020


De achtste Zonnebloemen
Pauline Vijverberg
paperback/ gebrocheerd: € 21,99
Vincent van Gogh had behalve de bekende Theo nog een ondernemende broer, Cor. Deze vrij onbekend gebleven broer komt nu opnieuw tot leven in deze roman. Cor was niet alleen een avonturier die in de Boerenoorlog belandde, net als zijn broer tekende hij, maar dan in opdracht van de Nederlandsch-Zuid-Afrikaansche Spoorwegmaatschappij.


  Trouw, Duurzaamheid&Natuur - vrijdag 16 oktober 2020


Veldgids Schelpen
Rykel de Bruyne
gebonden: € 32,95
Voor schelpenverzamelaars en- liefhebbers is dit met prachtige foto's geílustreerde boek onmisbaar.De Bruyne schreef in 2004 een eerdere versie, maar er is sindsdien nogal wat veranderd. Zo zijn er de afgelopen 16 jaar maar liefst 40 soorten bijgekomen. Onder de nieuwkomers bevinden zich stekelhorens, oesterboorders enandere vreemdelingen die met oesterbroed zijn ingevoerd, zuidelijke soorten die door de opwarmende Noordzee oprukken en exotische soorten die uit kwekerijen zijn ontsnapt.


  Trouw, Religie - woensdag 14 oktober 2020


Kunst D.V.
Marleen Hengelaar-Rookmaaker
ingenaaid: € 19,90
Het boek is op z'n best wanneer al die (calvinistische kunsthistorici, filosofen, muziekwetenschappers en theologen) geleerden mogen vertellen over wat er in religieus opzicht allemaal te zien is op Breugels 'Boerenbruiloft'. 'De derde mei' van Goya. Het nachtelijk terrasje van Van Gogh. Over de porno en olifantenpoep in een madonna uit 1996 van Ofili. Mooi? Nee, lang niet altijd. Maar van betekenis? Absoluut.


Zorg voor de aarde
Peter Halldorf
paperback/ gebrocheerd: € 15,99
Hoe moeten christenen omgaan met het klimaat? De Bijbel rept van hemel en aarde die zullen vergaan en van een nieuwe hemel en nieuwe aarde. Hoe zit dat? Hoe verhoudt zich dat tot de klimaatramp? De Zweedse theoloog Peter Halldorf stelt dat christenen een diepgaande visie moeten ontwikkelen op Gods bedoelingen met de wereld.


  Trouw, Theologie - maandag 12 oktober 2020


Katholiek in de Republiek
Carolina Lenarduzzi
paperback/ gebrocheerd: € 28,50; gebonden: € 29,50
Volgende maand tijdens de tiende Nacht van de Theologie wordt het beste theologische boek van het jaar bekend gemaakt. Dit boek staat als een van de vijf boeken op de shortlijst.


Waar is God in de crisis?
Reinier Sonneveld
ingenaaid: € 12,50
Zeer actueel, blijkt ook uit de titel, is het boek van Reinier Sonneveld: 'Waar is God in de crisis?', waarin Sonneveld onderzoekt wat God met de coronacrisis te maken heeft. Dit boek is ook genomineerd voor het beste theologische boek van het jaar.


Oer
Corien Oranje et al.
paperback/ gebrocheerd: € 14,99
Hoge ogen gooit het boek 'Oer' om prijswinnaar te worden tijdens de Nacht van de Theologie. oer is een combinatie van evolutueleer en Bijbels scheppingsverhaal. De nacht van de Theologie is dit jaar op 14 november, Radio 5 van 18.00 tot 23.00 uur.


  de Volkskrant, Boeken - zaterdag 10 oktober 2020


Gemeente zegt ik Nederlands leren
Said El Haji
paperback/ gebrocheerd: € 16,99
Schrijver Said El Haji geeft in Rotterdam Nederlands aan anderstalige en schreef daarover columns en nu dus dit boek. We volgen de gevarieerd samengestelde klassen van deze leraar, die soms streng probeert te zijn, soms twijfelt of zijn lessen iets uithalen, maar nooit de belangstelling verliest voor zijn leerlingen. El Haji vertelt over de levens van zijn leerlingen, met humor en inlevingsvermogen. Zo maakt hij van moeizame integreeders weer individuen.


