In het nieuws een selectie

Vrijwel dagelijks komen boeken in het nieuws. Hier een selectie, zo actueel mogelijk.
Suggesties voor deze rubriek graag per mail naar redactie at boekenroute punt nl, of via het contact formulier.

Klik op de titel of de voorkant van het boek om direct te bestellen.

  Trouw, de Verdieping - donderdag 14 december 2017


Basisgids orchideeën
Karel Kreutz
paperback/ gebrocheerd: € 21,95
Het gaat goed met de orchideeën ze behoren tot de zeldzaamste fascinerendste en mooiste planten van de wereld. Kreutze bestudeert ze vanaf zijn 15de in Europa, Noord-Afrika en het Midden-Oosten en geldt als een expert op het gebied van orchideeën. Beheersmaatregelen, mildere winters, warmere zomers, meer neerslag, nieuwe natuurgebieden, betere waterkwaliteit, minder uitstoot van schadelijke stoffen in lucht en bodem hebben aan de betere omstandigeheden voor de orchidee bijgedragen.


  de Volkskrant, V Boeken - woensdag 13 december 2017


Dada een geschiedenis
Hubert van den Berg
paperback/ gebrocheerd: € 29,95
Op nr 6 in de Volkskrant ranglijst van de beste boeken van 2017 staat het boek Dada. Een geschiedenis. De geschiedenis van de baldagige kunstenaarsbeweging dada, begonnen in 1916 en nog altijd actueel, is al vaak opgetekend. Hubert van den Berg laat zien dat die geschiedenis rigoureus herschreven moet worden, met dank aan recentelijk geopenbaarde bronnen.


Willem Kloos 1859-1938
Peter Janzen et al.
gebonden: € 29,50
In de lijst van de beste boeken van 2017 staat dit boek op 37. De schrijvers zetten volgens de Volkskrant Kloos goed neer als schrijver en redacteur. De bechrijving van Kloos' gekte, zijn verblijf in een inrichting, zijn zelfmoordpoging en totale ontreddering zijn aangrijpend. Kloos is een hypergevoelige, licht-hysterische, klagende en drankzuchtige dichter.


  De Telegraaf, Boeken - dinsdag 12 december 2017


Zwijgplicht
Theo Stokkink
paperback/ gebrocheerd: € 24,50
Het boek Zwijgplicht draait om twee personen. Theo en zijn geadopteerde dochter Helene. Hij is een kandidaat-notaris van goede katholieke huize, maar moet leven met een groot geheim. Theo is homoseksueel. Het boek gaat over Theo's geheime leven, maar ook over het lot van de Belgische vluchtelingen die in 1914 naar Nederland kwamen. En over het gewone leven in de eerste helft van de vorige eeuw. De goedgekozen titel blijkt naadloos te passen op alle aspecten van dit verhaal.


  de Volkskrant, Sir Edmund/Boeken - zaterdag 9 december 2017


Biografie van een uitgeverij / Biography ...
Walter van der Star et al.
paperback/ gebrocheerd: € 22,50
Dit boek is een hommage aan de uitgeverij Gaberbocchus, dertig jaar na de dood van het echtpaar Themerson, en is verschenen bij Huis Clos van Piet Gerards c.s., de ontwerper/uitgever die de Themersons begin jaren tachtig in Londen leerde kennen. Het eerbetoon biedt een visuele inventaris van alle zestig titels die tot 1979 bij Gaberbrocchus verschenen. In de geest van het voorbeeld kreeg elk hoofdstuk een andere kleur papier.


Revolutionaire ideeën
Jonathan I. Israel
gebonden: € 69,50
Jonathan Israel heeft een onevenwichtig, maar interessant boek geschreven. Hij begint meteen provocerend. Alle sociale en economische verklaringen voor het uitbreken van de Revolutie schieten tekort, zegt hij. De monarchie verkeerde weliswaar in een financiele crisis, maar dat was niets bijzonders, de koning kwam altijd geld tekort. Ondanks de kritiek die P.Giesen heeft op het boek vindt hij dat het boek bijdraagt aan een genuanceerde kijk op de Revolutie.


