In het nieuws een selectie

Vrijwel dagelijks komen boeken in het nieuws. Hier een selectie, zo actueel mogelijk.
Suggesties voor deze rubriek graag per mail naar redactie at boekenroute punt nl, of via het contact formulier.

Klik op de titel of de voorkant van het boek om direct te bestellen.

  De Telegraaf, Reportage/Boeken - zaterdag 20 mei 2017


Het verwenste kind
Babet M. Ch. Bruns
paperback/ gebrocheerd: € 17,50
Naar aanleiding van de Zembla-uitzending van woensdag 17 mei over illegale adoptie uit Sri Lanka verscheen zaterdag een artikel in De Telegraaf, waarin Babet Bruns, zelf geadopteerd, aangeeft hoe het mis kan gaan als iemand niet uit liefde voor het kind maar voor zichzelf adopteert en probeert het kind te (ver)vormen naar haar wil. Babet kwam er uiteindelijk sterker uit. Zij schreef daar een boek over: Het verwenste kind.


  RTL, Koffietijd - donderdag 18 mei 2017


Verder met de helft
Anne Kien
paperback/ gebrocheerd: € 14,95
Op 18 mei zal Anne Kien met haar zoon Matthijs te gast zijn in dit programma. Het zal gaan over de epilepsiechirurgie die Matthijs heeft ondergaan. Als een neuroloog je adviseert om de linkerhersenhelft van je zoon ‘uit’ te zetten, sta je niet te popelen. In het vervolg op het in 2015 verschenen "Zonder meer zonder maar", beschrijft Anne Kien hoe haar grootste angst haar diepste verlangen werd. En dat in slechts vier maanden tijd.


  NPO, Andere Tijden - zaterdag 13 mei 2017


Reis naar de Liefde
Ellen van Boggelen-Heutink
paperback/ gebrocheerd: € 19,95
Met 125 dollar op zak en een schuin opgestoken rechterduim trekt Ellen van Boggelen-Heutink in '68 de wijde wereld in. Liftend volgt ze het oostwaartse spoor dat als hippietrail een romanitisch plekje zou krijgen in de geschiedschrijving van de jaren 60. Ze ontdekte hasjiesj, zichzelf en de liefde, zo blijkt bijna 50 jaar later uit haar dagboeken. Op 13 mei praat ze erover in Andere Tijden (NPO 2, 21.20)


  Trouw, Letter&Geest - zaterdag 13 mei 2017


Ik hier jij daar
Ghayth Almadhoun et al.
paperback/ gebrocheerd: € 17,95
'Ik hier jij daar' is een gezamenlijk project van voormalig Dichter des Vaderlands Anne Vegter en Ghayath Almadhoun. Zij brengen gebeurtenissen die in tijd en ruimte uiteen liggen samen. Toen en nu, daar en hier houden elkaar een spiegel voor. Vandaag zijn het Syriers die een veilig heenkomen zoeken, morgen kunnen het Nederlanders zijn. De vluchteling Almadhoun laat de westerse lezer anders kijken naar de oorlogen die de Europese geschiedenis bepaald hebben.


  NRC, Cultuur - vrijdag 12 mei 2017


Specerijen
Francesco Antinucci
gebonden: € 24,90
Specerijen als peper, noormuskaat, foelie en kruidnagel werden vanaf 1500 vanuit het Oosten naar het Westen verscheept. Ook Nederlandse expedities waagden de oversteek en kwamen terug met deze goede handelswaar. In dit boek beschrijft Antonucci (vert. door Els Naaijkens) de economische betekenis van de expedities en combineert deze met recepten uit het antieke Rome.


  de Volkskrant, Sir Edmund - zaterdag 6 mei 2017


Ik hier jij daar
Ghayth Almadhoun et al.
paperback/ gebrocheerd: € 17,95
Een jaar geleden traden de Syrisch-Palestijnse dichter Ghayath Almadhoun en de toenmalige Dichteres des Vaderlands Anne Vegter samen op. Nu verschijnt hun gezamenlijke dichtbundel ' Ik hier jij daar'. Djuke Poppinga tekent voor de vertaling uit het Arabisch van de gedichten van Almadhoun.


Journalistiek in crisistijd
Donald Haks
ingenaaid: € 15,00
Donald Haks laat overtuigend zien dat de Jaarboeken als journalistiek fenomeen een unieke plaats in het vroege medialandschap innemen. Hij presenteert zijn bevindingen in een toegankelijke stijl, waardoor zijn monografie ook een breder publiek kan aanspreken. Over de journalistieke waarde van de Jaarboeken anno 2017 is Haks al even duidelijk. Ze streefden kritische objectivering na en bevorderden het onderscheid tussen feit en mening.