Het dode Brugge
Georges Rodenbach
paperback/ gebrocheerd: € 15,00
Twintig jaar voordat Thomas Mann zijn De dood in Venetie publiceerde, had de Belgische, Franstalige schrijver Georges Rodenbach een bestseller met zijn roman Het dode Brugge. Het boek was zo populair dat Brugge te maken kreeg met een golf van literair toerisme, al was niet iedereen daar blij mee. Het is een genot om het boek te lezen omdat de stad Brugge zo beeldig tot leven komt en de vertaler de toon zo goed heeft getroffen.


  De Telegraaf, vrouw - dinsdag 6 oktober 2020


Moederhart vol rouw en liefde
Elsbeth Kuysters
paperback/ gebrocheerd: € 19,95
Drie jaar geleden overleed de 17-jarige Sara aan zelfdoding. Haar moeder schreef er een boek over en vertelt in dit artikel hoe zij omgaat met het verdriet. Ze pleit ervoor dat kinderen al op basisschoolleeftijd over psychische problemen praten, ‘zodat voorkomen kan worden dat hun gedachten, net als bij Sara, uitgroeien tot onverslaanbare monsters.’


  NRC, Boeken - vrijdag 2 oktober 2020


Meral
Froukje Santing
paperback/ gebrocheerd: € 21,50
Meral is het hartverscheurende verhaal van de Turks-Nederlandse huisarts Meral die op haar werk heel zelfstandig en ambitieus is maar zich thuis door haar minder geïntegreerde Turks-Nederlandse man Bilal laat imponeren. Froukje Santing kent de Turkse samenleving goed, zij woonde en werkte er zeventien jaar, maar zoals zij zich voor dit verhaal inleefde in het geloof, de hoop en de liefde van verschillende generaties Turkse-Nederlanders, is meer dan vakkundig.


  Trouw, Column Bert Keizer - vrijdag 2 oktober 2020


Griep
Dick Bijl
paperback/ gebrocheerd: € 22,50
De ontmaskering van de griepprik, ik denk dat je het wel zo kunt noemen, begon in 2011 door Dick Bijl epidemioloog en toen hoofdredacteur van het Geneesmiddelenbulletin.. Bijl toonde aan dat de effectiviteit van de griepprik onbewezen was. Hij kwam deze week met zijn boek 'Griep, prikken, slikken of heel voorzichtig niets doen.' Hij komt in zijn boek tot een goed onderbouwde afwijzing van wat er op dit moment in ons land wordt verkondigd over griepremmers en het griepvaccin.


  de Volkskrant, Boeken - zaterdag 26 september 2020


Marie Curie
Isabel Sánchez Vegara
gebonden: € 14,50
Woensdag begint de Kinderboekenweek die staat in het kader van geschiedenis. De Volkskrant vindt dit boek een aanrader. Het boek is geschreven voor kinderen vanaf 6 jaar. Marie Curie vindt het röntgenapparaat uit en wint als eerste vrouw een Nobelprijs. En dan nog een.


  Trouw, Boeken - zaterdag 26 september 2020


Gemeente zegt ik Nederlands leren
Said El Haji
paperback/ gebrocheerd: € 16,99
Hoe leer je een tweede taal met lastige regels? Gemeente zegt ik Nederlands leren bestaat uit boeiende verhalen, soms geestig, soms pijnlijk, van Said El Haji over zijn ervaringen als docent. Ze komen overal vandaan, de cursisten die van El Haji Nederlands leren. El Haji, zelf als jongetje van zes vanuit Marokko naar Nederland gekomen omdat zijn vader hier werkte, behandelt zijn cursisten niet met fluwelen handschoenen. Wel treed hij ze onbevangen tegemoet.


  Trouw, Boekrecensie Trouw tipt religie - woensdag 23 september 2020


Oog in oog
Samuel Wells
paperback/ gebrocheerd: € 14,95
Samuel Wells had onder theologen al naam gemaakt, en inmiddels zit hij ook in het vizier van Nederlandse uitgevers: in twee jaar verschenen al vijf boeken van de Britse voorganger Wells in Nederlandse vertaling. In dit boekje gaat hij in op de vraag hoe je er kunt zijn voor een ander die worstelt met ziekte, rouw of angst.


