In het nieuws een selectie

Vrijwel dagelijks komen boeken in het nieuws. Hier een selectie, zo actueel mogelijk.
Suggesties voor deze rubriek graag per mail naar redactie at boekenroute punt nl, of via het contact formulier.

Klik op de titel of de voorkant van het boek om direct te bestellen.

  De Telegraaf, Binnenland - vrijdag 24 maart 2017


Bij twijfel zeker doen
Marly Senden
paperback/ gebrocheerd: € 20,00
De psycholoog Marly Senden komt in haar praktijk zoveel relatietwijfelaars tegen dat ze deze op weg wil helpen. Haar wetenschappelijk onderbouwde boek is gelardeerd met testjes, checklists en cases. Senden:"Praktijkvoorbeelden genoeg, ik heb mijn clienten natuurlijk onherkenbaar gemaakt. Er wordt wel gezegd dat mensen lichtzinnig scheiden, ik vind juist dat ze er te lang over doen om de knoop door te hakken." Maar scheiden betekent altijd rouw en verlies, ook voor de initiatiefnemer.


  NPO, Een vandaag - woensdag 22 maart 2017


een gezinsdrama
Cornelie van Well
paperback/ gebrocheerd: € 15,50
Cornelie van Well, auteur van het zojuist verschenen boek “Een gezinsdrama” treedt op in programma Radio Eenvandaag op Radio 1, 15:00 uur. Presentator Art Rooijakkers vraagt ook naar haar eigen herinneringen van dit gezinsdrama. Het is een gesprek met een persoonlijke insteek.


  Trouw, Letter&Geest - zaterdag 18 maart 2017


In de ban van een beter verleden
Willem Huberts
gebonden: € 24,95
Vele tienduizenden Nederlanders bekeerden zich vorige eeuw tot het fascisme in de periode tussen twee wereldoorlogen. Waarom? En waarom mislukten vervolgens de fascistische bewegingen, alleen Anton Mussert wist met zijn NSB enige vast grond te vinden voor zijn ideeén? Willem Huberts zoekt antwoorden in de roerige tijd van 1880 tot 1920.


  NRC, Cultuur - vrijdag 17 maart 2017


Op de boomgrens
Thomas Bernhard
paperback/ gebrocheerd: € 16,50
Drie korte verhalen van Thomas Bernhard zijn samengebracht in dit boekje. Het geeft volgens H.M van den Brink een mooie introductie in de taal, met zijn nu eens hamerende, dan weer kronkelende, in elkaar grijpende zinnen, in de logica, in de toneelmatige scènes en in het zwarte wereldbeeld van de Oostenrijkse schrijver.


  de Volkskrant, Sir Edmund - zaterdag 11 maart 2017


Herinneringen
Nadezjda Teffi
paperback/ gebrocheerd: € 18,50
Arjan Peters geeft dit boek 4 sterren. Het is meeslepend geschreven over situaties in tijden van extreme chaos. Onder de vele Russen die zich in 1919 uit de voeten moesten maken nadat de bolsjewieken de macht hadden gegrepen, bevond zich Teffi, een humoristische columniste. Teffi was het pseudoniem van Nadezjda A.Lochvitskaja. Na de vlucht kwam ze uiteindelijk terecht in Parijs waar ze deel uitmaakte van de emigrantengemeenschap en weer ging schrijven, in de taal van haar vaderland.


Het verlaten land
Mouloud Mammeri
paperback/ gebrocheerd: € 16,95
Eerste moderne Algerijnse roman vertaald. Het verlaten land gaat over een vriendengroep die samenkomt op zolder in een bergdorp.
Mammeri is een scherp waarnemer die zich niet tot een gemakkelijk oordeel laat verleiden. Hij laat zien hoe verstikkend en vernederend, met name voor vrouwen, de traditionele familieverhoudingen zijn. Iets wat hem in Algerije niet door iedereen in dank werd afgenomen. in 1989 kwam hij om bij een verdacht auto-ongeluk.


  De Telegraaf, Leven - vrijdag 10 maart 2017


een gezinsdrama
Cornelie van Well
paperback/ gebrocheerd: € 15,50
“Gezinsdrama na kwart eeuw nog niet vergeten”. Deze kop vat het boek goed samen. In het interview vertelt de auteur dat haar persoonlijke ervaringen aanleiding waren dit boek te schrijven.
Mat als belangrijkste elementen de vele praatsessies die de achtergebleven vader hield en daarmee de omgeving betrok bij het verwerken, maar ook hoe belangrijk het is signalen dat er iets fout is, serieus te nemen. Leerzaam voor hulpverleners, ingrijpend om te lezen.


  Reformatorisch Dagblad, Boeken - maandag 6 maart 2017


Het Brein van farao tot fMRI
Kees Brunia
paperback/ gebrocheerd: € 29,95
Andre Aleman: In dit boek beschrijft de emeritus hoogleraar fysiologische psychologie Kees Brunia de verwondering die zich van hem meester maakte bij het besef van miljarden hemellichamen op ontzagwekkende afstanden van elkaar. De ondertitel van het boek "een fenominale ontdekkingsreis", klinkt wellicht wat hooggespannen, maar doet wel recht aan de inhoud. De lezer krijgt een prachtig overzicht voorgeschoteld van belangrijke inzichten uit de hersenwetenschap.


  NRC, Boeken - vrijdag 24 februari 2017


Hij kan me de bout hachelen met zijn ...
Hans Boland
paperback/ gebrocheerd: € 17,50
Michiel Krielaars: 'Anna Karenina met een Nederlandse ziel. Het boek 'Over Anna Karenina en de kunst van het vertalen' schreef Hans Bolland ter gelegenheid van zijn vertaling van het boek 'Lev Tolstoi: Anna Karenina'. Hij legt in het boek overtuigend rekenschap af van zijn daden. Boland omschrijft het zelf als "Er 'staat' iets anders in het Russisch, en toch is het precies wat er in het Russisch staat- maar nu met een Nederlandse ziel. Toverij!"


