In het nieuws een selectie

Vrijwel dagelijks komen boeken in het nieuws. Hier een selectie, zo actueel mogelijk.
Suggesties voor deze rubriek graag per mail naar redactie at boekenroute punt nl, of via het contact formulier.

Klik op de titel of de voorkant van het boek om direct te bestellen.

  HP/De Tijd, Zomernummer - zondag 15 juli 2018


Briljante man
M Tedja
paperback/ gebrocheerd: € 19,95
Deze roman- of missschien moeten we het een tekstcollage noemen - is hiërarchieloos opgezet. Het bijzondere is dat je vervolgens probleemloos op iedere willekeurige plek kunt beginnen met lezen. .. zo'n post-modernistisch boek is zeer welkom, in tijden dat het experiment in de roman zo goed als verdwenen is.


  de Volkskrant, Sir Edmund/Boeken - zaterdag 30 juni 2018


Marathon
Theo Engelen
gebonden: € 18,95
De middelbare Bart loopt in Dublin zijn eerste Marathon. In de eerste roman van Theo Engelen, hoogleraar historische demografie, kinderboekenschrijver en hardloper. Eenvoudig is het niet. 'De regen viel nog steeds op Dublin alsof de zondvloed aanstaande was. Zijn schoenen waren doorweekt' Dat gaan blaren worden.


De Duitse ideologie
Karl Marx et al.
paperback/ gebrocheerd: € 19,95
Marx in mooie heruitgave. Centraal in het boek staat de door Marx en Engels samen geschreven De Duitse ideologie. De teksten van Marx zijn klassiek en belangrijk genoeg om een plaats te verdienen in de mooi uitgegeven reeks filosofische boeken van Vantilt.


  Trouw, Boeken - zaterdag 30 juni 2018


Verzameld werk
Willem Bijsterbosch
paperback/ gebrocheerd: € 35,00
Het werk van de vergeten Haagse schrijver Willem Bijsterbosch (1955-2010) nu in één band. Opvallend aan Bijsterbosch is dat hij schrijft over homoseksualiteit zonder cliche's, geen coming outs, geen getob, aldus Coen Peppelenbos in zijn nawoord. Zijn geaardheid is gewoon een gegeven in deze verzamelde novellen die ook gaan over zijn Brabantse jeugd.


  NRC, Economie - donderdag 21 juni 2018


Staatsmijn Beatrix
Luc Wolters
gebonden: € 24,95
De belofte van de Beatrixmijn werd nooit werkelijkheid. Historicus Wolters schreef over het plan dat werd achterhaald door de geschiedenis. Terwijl de vooruitzichten aaanvankelijk zo fraai waren. Wolters ziet parallellen tussen de gebeurtenissen van toen en de huidige energietransitie. Maar het niet doorgaan van de Beatrix was volgens Wolters een zegen voor de Roerstreek. De ellende van de mijnsluitingen bleef de regio bespaard.


  Algemeen Dagblad, Regio - zaterdag 16 juni 2018


Chuck was in Den Haag
Ineke Bosman
paperback/ gebrocheerd: € 17,50
Chuck was in Den Haag is een boek over het leven van Den Haags bekendste straatmuzikant. 'Chuck bracht mensen bij elkaar, hij haalde het beste in mensen naar boven', vertelt de schrijver van het boek. Drie maanden lang heeft Bosman hem drie uur lang op maandag geinterviewd. Toen ze na een lange reis terugkwam bleek Chuck Deely inmiddels overleden. 'Chuck verbond mensen. Dat was niet zijn idee, maar hij bracht ze wel samen'.


  de Volkskrant, Sir Edmund - zaterdag 16 juni 2018


Voorwoorden
Søren Kierkegaard
gebonden: € 27,90
Kierkegaards voorwoorden bij niet-bestaande boeken verleiden tot meedenken, terugdenken en zelfreflectie. Anders dan de titel suggereert, is Voorwoorden van Kierkegaard geen instapmodelletje voor wie zich eindelijk wil wagen aan het werk van de Deense filosoof. Alleen al het nawoord van Paul Cruysberghs bij de gebundelde stukken, is omvangrijk.


  het Financieele Dagblad, Morgen - zaterdag 9 juni 2018


Duizend jaar weer, wind en water in ...
drs. J. Buisman
gebonden: € 49,50
Richard Bintanja: Van Napoleons terugtocht uit Moskou tot het vergaan van de Armada: het weer speelt een rol in de geschiedenis. In zijn zesdelige serie laat Buisman overtuigend zien dat dit voor vele momenten opgaat. Dit monumentale werk is een must voor iedereen die houdt van geschiedenis, het weer en het klimaat.