  de Volkskrant, Boeken - zaterdag 19 september 2020


Nada
Carmen Laforet
gebonden: € 22,50
Andrea is een 18-jarige wees die kort na de Spaanse Burgeroorlog naar Barcelona komt om daar te studeren. Carmen Laforet doopte Andrea's verhaal Nada (niets) en dat was een symboliekzwangere titel toen de roman in 1945 verscheen, maar 75 jaar later blijft Nada vooral overeind als een intrigerende ontwikkelingsroman die zich afspreelt in een wereld waarin mannen losse handjes hebben en vrouwen er zijn voor het echte werk.


  de Volkskrant, Boeken - zaterdag 12 september 2020


Hartenvrouw
Iulian Ciocan
paperback/ gebrocheerd: € 19,50
Het vergt een knap schrijver om honderd aspecten van de verrotheid van een voormalige communistische samenleving de revue te laten passeren in een korte roman die behalve grimmig zo hilarisch is dat zelfs de lezers die 'eigenlijk niets' met deze thematiek hebbdie zullen uitlezen. De auteur is de in Moldavë geboren Julian Ciocan en Hartenvrouw is niet alleen zijn eerste in het Nederlands vertaalde roman, maar het is uberhaupt het eerste uit 'het Moldavisch' in het Nederlands vertaalde boek.


  de Volkskrant, Boeken - zaterdag 5 september 2020


De slag
Arturo Barea
gebonden: € 27,00
De autobiografische roman 'De slag' is een eigenzinnige getuigenis van de Spaanse Burgeroorlog. Rauw en gloedvol beschrijft Arturo Barea de strijd die woedt in zijn land én die in zijn eigen hoofd. Het boek is een eiegenzinnig ooggetuigenverslag, dankzij het gloedvolle gevoel voor detail dat van de pagina's afspat en de rauwe wijze waarop de schrijver scénes, beschouwningen en heftige uitbarstingen van emotie aan elkaar rijgt. Mooi dat dit boek nu eindelijk ook in het Nederlands te lezen is


  Trouw, duurzaamheid&natuur - maandag 24 augustus 2020


Bloeiende duinen
Rolf Roos
gebonden: € 39,50
Dit boek biedt een uitnodigende leestocht door de duinen voor wie nog van de late bloeiers wil genieten. Het grootste deel van het boek bestaat uit beschrijvingen van alle duingebieden. Handig daarbij zijn de hotspots, wandelingen langs minimaal tien kenmerkende plantensoorten, die online door de lezer zijn te raadplegen. Kortom een boek dat uitnodigt om zelf een tocht door het duin te maken, in elk geval door een deel.


  de Volkskrant, NRC Boeken - zaterdag 22 augustus 2020


Febe
Paula Gooder
paperback/ gebrocheerd: € 19,95
Paula Gooder heeft alles wat we weten over Paulus en de vroege kerk samengebracht in deze roman over de geheimzinnige Febe. Het resultaat is een zoetsappige schets van het leven van de eerste christenen in het oude Rome. De mooie Febe verbergt een vreselijk geheim.... Achterin treft de lezer honderd pagina's aan met alle historische informatie waarop het boek is gebaseerd.


  NRC, Boeken - zaterdag 22 augustus 2020


Zo kan het ook
Jaco Appelman et al.
paperback/ gebrocheerd: € 24,95
Levenslessen uit de natuur. De natuur heeft dit jaar onmiskenbaar van zich laten horen. Is er daarom een beter moment dan deze zomer om te bingereaden over wat er valt te leren over de wondere wereld van bomen, insecten, schimmels, planten, micro-organismes? Noem het ecologische zelfhulp. Het boek 'Zo kan het ook' is een beeldende introductie van bio mimicry: technieken geinspireerd door de natuur.


  Trouw, Zomertijd blz. 28-29 - zaterdag 22 augustus 2020


De wijde Sargassozee
Jean Rhys
gebonden: € 22,50
Dit opnieuw uitgegeven boek van Jean Rhys (geschreven in 1966) schittert nog steeds. Het is een roman waarmee de schrijfster haar plek in de canon van de wereldliteratuur verwierf. Het lijkt te gaan over een vrouw die zich niet laat 'temmen'- maar dat is selchts een oppervlakkige lezing. Jean Rhys: "Veel mensen zeggen dat dit boek gaat over de 'gevaarlijke kanten van de liefde'. In mijn ogen is dat enkel hoe de personages hun verziekte relatie zelf wenden te duiden.