  Algemeen Dagblad, Column van Marjan Berk - woensdag 6 december 2017


Dubbelbloed
Etchica Voorn
paperback/ gebrocheerd: € 17,50
Op 6 december zal Marjan Berk haar column wijden aan het prozadebuut van Etchica Voorn 'Dubbelbloed".


  NRC, Cultuur/Boeken - vrijdag 1 december 2017


Dada een geschiedenis
Hubert van den Berg
paperback/ gebrocheerd: € 29,95
Dada, in 1916 te Zurich opgericht staat bekend als een avant-gardebeweging. Een beweging die zich, uit protest tegen een oorlog, welke het faiiliet van de westerse beschaving bezegelde, had gespecialiseerd in nihilisme en antikunst. Hubert van den Berg vindt dat het tijd wordt om dat beeld te herzien. Dada is een aangenaam ontnuchterend boek geworden, strikt empirisch van inslag en daardoor behoorlijk kritisch over het gangbare beeld van Dada.


  NPO, Journaal - donderdag 30 november 2017


Bosatlas van de veiligheid
-
gebonden: € 29,95
Geruststellende gedachten volgen het NOS journaal: we worden geen slachtoffer van terrorisme, criminaliteit of enge ziekte. Nee, we vallen gewoon wat hard van de trap. En, hier in hartje Utrecht moeten we ons wel degelijk zorgen maken want fijnstof zorgt hier voor een vroegtijdig einde. En bij u? Zoek het op in deze nieuwe Bosatlas. Van de veiligheid.


  Reformatorisch Dagblad, Boeken - maandag 27 november 2017


een gezinsdrama
Cornelie van Well
paperback/ gebrocheerd: € 15,50
Cornelie van Well maakte 25 jaar geleden van dichtbij een familiedrama mee. Olga, een vriendin met psychische problemen, verdrinkt haar twee jonge kinderen, Janne (5) en Rieke (3), in bad en pleegt daarna in de slaapkamer zelfmoord.
Het boek bestaat uit twee delen. De verhalen van betrokkenen beslaan twee derde van het boek. In deel 2 komen hulpverleners en experts aan het woord. Zj vertellen hoe je zo’n familiedrama aan zou kunnen zien komen, mogeljk kunt vookomen.


  Trouw, Letter&Geest - zaterdag 25 november 2017


Duizend-en-een nachtmerries
Rodaan Al Galidi
paperback/ gebrocheerd: € 18,95
Verhalenbundel van de Irakse dichter Rodaan Al Galadi die in 1998 in Nederland belandde en zichzelf de taal leerde. Al Galidi's roman '' Hoe ik talent voor het leven kreeg', over negen jaar in het azc, werd vorig jaar een groot succes. Deze bundel begint met de verzekering dat de boekpersonages niet echt zijn gestorven; hun dood was slechts nodig voor de spanning.


  NRC, Boeken - vrijdag 24 november 2017


Jeeves en de liefde
P.G. Wodehouse
paperback/ gebrocheerd: € 18,50
De laatste jaren verschijnen weer regelmatig nieuwe vertalingen van Wodehouse' werk. Voorlopig laatste in de rij is Jeeves en de liefde. The mating season heet het orgineel van deze roman, en die titel geeft goed weer waar het hier om draait: iedereen is verliefd. Al die liefdes kennen uiteraard absurde obstakels die overwonnen moeten worden. Wodehouse houdt ervan om verwikkeling op verwikkeling te stapelen tot het bouwwerk zo wankelt dat alleen Jeeves de wereld nog kan redden.


  Trouw, Economie - maandag 20 november 2017


Toon
Karien Van der Loo-Van de Sande et al.
paperback/ gebrocheerd: € 24,50
Na een dodelijk arbeidsongeval belanden nabestaanden vaak in een juridisch gevecht. Zo ook Karien van der Loo. Maar dat wilde ze helemaal niet. Ze is niet rancuneus, maar wil juist dat er wat veranderd. Een dag voor veiligheid werkt beter dan boetes. Ze heeft samen met haar broer een boek geschreven 'Toon' (haar man die in 3014 overleed bij een bedrijfsongeval) over hun ervaringen.


  de Volkskrant, Boeken - zaterdag 18 november 2017


Hopeloos hoopvol
John D. Caputo
paperback/ gebrocheerd: € 22,50
Filossof John Caputo doorbreekt met dit boek alle traditionele kaders in het denken over geloof en ongeloof. Behoedzaam en met humor laveert hij tussen poëzie, biografie, filosofie en theologie. Onlangs verscheen de nederlandse vertaling van Caputo's boek.