  De Telegraaf, Vrouw - zaterdag 2 juni 2018


Single vrouw in een parenclub
Tarja Meijers
paperback/ gebrocheerd: € 18,95
Wie weleens naar een parenclub gaat, hangt dat meestal niet aan de grote klok. Tarja Meijers wel: ze schreef er zelfs een boek over. In het boek haar relaas over ruim elf jaar clubavonturen.


  NRC, Boeken - vrijdag 1 juni 2018


Tragiek van een komedie
Piet Wackie Eysten
paperback/ gebrocheerd: € 12,50
De komedie in de titel is de opera buffa Die schweigsame Frau van componist Richard Strauss en librettist Stefan Zweig. Aan de hand van onder meer brieven tussen de twee vertelt Piet Wackie Eysten hoe de unpolitische Strauss in het vangnet van het nazi-regime verstrikt raakte. Daardoor kon Strauss niet verder samenwerken met de door hem bewonderde Joodse succesauteur Zweig.


Maarten van der Goes van Dirxland (1751-1826)
Pim Waldeck
gebonden: € 29,50
Oud-diplomaat Pim Waldeck schreef een voortreffelijke biografie van de man die het ontstaan van Nederland mogelijk maakte, dankzij neutraliteit en pragmatisme. De vergeten politicus Maarten van der Goes van Dirxland was de grondlegger van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Deze biografie verschaft dieper inzicht in het hoe en waarom van het Nederlandse buitenlandse beleid in Europa.


  Dagblad van het Noorden, Boeken - zaterdag 26 mei 2018


Het Rood Verzetsfront in het vizier ...
Paul Moussault et al.
gebonden: € 25,00
In maart 2018 sprak een groot aantal Nederlanders zich uit tegen de vernieuwde wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (sleepwet). Op 1 mei 2018 is deze wet geldig.
Het intensief bespioneren door geheime diensten van eigen onderdanen in naam van contraterrorisme is niet pas na 11 september 2001 begonnen, maar nam al vroeg in de jaren zeventig een aanvang. In die jaren leidde het nauwelijks tot discussie, het was voor de meesten een geaccepteerde vorm van contraterrorisme.


  Trouw, Letter&Geest - zaterdag 26 mei 2018


Goed eten
Michiel Korthals
paperback/ gebrocheerd: € 29,95
We zijn vervreemd van ons voedsel en beseffen te weinig dat de productie ervan morele vragen oproept, zegt filosoof Michiel Korthals. 'Laten we meer vragen stellen bij ons eten.' Voedsel, en hoe wij ons verhouden tot ons eten, is de expertise van Korthals. Op de eerste pagina van Goed eten schrijft hij; 'De twijfel over wat we moeten eten, wat gezond is en duurzaam, groeit bij heel veel consumenten.' Zelf koken draagt sterk bij aan de waardering van voedsel.


  Trouw, de Verdieping - woensdag 23 mei 2018


Adam, waar ben je? (En wat doet het ertoe?)
Dr. Willem Ouweneel
gebonden: € 29,90
Er staan in dit boek veel belangrijke argumenten die zich veelal terecht beroepen op steun in de christelijke traditie van de afgelopen twee millennia. Ouweneel heeft serieus nagedacht over zijn eigen manier van Bijbel lezen, weet als biologisch gepromoveerde veel van het evolutionaire debat en heeft bovendien goed nagedacht over de wetenschapsfilosofische aspecten van de evolutietheorie.


  Trouw, Letter&Geest - zaterdag 19 mei 2018


De zoektocht naar Madeleine Merano
Pauline J. van Munster
paperback/ gebrocheerd: € 18,50
Jonge man Abel reist af naar een klein Italiaans eiland waar zijn moeder kennis maakte met zijn vader. Het eiland is net in de ban van de verdwijning van een meisje. 'De zoektocht naar Madeleine Merano, is de vijfde roman van Van Munster, na een stilte van vijftien jaar.


Alleen in wervelende wereld
Lucien Custers
gebonden: € 29,95
Marijke Laurense (recensent Trouw) vindt het een flinke prestatie dat er eindelijk een echte Dér Mouwbiografie is verschenen. Er waren niet veel bronnen en zijn meeste brieven zijn per ongeluk of expres verbrand. Gelukkig is zijn werk er die inzicht geven in zijn drijfveren en levenshouding.


Mijn taalorkest
J.A. dèr Mouw et al.
paperback/ gebrocheerd: € 19,95
Een biografie als 'Alleen in wervelende wereld' is volgens recensent Marijke Laurense een mooie aanleiding om Dér Mouws gedichten te gaan (her)lezen in het onlangs verschenen 'Mijn taalorkest': een royale selectie van Jan Kuijper uit Dér Mouws Brahman-bundel.