In het nieuws een selectie

Vrijwel dagelijks komen boeken in het nieuws. Hier een selectie, zo actueel mogelijk.
Suggesties voor deze rubriek graag per mail naar redactie at boekenroute punt nl, of via het contact formulier.

Klik op de titel of de voorkant van het boek om direct te bestellen.

  de Volkskrant, Zomer magazine/Boeken - zaterdag 12 augustus 2017


Een grillige zomer
Vladislav Vančura
paperback/ gebrocheerd: € 16,00
Arjan Peters: Als dit verhaal ergens over gaat, is het balanceerkunst: een ieder moet zijn rol spelen, van de honkvaste burger tot de reizende kunstenmaker. Met vaste hand tekent Vancura zijn antihelden, die hun verbaliteit als een masker ophouden, teneinde ons niet hun droeve binnenkant te hoeven tonen. Dankzij vertaler Kees Mercks kunnen we alsnog kennismaken met de humor van deze begenadisde verteller.


  NRC, Cultuur/Boeken - vrijdag 4 augustus 2017


Ik hier jij daar
Ghayath Almadhoun et al.
paperback/ gebrocheerd: € 17,95
Meer dan een gezamelijk optreden was niet nodig om het werk van de Syrisch-Palestijnse dichter Almadhoun en oud Dichter des Vaderlands Vegter samen te brengen. Hieruit is de bundel 'Ik hier jijn daar' voortgekomen. Zeven gedichten van Almadhoun staan in het eerste deel. De anderen zijn van Vegter en die lijken na de niets ontziende lessen van Almadhoed frivool en gemoedelijk. Het contrast tussen haar werk en dat van Almadhoun is pijnlijk schril.


  de Volkskrant, Zomer Magazine Boeken - zaterdag 22 juli 2017


Oudheid als ambitie
Koen Ottenheym et al.
gebonden: € 29,95
Herkenbare zoektocht naar passend verleden.
De achtergrond van de auteurs (neolatinist Enekel en architectuurhistoricus Ottenheym) resulteert in een vruchtbare synthese aangaande de nauw verweven wijze waarop de toenmalige filologische en bouwkundige geschiedvorsing werd ingezet bij de zoektocht naar een politiek passend verleden.


  Trouw, Boekenrecensie - woensdag 19 juli 2017


Typisch evangelisch
Laura Dijkhuizen et al.
gebonden: € 27,95
Het boek is een belangrijk, mooi vormgegeven tijdsdocument van een gedreven beweging en een moedig kijkje in de keuken, zeker in de soms stuitend eerlijke essays. Deze beschrijven hoe de jonge beweging haar moralistische, fundamentalistische en anti-intellectuele houding af wil leggen en langzaam groeit naar volwassendheid, professionalisering, emancipatie en kwetsbaarheid. De portretten en ervaringen roepen veel herkenning en nostalgie op.


  de Volkskrant, Sir Edmund - zaterdag 8 juli 2017


Vers vlees oud bloed
Annel de Noré
paperback/ gebrocheerd: € 17,50
Arjan Peters: Veel tekst heeft de auteur niet nodig om een situatie te schetsen. Dat was al bekend uit de eerste drie boeken, maar in haar verhalenbundel heeft ze die specifieke kwaliteit geperfectioneerd. Het zijn trefzekere, herkenbare, korte verhalen.


Na het neoliberalisme
Hein-Anton van der Heijden
paperback/ gebrocheerd: € 24,50
Na het neoliberalisme biedt een leerzaam inkijkje in een academische denkrichting die uitziet naar de afschaffing van het vrije denken. Van der Heijden voorspelt dat we afscheid zullen moeten nemen van de vrijheid van ondernemen én consumptie, en ons onderwerpen aan een mondiaal centraal gezag.


  de Volkskrant, Sir Edmund - zaterdag 1 juli 2017


Tien dagen die de wereld deden wankelen
John Reed
gebonden: € 24,00
De Amerikaanse journalist John Reed schreef, volgens Joris van Casteren, een juweel van een boek over de Oktoberrevolutie van 1917.


Keetje Hodson (1768-1829)
Els Kloek et al.
gebonden: € 18,50
Dit welverdiende monumentje voor Keetje Hodson is tegelijk een mooie zedenschets van haar tijd. Als ouderloze vrouw van 21 jaar beschikte zij over een vermogen van bijna 2 milj. gulden. Die fortuinlijke toestand stelde haar in staat om ondernemingen die in haar ogen waardevol waren ruimhartig te ondersteunen. Zij is altijd ongetrouwd gebleven en het boek geeft een aardige beschouwimg over de 'malaise op de huwelijksmarkt' waarover veel tijdgenoten van Keetje zich zorgen maakten.


  NRC, Boeken - vrijdag 30 juni 2017


Dag van vuur
Beppe Fenoglio
paperback/ gebrocheerd: € 18,90
Een paar maanden na zijn dood verscheen van de Italiaanse schrijver Beppe Fenoglio de bundel Dag van vuur. Zes verhalen over zijn geboortestreek Langhe. Het titelverhaal gaat over Pietro die na drie moorden zich verschanst op de hooizolder om het vuurgevecht met de carabinieri aan te gaan. De verhalen over het drama gaan van het ene dorp naar het andere.


  Trouw, Tijd - zaterdag 24 juni 2017


Helpen bij verlies en verdriet
Manu Keirse
paperback/ gebrocheerd: € 19,99
De Vlaamse klinisch psycholoog Manu Keirse is een veelgevraagd rouwspecialist. Hij gelooft niet meer in rouwverwerking want je kunt hoogstens een verlies overleven. Ieder mens krijgt te maken met verlies, en ieder mens wil er het liefst ver van blijven. Terwijl het onvermijdelijk is. Mensen met verdriet hebben maar één behoefte: dat iemand naar ze luistert. Keirse zegt ook dat luisteren verdraaid moeilijk is, maar als je waarachtig naar het verhaal luistert, kom je bij mensen binnen.


  de Volkskrant, Nieuws - donderdag 22 juni 2017


Opzien tegen modernisering
Jesper Verhoef
paperback/ gebrocheerd: € 22,00
De historicus en auteur Jesper Verhoef zegt dat wij helemaal geen tolerant volk zijn. De veronderstelde 'tolerantie' daar is veel op af te dwingen. Vooral tot WO2 koesterden Nederlanders een heel negatief beeld van de Amerikanen wij haalden onze neus voor ze op. Dat beeld veranderde na de oorlog, want zij waren onze bevrijders, maar ook de makers van plat amusement. Nog steeds zijn de Nederlanders beducht voor verlies van hun identiteit. Vrijdag verdedigt de auteur zijn proefschrift.