  Trouw, Religie&Filosofie - woensdag 15 november 2017


Een goede dood
Ton Vink
paperback/ gebrocheerd: € 19,99
Leonie breebaart: Ton Vink kent de materie uit de praktijk en heeft daarop een weloverwogen visie. Dat maakt 'Een goede dood' ondanks de saaie stijl toch tot een waardevolle bijdrage aan het euthanasiedebat. Het boek behandelt per hoofdstuk een dilemma, meestal aan de hand van actuele gevallen.


  Trouw, Vandaag - zaterdag 11 november 2017


De Amsterdamse herberg 1450-1800
Maarten Hell
gebonden: € 29,95
In Nederland speelt de herberg in de geschiedschrijving meestal een vrolijke bijrol. Nu is er een monografie over Amsterdamse drinkhuizen. In de dertiende eeuw zijn er al tappers in Amsterdam, vanaf 1450 is er voldoende informatie beschikbaar om te kunnen spreken van een serieuze herbergactiviteit die in de zestiende eeuw tot grote bloei komt.


Duizend-en-een nachtmerries
Rodaan Al Galidi
paperback/ gebrocheerd: € 18,95
Een mooi interview met de schrijver Rodaan al Galidi over de slaapcursus die hij volgde en waar hij vertelde over hetgeen hem uit de slaap houdt. De nachtmerrie waarin de de geheime dienst zijn broer kwam halen of de keer dat hij als kind moest kijken naar de executie van een paar dienstweigeraars. Het moeilijkste waardoor hij niet kan slapen, is omdat zijn broertje sigaretten ging halen en terugkwam met een kogel in zijn borst en knie. En zo dus duizend-en-een nachtmerries.


Annie
Michel Bongers
gebonden: € 15,00
Het bizarre verhaal van Annie E. Ze werd verdacht van de moord op haar vader en veroordeeld voor het doden van haar moeder. Michel Bongers schreef een boek over tuidersdochter Annie en heeft geprobeerd te focussen op de feiten, want 'die zijn al fascinerend genoeg'. Met zijn boek wil Bongers het verhaal over de moordende huisvrouw uit Bemmel nuanceren. Hij wilde vooral een boek schrijven over het leven van Annie, een vrouw die geschiedenis schreef in de Nederlandse criminologie.


  NRC, Boeken - vrijdag 10 november 2017


Nederlandse kruisvaarders naar Damiate ...
J. van Moolenbroek
gebonden: € 35,00
Minutieus en met citaten uit primaire bronnen is er gereconstrueerd wat zich voor en tijdens de Vijfde Kruistocht afspeelde. De auteur beschrijft waarom er juist aan deze vijfde kruistocht zoveel Hollanders deelnamen en wat hun werkelijke rol was. Pas aan het einde van de negentiende eeuw verdwijnt de mythe van de Haarlemse heldendaden bij Damiate defenitief uit de geschiedenisboekjes, om tot aan het verschijnen van het boek van Van Moolenbroek nauwelijks meer verteld te worden.


  Algemeen Dagblad, Eeuwig Den Haag - dinsdag 7 november 2017


Haagse dames in de makelaardij
Noor de Vries Robbé
paperback/ gebrocheerd: € 21,50
Het was in 1973 bijna revolutionair: een kantoor met alleen vrouwelijke makelaars. Noor de Vries Robbé durfde het aan en rekende af met reacties van mannelijke collega's over 'die hobbyende huisvrouwen'. In dit boek blikt ze terug op 'een vak vol emoties'.
Noor de Vries Robbé presenteert haar boek Haagse dames in de makelaardij vanavond (7 november) om 19.00 uur bij boekhandel Paagman aan de Frederik Hendriklaan.


  de Volkskrant, Sir Edmund/ Boeken - zaterdag 4 november 2017


Ver weg dichtbij
Boeli van Leeuwen
gebonden: € 17,90
Tommy Wieringa: Ver weg van zijn eiland sprak Boeli van Leeuwen begin jaren vijftig voor de Wereldomroep liefdevol over Curaçaoënaren. In deze gesproken columns is al de grote schrijver te ontwaren die hij later zou worden. In zijn stukken volgen we de rusteloze zoeker, iemand die altijd positie moest bepalen tussen hier en daar.