  NRC, Cultuur - dinsdag 2 mei 2017


Cartooning Syria
-
paperback/ gebrocheerd: € 16,95
De auteur Fares Garabet is een van de 28 Syrische tekenaars aan het boek 'Cartooning Syria' en hij zegt "Mijn taak als Syrische cartoonist is om aandacht te vragen voor het Syrische lijden, voor de honger en het sterven.' Van iedere tekenaar (de meesten wonen in ballingschap) zijn vier cartoons opgenomen. Bijna zonder uitzondering zijn ze zwartgallig en cynisch. Khalili is een van de weinige die een poging doet om de complexe oorlog met meerdere partijen in een beeld te vatten.


  de Volkskrant, Sir Edmund - zaterdag 29 april 2017


Oorlogsouders
Isabel van Boetzelaer
paperback/ gebrocheerd: € 19,95
De auteur heeft haar ouders bevraagd over hun verleden en deed de ene verbazingwekkende ontdekking na de andere. Haar moeder was Duitse, afkomstig uit een faml
iie die zich tegen de nazi's had verzet. Haar vader ging als jongen bij de Waffen-SS en werd na WO2 tot levenslang veroordeeld. Kort na zijn vrijlating in '57 ontmoette de ouders van de auteur elkaar en kregen een relatie.


  De Telegraaf, Geld - zaterdag 22 april 2017


Als je 50 wordt, wil hij er twee van 25!
Drs Jacqueline van der Vorm FFP RFEA
paperback/ gebrocheerd: € 12,50
Koningin Máxima doet dinsdag in Berlijn mee aan een paneldiscussie die zich richt zich op kansen en uitdagingen van vrouwelijk ondernemerschap en manieren om de economische positie van vrouwen wereldwijd te verbeteren. Ook in Nederland is wat dat betreft nog werk aan de winkel. Want bijna de helft van de vrouwen in ons land is economisch niet zelfstandig: ze zijn afhankelijk van hun partner of de overheid. Ook hun financiële kennis laat te wensen over. In dit boek staan tips en uitleg.


  de Volkskrant, Sir Edmund - zaterdag 15 april 2017


Van licht en donker
Anton Dautzenberg et al.
paperback/ gebrocheerd: € 19,95
De auteurs Anton Dautzenberg en Diederik Stapel kregen van het filmhuis Cinecitta in Tilburg de opdracht om wekelijks bij toerbeurt een deftige essay van circa 1500 woorden te schrijven over film, bedoeld voor de website. Die stukken zijn nu gebundeld. De wikiweetjes vliegen je om de oren in de essays die in het eerste deel wat rommelig zijn volgens de recensent Rob van Scheers.


De wolkenmuzikant
Ali Bader
paperback/ gebrocheerd: € 16,95
De wolkenmuzikant van Ali Bader, winnaar van de Arab Booker Price verschijnt vrijdag. Het boek gaat over de cellist Nabiel die Bagdad ontvlucht en terecht komt in Brussel, in het Europa waar hij altijd van heeft gedroomd. Maar Nabiel staan verschillende verrassingen te wachten


  NRC, Cultuur - vrijdag 14 april 2017


Country roads
Lotte Stegeman et al.
paperback/ gebrocheerd: € 18,95
Echte Amerikanen ontmoeten. Dat was de 'missie' van de journalisten Lotte Stegemans en Peter Smlders tijdens hun fietstocht in 2016. Zij wilden afrekenen met het volgens hen in Nederland 'levende vooroordeel dat Amerikanen fake zijn'. Dat wil zeggen: niet de hoogopgeleide elite langs de kusten, maar doorsnee inwoners die ze onderweg tegenkwamen.De onbevangenheid van Stegemans en Smolders is aanstekelijk. Hun reisververslag is boeiend, maar het taalgebruik is wat slorig volgens de recensent.


  de Volkskrant, Boeken - zaterdag 1 april 2017


De plaat die rock volwassen maakte
Peter Bruyn
paperback/ gebrocheerd: € 19,50
Vele boeken zijn er over de Velvet Underground en nog meer over Lou Reed, maar weinig auteurs gingen zo diep in op het ontstaan van de 'bananenplaat' als Bruyn. Hij lijkt alle boeken te hebben gelezen, alle knipsels te hebben bewaard en wil ook alles noemen en iedereen citeren, wat de leesbaarheid niet altijd ten goede komt. Daar staat tegenover dat bijv. de klassieke achtergrond van Cale helder in verband wordt gebracht met de muziek van de Velvet Underground.


  de Volkskrant, Sir Edmund - zaterdag 1 april 2017


De poëzie van een enclave
Jan Paul Hinrichs
paperback/ gebrocheerd: € 13,50
Jan Paul Hinrichs gidst de lezer door zijn woonplaats Oegstgeest, en citeert onderweg tal van schrijvers. Een gebouw aan de Rhijngeesterstraatweg, voorheen Jelgersmakliniek waar de dichter Hans Favery als psycholoog werkte, de dichter Gerrit Achterberg als patient verbleef en waar de dichter Jan Arends het gedicht 'Ik lig op nat en stinkend stro' schreef.


  De Telegraaf, Binnenland - vrijdag 24 maart 2017


Bij twijfel zeker doen
Marly Senden
paperback/ gebrocheerd: € 20,00
De psycholoog Marly Senden komt in haar praktijk zoveel relatietwijfelaars tegen dat ze deze op weg wil helpen. Haar wetenschappelijk onderbouwde boek is gelardeerd met testjes, checklists en cases. Senden:"Praktijkvoorbeelden genoeg, ik heb mijn clienten natuurlijk onherkenbaar gemaakt. Er wordt wel gezegd dat mensen lichtzinnig scheiden, ik vind juist dat ze er te lang over doen om de knoop door te hakken." Maar scheiden betekent altijd rouw en verlies, ook voor de initiatiefnemer.