In het nieuws een selectie

Vrijwel dagelijks komen boeken in het nieuws. Hier een selectie, zo actueel mogelijk.
Suggesties voor deze rubriek graag per mail naar redactie at boekenroute punt nl, of via het contact formulier.

Klik op de titel of de voorkant van het boek om direct te bestellen.

  Trouw, Tijd - zaterdag 24 juni 2017


Helpen bij verlies en verdriet
Manu Keirse
paperback/ gebrocheerd: € 19,99
De Vlaamse klinisch psycholoog Manu Keirse is een veelgevraagd rouwspecialist. Hij gelooft niet meer in rouwverwerking want je kunt hoogstens een verlies overleven. Ieder mens krijgt te maken met verlies, en ieder mens wil er het liefst ver van blijven. Terwijl het onvermijdelijk is. Mensen met verdriet hebben maar één behoefte: dat iemand naar ze luistert. Keirse zegt ook dat luisteren verdraaid moeilijk is, maar als je waarachtig naar het verhaal luistert, kom je bij mensen binnen.


  de Volkskrant, Nieuws - donderdag 22 juni 2017


Opzien tegen modernisering
Jesper Verhoef
paperback/ gebrocheerd: € 22,00
De historicus en auteur Jesper Verhoef zegt dat wij helemaal geen tolerant volk zijn. De veronderstelde 'tolerantie' daar is veel op af te dwingen. Vooral tot WO2 koesterden Nederlanders een heel negatief beeld van de Amerikanen wij haalden onze neus voor ze op. Dat beeld veranderde na de oorlog, want zij waren onze bevrijders, maar ook de makers van plat amusement. Nog steeds zijn de Nederlanders beducht voor verlies van hun identiteit. Vrijdag verdedigt de auteur zijn proefschrift.


  de Volkskrant, Sir Edmund - zaterdag 10 juni 2017


Dát is nu handel, meisjelief!
Vera Funke
paperback/ gebrocheerd: € 35,00
Van de Amsterdamse boekhandelaar en uitgever George Lodewijk Funke (1836-1885) was de boeiende correspondentie met Mutatuli al bekend. Nu komen daar de brieven bij die hij stuurde naar zijn verloofde en latere vrouw Marie de Koning. Zoals hun achterkleindochter Vera Funke laat zien in dit boek bieden de brieven een blik op het alledaagse Amsterdam uit de negentiende eeuw.


Het geheim van mevrouw Grünwald
Diana Tjin
paperback/ gebrocheerd: € 18,50
Diana Tjin haalt in haar debuut veel overhoop. Het is het huiveringwekkende relaas van een jong meisje Anna dat houvast zoekt, maar zelf moet uitzoeken hoe het allemaal zit, met gevaar voor lijf en leden. Dit is meer dan een historische roman, het is ook een aangrijpend boek over kindermishandeling, van generatie op generatie. Over zwijgen en vluchten, over verdenkingen en beschuldigingen. .


  het Financieele Dagblad, FD pensioen - zaterdag 10 juni 2017


Het plakbandpensioen
Gerhard Hormann
paperback/ gebrocheerd: € 14,95
Met pensioen gaan wanneer je daar zin in hebt. Het kan, zegt Gerhard Hormann. 'Hou er rekening mee dat iedereen je voor gek verklaart' zegt hij in het interview voor het FD.
Hij doet in 'Het plakbandpensioen' uit de doeken hoe hij zelf op zijn 55ste stopte en hoe hij dit leven voor zichzelf heeft gecreëerd. Het komt vooral neer op de tering naar de nering zetten. Hij heeft nu eindelijk het gevoel dat hij lééft. Je bent nooit te jong om te stoppen is zijn motto.


  NTR, Kunststof op Radio 1 - woensdag 7 juni 2017


Dit is de beste aller tijden
Hans Plomp
paperback/ gebrocheerd: € 17,50
Op Tweede Pinksterdag 5 juni 2017 wordt tijdens het tweedaagse ‘spoken word’-festival Vurige Tongen ‘Dit is de beste aller tijden’ gepresenteerd, een bloemlezing uit 50 jaar dichtwerk van Hans Plomp.
Hij is woensdag 7 juni om 19.00 uur te gast bij Frenk van der Linden in Kunststof op NTR Radio 1


  NPO, De NieuwsBV - donderdag 25 mei 2017


Dooie dagen
Pim Hermans
paperback/ gebrocheerd: € 20,00
De misdaadroman "Dooie dagen" is genomineerd voor de Schaduwprijs 2017 (de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige thrillerdebuut).
Op 25 mei is de auteur Pim Hermans naar aanleiding van de nominatie voor een interview in het programma De Nieuws BV op npoRadio 1 om 12:30 tot 13:00 uur.


  De Telegraaf, Reportage/Boeken - zaterdag 20 mei 2017


Het verwenste kind
Babet M. Ch. Bruns
paperback/ gebrocheerd: € 17,50
Naar aanleiding van de Zembla-uitzending van woensdag 17 mei over illegale adoptie uit Sri Lanka verscheen zaterdag een artikel in De Telegraaf, waarin Babet Bruns, zelf geadopteerd, aangeeft hoe het mis kan gaan als iemand niet uit liefde voor het kind maar voor zichzelf adopteert en probeert het kind te (ver)vormen naar haar wil. Babet kwam er uiteindelijk sterker uit. Zij schreef daar een boek over: Het verwenste kind.