  Trouw, Letter&Geest - zaterdag 4 november 2017


Het regent in de trompetten
Pierre Kemp
paperback/ gebrocheerd: € 19,95
Janita Monna: De steenvast rijmende poezie van Pierre Kemp is helder en verstaanbaar, vol sprankelende taalvondsten. 'Neusherinneringen' is er zo eentje, over hoe geur en herinnring verbonden zijn. Pierre Kemp overleed in 1967. Hij was een literaire eenling, met een omvangrijk oeuvre - zijn verzameld werk telt drie dikke delen - van merendeels korte gedichten. Daaruit koos Wiel Kusters, die ook de biografie van Kemp schreef, samen met Ingrid Wijk 'de mooiste' voor dit boek.


  NRC, Boeken - vrijdag 3 november 2017


Herinneringen
Nadezjda Teffi
paperback/ gebrocheerd: € 18,50
Herinneringen zijn de memoires van de humoristische schrijfster Teffi (1872-1952) Tot de revolutie in Rusland was ze daar een gevierd auteur.Teffi (pseudoniemnvan Nadezjda Lochvitskaja) is een soort vrolijke Paustovski. Zelfs onder de moeilijkste omstandigheden overheerst in haar proza haar lichtheid, die het een grote kracht verleent.


  Zin, Poezie - vrijdag 3 november 2017


Dit is de beste aller tijden
Hans Plomp
paperback/ gebrocheerd: € 17,50
Erik Jan Harmens: Hans Plomp is bekend vanwege zijn expirimenten met geestverruimende middelen en zijn succesvolle protest tegen de sloop van het dorp Ruigoord. Ook is hij al bijna 50 jaar schrijver en dichter. Bladzijden in deze bundel zijn vaak meer onbedrukt dan bedrukt, gevolg is dat je het weinige wat er staat met extra aandacht gaat lezen en herlezen. Het weinige kan heel veel zeggingskracht hebben.


  DWDD, Boeken bij DDWD - donderdag 2 november 2017


De Neerkant
Ernst Jansz
paperback/ gebrocheerd: € 29,50
Op 2 november zal Ernst Jansz tijdens de uitzending van De Wereld Draait Door over zijn boek vertellen en zeker ook iets laten horen van zijn nieuwe CD. De bij het boek meegeleverder CD bevat 18 voor het grote deel nieuwe nummers.


  Trouw, de Verdieping - woensdag 1 november 2017


Bij je volle verstand
Tim Keller
paperback/ gebrocheerd: € 19,95
Stel je eens voor dat het christelijk geloof de ultieme bron zou zijn van antwoorden op alle belangrijke levensvragen? Tim Keller, predikant in New York en veelschrijver neemt in dit boek die vraag als uitgangspunt voor een handreiking aan mensen die sceptisch staan tegenover het christelijk geloof.


  de Volkskrant, Sir Edmund/Boeken - zaterdag 28 oktober 2017


Hotel Moederland
Yusuf Atilgan
paperback/ gebrocheerd: € 19,95
Slechts twee romans, een verhalenbundel en een kinderboek schreef de Turkse auteur Yusuf Atilgan. Maar wat voor boeken! Vorig jaar verscheen zijn debuutroman in vertaling ( De lanterfanter) en nu is zijn andere roman vertaald. Het boek is een boeiende studie van een man die door de maatschappij wordt buitengesloten en besluit nog een stap verder te gaan. Het is opmerkelijk hoe open Atilgan over seksualiteit schrijft. Met dit boek is een unieke Turkse stem vertaald.