  BNN, Geslacht - dinsdag 21 februari 2017


Liefde is een rebelse vogel
Mounir Samuel
paperback/ gebrocheerd: € 19,95
De grenzen tussen mannen en vrouwen vervagen steeds meer. Ryanne van Dorst onderzoekt die grenzen in het nieuwe BNN programma Geslacht!
Vanavond Mounir Samuel met zijn boek "Liefde is een rebelse vogel". Mounir Samuel (1989), voorheen bekend als Monique Samuel, is opiniemaker, politicoloog en Midden-Oostendeskundige. Hij schreef voor De Correspondent, Trouw, NRC Handelsblad.


  de Volkskrant, Sir Edmund - zaterdag 11 februari 2017


Reis zonder einde
Marco Balzano
paperback/ gebrocheerd: € 22,50
Marco Balzano kreeg voor dit boek de Premio Campiello 2015 toegekend. Volgens Edwin Krijgman is dat niet onbegrijpelijk: 'Ninetto is een sympathieke antiheld, de treurigheid van het bestaan van de naar het noorden getrokken terroni wordt indringend beschreven, en er zit een donkergrijze humor in het boek.' Maar het boek is volgens Krijgsman nog niet de 'grote roman over arbeidsmigratie'. Lees en oordeel zelf.


  Reformatorisch Dagblad, Boeken (Maarten Stolk) - vrijdag 10 februari 2017


Wachters van de nacht
Lammert Gosse Jansma
paperback/ gebrocheerd: € 24,50
Spoedig zal de wereld vergaan, althans, Nederland. Door een zondvloed. Dat is de overtuiging van de “Wachters van de nacht”. En als die voorspelling nu eens niet uitkomt? „Het voortbestaan van een eindtijdbeweging wordt niet of nauwelijks bedreigd door falende profetieën of voorspellingen”, stelt dr. Lammert Gosse Jansma. Hij doet al jaren onderzoek naar profetische en chiliastische bewegingen in heden en verleden.


  de Volkskrant, Sir Edmund - zaterdag 4 februari 2017


Lijkententoonstelling
Hassan Blasim
paperback/ gebrocheerd: € 19,95
De verhalen van Blasim spelen zich af tijdens de vele oorlogen die zijn geboorteland (Irak) hebben geteisterd. Maar het oorlogsleed staat bij Blasim niet op de eerste plaats. Vooral zijn interesse hoe mensen hun angsten tot een verhaal maken ervaar je. Werkelijkheid en verbeelding lopen onnavolgbaar door elkaar heen en Blasim stelt meer dan eens dat het ook allemaal verzonnen kan zijn. Dus niet, denk je dan. En daardoor komt de gruwel des te harder aan.


  NRC, Cultuur Boeken - vrijdag 3 februari 2017


Het humanitaire moment
Marjet Brolsma
paperback/ gebrocheerd: € 39,00
Brolsma's dissertatie concentreet zich op idealistische bewegingen in Nederland tussen 1914 en 1930. Tegen het einde van de negentiende eeuw was er onder kunstenaars, schrijvers en intelectuelen steeds meer kritiek op de burgelijke samenleving ontstaan. Deze studie schenkt zowel aandacht aan de wisselwerking tussen cultuurkritiek en politiek, als aan de grensoverschrijdende contacten van de humanitair-idealisten en hun blauwdrukken voor een 'nieuwe cultuur'.


Lief dagboek, beste kameraad
Cissy van Marxveldt
paperback/ gebrocheerd: € 15,00
Van Marxveld was een van de eerste bestseller-schrijvers van Nederland. Critici waren zelden positief. Er kleefde aan haar toch het beeld van het 'dappere huisvrouwtje'. Soeting haalt met deze biografie dat beeld onderuit. Van Marxveld was in haar ogen een succesvolle, gedreven en geemancipeerde vakvrouw. Een van de rode draden in deze biografie is ddan ook de ergenis over het gebrek aan erkenning. Ze was veel te bescheiden schrijft Soeting, want ze werkte heel hard voor de kost.


  de Volkskrant, Ten eerste - dinsdag 31 januari 2017


Verwarde man
Mark Verhoogt
paperback/ gebrocheerd: € 12,95; e-Boek (ePub): € 8,99
Vandaag het begrip verwarde personen uitgebreid in de Volkskrant en morgen op de radio bij Ekdom in de ochtend. Onder de noemer 'verwarde personen' worden allerlei groepen op een hoop gegooid die juist elk om een eigen aanpak vragen. Laten we beginnen met het schrappen van de term 'verwarde personen' zegt de GGZ- onderzoeker Bauke Koekkoek. De schrijver Mark Verhoogt was twintig jaar in behandeling bij de ggz. De korte verhalen in dit boek geven een goed beeld over wanhoop en opkrabbelen.


  de Volkskrant, Sir Edmund - zaterdag 28 januari 2017


Hij kan me de bout hachelen met zijn ...
Hans Boland
paperback/ gebrocheerd: € 17,50
Boland is niet bang om in zijn vertalingen heilige huisjes omver te schoppen. Hij gaat in dit boek behoorlijk ver in zijn kritiek op zijn voorgangers. Dat deze nieuwe vertaling (in de woorden van de vertaler Martin de Haan) leest als een trein is een te gemakkelijke inkopper, maar wat Boland heeft gepresteerd staat op een hoog niveau. Deze Anna Karenina heeft alles in zich om uit te groeien tot een iconische tekst.