  RTL, Koffietijd - donderdag 18 mei 2017


Verder met de helft
Anne Kien
paperback/ gebrocheerd: € 17,95
Op 18 mei zal Anne Kien met haar zoon Matthijs te gast zijn in dit programma. Het zal gaan over de epilepsiechirurgie die Matthijs heeft ondergaan. Als een neuroloog je adviseert om de linkerhersenhelft van je zoon ‘uit’ te zetten, sta je niet te popelen. In het vervolg op het in 2015 verschenen "Zonder meer zonder maar", beschrijft Anne Kien hoe haar grootste angst haar diepste verlangen werd. En dat in slechts vier maanden tijd.


  NPO, Andere Tijden - zaterdag 13 mei 2017


Reis naar de Liefde
Ellen van Boggelen-Heutink
paperback/ gebrocheerd: € 19,95
Met 125 dollar op zak en een schuin opgestoken rechterduim trekt Ellen van Boggelen-Heutink in '68 de wijde wereld in. Liftend volgt ze het oostwaartse spoor dat als hippietrail een romanitisch plekje zou krijgen in de geschiedschrijving van de jaren 60. Ze ontdekte hasjiesj, zichzelf en de liefde, zo blijkt bijna 50 jaar later uit haar dagboeken. Op 13 mei praat ze erover in Andere Tijden (NPO 2, 21.20)


  Trouw, Letter&Geest - zaterdag 13 mei 2017


Ik hier jij daar
Ghayth Almadhoun et al.
paperback/ gebrocheerd: € 17,95
'Ik hier jij daar' is een gezamenlijk project van voormalig Dichter des Vaderlands Anne Vegter en Ghayath Almadhoun. Zij brengen gebeurtenissen die in tijd en ruimte uiteen liggen samen. Toen en nu, daar en hier houden elkaar een spiegel voor. Vandaag zijn het Syriers die een veilig heenkomen zoeken, morgen kunnen het Nederlanders zijn. De vluchteling Almadhoun laat de westerse lezer anders kijken naar de oorlogen die de Europese geschiedenis bepaald hebben.


  NRC, Cultuur - vrijdag 12 mei 2017


Specerijen
Francesco Antinucci
gebonden: € 24,90
Specerijen als peper, noormuskaat, foelie en kruidnagel werden vanaf 1500 vanuit het Oosten naar het Westen verscheept. Ook Nederlandse expedities waagden de oversteek en kwamen terug met deze goede handelswaar. In dit boek beschrijft Antonucci (vert. door Els Naaijkens) de economische betekenis van de expedities en combineert deze met recepten uit het antieke Rome.


  de Volkskrant, Sir Edmund - zaterdag 6 mei 2017


Ik hier jij daar
Ghayth Almadhoun et al.
paperback/ gebrocheerd: € 17,95
Een jaar geleden traden de Syrisch-Palestijnse dichter Ghayath Almadhoun en de toenmalige Dichteres des Vaderlands Anne Vegter samen op. Nu verschijnt hun gezamenlijke dichtbundel ' Ik hier jij daar'. Djuke Poppinga tekent voor de vertaling uit het Arabisch van de gedichten van Almadhoun.


Journalistiek in crisistijd
Donald Haks
ingenaaid: € 15,00
Donald Haks laat overtuigend zien dat de Jaarboeken als journalistiek fenomeen een unieke plaats in het vroege medialandschap innemen. Hij presenteert zijn bevindingen in een toegankelijke stijl, waardoor zijn monografie ook een breder publiek kan aanspreken. Over de journalistieke waarde van de Jaarboeken anno 2017 is Haks al even duidelijk. Ze streefden kritische objectivering na en bevorderden het onderscheid tussen feit en mening.


  NRC, Cultuur - dinsdag 2 mei 2017


Cartooning Syria
-
paperback/ gebrocheerd: € 16,95
De auteur Fares Garabet is een van de 28 Syrische tekenaars aan het boek 'Cartooning Syria' en hij zegt "Mijn taak als Syrische cartoonist is om aandacht te vragen voor het Syrische lijden, voor de honger en het sterven.' Van iedere tekenaar (de meesten wonen in ballingschap) zijn vier cartoons opgenomen. Bijna zonder uitzondering zijn ze zwartgallig en cynisch. Khalili is een van de weinige die een poging doet om de complexe oorlog met meerdere partijen in een beeld te vatten.


  de Volkskrant, Sir Edmund - zaterdag 29 april 2017


Oorlogsouders
Isabel van Boetzelaer
paperback/ gebrocheerd: € 19,95
De auteur heeft haar ouders bevraagd over hun verleden en deed de ene verbazingwekkende ontdekking na de andere. Haar moeder was Duitse, afkomstig uit een faml
iie die zich tegen de nazi's had verzet. Haar vader ging als jongen bij de Waffen-SS en werd na WO2 tot levenslang veroordeeld. Kort na zijn vrijlating in '57 ontmoette de ouders van de auteur elkaar en kregen een relatie.