  NRC, Cultuur/het interview - vrijdag 27 oktober 2017


Na het neoliberalisme
Hein-Anton van der Heijden
paperback/ gebrocheerd: € 24,50
In de ogen van politicoloog Hein-Anton van der Heijden is klimaatverandering het mondiale probleem van dit moment. De overheid zou veel actiever kunnen ingrijpen. Van het bedrijfsleven verwacht hij weinig. Volgens Van der Heijden zien bedrijven heel goed dat klimaatverandering grote gevolgen heeft voor hun functioneren. Ook de grote fossiele bedrijven die hebben simpel gezegd geen toekomst meer. Hijj verwacht wel veel van sociale bewegingen.


  NRC, Cultuur/het interview - woensdag 25 oktober 2017


De Neerkant
Ernst Jansz
paperback/ gebrocheerd: € 29,50
Ernst Jansz verloor door het kampsyndroom van zijn vader zijn spontaniteit. Muziek met CCCInc. en Doe Maar bleek voor depressie een uitlaatklep. Op zijn nieuwe album keert hij terug naar zijn beginjaren als muzikant. De Neerkant, uitgekomen op album en in boekvorm + bonus cd, gaat over zijn leven in de commune waar de zes hippies uit Amsterdam (CCCInc.) tot groot afgrijzen van de inwoners neerstreken.


  Trouw, De verdieping - woensdag 25 oktober 2017


Geloof laat een Muur vallen
Christian Führer
gebonden: € 24,95
De Oost-Duitse lutherse predikant Christian Fuhrer (1943-2014) speelde een hoofdrol in de brede burgerbeweging die uiteindelijk leidde tot de val van de Berlijnse Muur. In zijn Nicolaikirche in Leipzig begon hij in 1982 met wekelijkse vredesgebeden die uitgroeiden tot massale demonstraties. In zijn memoires tekent hij in korte fragmenten zijn inspirerende levensverhaal op. Vertaling door Pieter Oussoren.


  de Volkskrant, Sir Edmund/Boeken - zaterdag 21 oktober 2017


Jacobs vlucht
Craig Harline
paperback/ gebrocheerd: € 24,95
De shortlist van de Libris Geschiedenis Prijs is opvallend journalistiek dit jaar, en dat is goed nieuws voor de lezer. Het boek Jacobs vlucht is een van de kanshebbers. Bij Graig Harline gaat het niet om nieuwe inzichten over de Reformatie en de Contrareformatie in onze vroegmoderne tijd. Hij wil juist de lezer met behulp van een familiekroniek laten voelen hoe het was om als calvinistisch predikant het terroristische regime van Alva te trotseren.


Jeeves en de liefde
P.G. Wodehouse
paperback/ gebrocheerd: € 18,50
Dat de Britse humorist P.G. Wodehouse het aan de stok had gekregen met A.A. Milne, blijkt uit The Mating Season (1949) nu vertaald door Leonard Breuger als Jeeves en de liefde. Daarin moeten de 'misselijkmakende rijmpjes' over Janneman Robinson worden voorgedragen op een dorpsfeest.


  NRC, Cultuur/Boeken - vrijdag 20 oktober 2017


Leven en dood volgens Jelke Bos
Trinus Riemersma
paperback/ gebrocheerd: € 14,50
'Het is nu een week of twee geleden dat ik de dood in de ogen heb gekeken, en dat heeft me meer gedaan dan ik in het begin wilde toegeven'. Zo begint de novelle Leven en dood volgens Jelke Bos van de in 2011 overleden Friese schrijver Trinus Riemersma. De ik-persoon is niet Riemersma zelf, maar de labrador Jelke Bos, die zijn leven overpeinst en zich verontschuldigt dat hij zich in menselijke termen moet uiten. Het is leuk om te lezen hoe honden over mensen én over zichzelf denken.


Ver weg dichtbij
Boeli van Leeuwen
gebonden: € 17,90
Tien jaar geleden overleed op Curaçao de Antilliaanse schrijver Boeli van Leeuwen. Reden om 29 van de 37 columns die de schrijver tussen 1951 en 1954 voor de Wereldomroep had ingesproken te bundelen. In Ver weg dichtbij maakt hij, behalve scherpe portretten van de Curaçaoënaars, mooie vergelijkingen tussen Curaçao en Nederland.