In het nieuws een selectie

Vrijwel dagelijks komen boeken in het nieuws. Hier een selectie, zo actueel mogelijk.
Suggesties voor deze rubriek graag per mail naar redactie at boekenroute punt nl, of via het contact formulier.

Klik op de titel of de voorkant van het boek om direct te bestellen.

  de Volkskrant, Boeken - zaterdag 29 mei 2021


De waarde van woede
Nico Koning et al.
paperback/ gebrocheerd: € 29,90
In dit boek duikt Nico Koning in de geschiedenis van twee visies op woede: het Griekse 'herenperspectief', gericht op beheersing, en het joodse 'slavenperspectief', gericht op het erkennen van de (gerechtvaardigde) kern van deze gevaarlijke emotie. Juist nu, schrijft hij, zijn we in staat beide perspectieven te erkennen en naast elkaar te hanteren. Hij laat op diepgravende, indrukwekkende wijze tweeduidend jaar denken over woede de reveue passeren.


  VPRO, VPRO gids/ boeken - zaterdag 29 mei 2021


Winnetou
Karl May
gebonden: € 29,95
Winnetou leeft! De boeken die Karl May schreef over de avonturen van Old Shatterhand en Winnetou worden nog altijd herdrukt en gelezen. Toch is er nu pas - ruim een eeuw na Mays dood - een waardig Nederlandse vertaling van Winnetou. De dialogen zijn echt heel geestig.


  NRC, Boeken - vrijdag 28 mei 2021


De vrouwen aan wie ik s nachts denk
Mia Kankimaki
paperback/ gebrocheerd: € 24,99
De vrouwen aan wie ik 's nachts denk is een heel persoonlijk reisboek gecombineerd met biografieën van kunstenaars, schrijvers en ontdekkingsreizigers. De Finse Mia Kankimäki begint in Tanzenia in de sporen van koffieplantage-eigenaar en schrijver Karen Blixen.


  de Volkskrant, Boeken - zaterdag 15 mei 2021


Over geweld
Georges Sorel
paperback/ gebrocheerd: € 24,50
Georges Sorel (1847-1922) was de ideoloog van de geweldadige revolutie, uit te lokken met een algemene staking. Geweld was noodzakelijk. Alles was immers door en door verrot. Sorels boek, een vurige analyse van de Europese samenleving, werd verslonden door een nieuwe generatie revolutionairen. Na zijn dood ontving de familie een verzoek uit fascistisch Italië. Of ze een monument mochten plaatsen op zijn graf eenzelfde verzoek kwam later uit de Sovjet-Unie.


  Trouw, Trouw tipt filosofie - woensdag 12 mei 2021


Xenofon, De vorming van Kyros de Grote
Xenofon
gebonden: € 29,90
Een beetje koning heeft het in de kast staan, of zelfs gelezen. Vandaag als tip voor Mark Ruttes nieuwe ik: Xenofons De vorming van Kyros de Grote. Het is een 'vorstenspiegel' én een van 's werelds eerste historische romans. Wat zijn moed, wijsheid, beheersing en rechtvaardigheid ook alweer?


  NRC, Boeken - zaterdag 8 mei 2021


Gewilde dieren
-
gebonden: € 27,95
Dit boek vat de geschiedenis van herintroducties van (bijna) uitgestorven dieren in de Nederlandse natuur handzaam samen in hoofdstukken van tientallen auteurs. Een belangrijke les is: wie de fauna wil redden, moet eerst de natuur herstellen.


Natalja Gontsjarova
Marina Tsvetajeva
gebonden: € 37,50
De Russische dichter Marina Tsvetajeva schreef een adembenemend portret van haar landgenoot, de avantgardekunstenaar Natalja Gontsjarova. De tomeloze antibiografie is nu voor het eerst - schitterend - vertaald. Het is een boek om wild van te worden


Annales Regni Francorum - Kronieken ...
Theo Engelen
ingenaaid: € 30,00
799 was het jaar waarin paus Leo een flink pak slaag kreeg van de inwoners van Rome. De paus wis dat hij beter kon vertrekken en vluchtte naar de koning Karel de Grote. Die liet de paus helemaal naar Paderborn komen. En daar smeden hij en Leo een sluw plan. De kronieken van het Frankische rijk bestaat vooral uit oorlogen, gruweldaden en duistere voortekenen. Maar ze vormen ook onze belangrijkste informatiebron over het ontstaan van het Frankische rijk.


  de Volkskrant, Boeken - vrijdag 7 mei 2021


6 motherfucking 2
Mark Boninsegna
paperback/ gebrocheerd: € 17,50
Mark Boninsegna uit zijn liefde voor Feyenoord in rauwe poëzie. Wie weet inspireert hij zijn geplaagde club zondag tot een nieuwe 6 motherfucking 2.


  Trouw, Trouw tipt religie - woensdag 5 mei 2021


Jezus in Christendom en Islam
Eduard Verhoef
paperback/ gebrocheerd: € 18,95
Eduard Verhoef werpt een informatieve en verkoelende blik op een nog altijd smeulende religieuze controverse. Hij peutert een belangrijke angel uit de oude, bijkans onnavolgbare kwestie van Jezus' goddelijkheid. Mooi is dan toch ook, dat hij pal blijft staab voor zijn geloof in Jezus' historische kruisdood en de verlossende en verzoenende betekenis daarvan: wat dan aangaat, zaten Mohammed en de (christelijke) nestorianen er volgens hem toch echt naast. Gespreksstof te over dus.


Stemmen uit de stilte.
[geen auteur]
paperback/ gebrocheerd: € 19,90
Bij de 14ede-eeuwse Egyptische woestijn doemt er allicht een uitgestorven vlakte op voor uw geestesoog. Maar het zou er juist een drukte van belang zijn geweest. Kluizenaars, monniken en andere asceten bevolkte het gebied, op zoek naar God en het juiste in alles.


  de Volkskrant, Boeken - zondag 25 april 2021


Een middeleeuwse vraagbaak
Ludo Jongen
paperback/ gebrocheerd: € 19,00
De kritische uitgave Een middeleeuwse vraagbaak, met een hertaling in modern Nederlands, geeft een vermakelijk overzicht van een verdwenen wereld waarin godsgeloof en wereldwonderen vloeiend in elkaar overgingen.


De Armeense gruwelen
Dirk Roodzant
gebonden: € 39,00
In dit uiterts degelijke boek toont Dirk Roodzant aan dat de Armeense genocide niet uit de lucht kwam vallen. Al heel lang waren de Armeniërs vervolgd. En elke keer verschenen daar ook berichten over in de Westerse kranten. Nederland gruwde er openlijk van. Alleen al uit schaamte zou het volgende kabinet eens flink moeten zijn en de Armeense genocide ronduit erkennen.


  de Volkskrant, Boeken - zaterdag 3 april 2021


De zeven levens van Oscar Benton
Peter Bruyn
paperback/ gebrocheerd: € 18,50
De zeven levens van Oscar Benton is een journalistiek goed doortimmerd boek waarin de pop-en showbizzwereld uit de jaren zeventig even helder wordt uitgelegd als de essentie van de blues waar het in Bentons leven uiteindelijk om draaide.